Події

Ошукали родини безвісти зниклих військових на понад 500 тис. грн – у Житомирі «смотрящому» та його спільникам оголосили підозру

1 April 2024, 17:59

У рідних військовослужбовців виманили понад 500 тис. грн - у Житомирі повідомили про підозру «смотрящому» слідчого ізолятора та його спільникам. За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури групі осіб у складі двох ув’язнених та пособниці повідомлено про підозру у шахрайстві, вчиненому повторно, за попередньою змовою, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілим (ч. ч. 2, 3 ст. 190 КК України). Крім цього, одному з ув’язнених — організатору інкримінують встановлення та поширення злочинного впливу в слідчому ізоляторі(ч. 2 ст. 255-1 КК України).

Про нові обставини справи 1 квітня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«У ході досудового розслідування кримінального провадження за фактом скоєння шахрайства, про яке ми нещодавно повідомляли, встановлено нові факти, обставини та особи, причетні до злочину. Зокрема, організував схему заволодіння чужими коштами 24-річний ув’язнений, так званий «кримінальний авторитет», який перебуває у слідчому ізоляторі при установі виконання покарань Житомирщини. Серед засуджених його визначено «смотрящим». Він розподіляв кошти, майно серед ув’язнених, спонукав їх дотримуватися «правильних» зі злодійської точки зору правил поведінки тощо», - йдеться в повідомленні.

Для реалізації шахрайської схеми залучив свого співкамерника. Він, своєю чергою – знайому житомирянку, яка перебуває на волі.

«Кожен виконував свою роль. Ув’язнений у соцмережах знаходив інформацію про безвісти зниклих військовослужбовців, тих, хто перебуває у російському полоні чи загиблих у зоні бойових дій, розміщену рідними. Зв’язувався з ними, представлявся співробітником ТЦК та СП, або координаційного штабу, або членом пошукової групи та пропонував допомогу. При цьому зазначав, що необхідні певні кошти.

«Пособниця на волі відкрила у різних банківських установах рахунки та надала спільнику реквізити з доступом у системі WEB-банкінгу. На них від рідних, які розшукували безвісти зниклих у боях братів, сподівалися повернути з російського полону синів, надходили різні суми. Дехто віддавав мало не всі заощадження – понад 200 тис. грн», - повідомляють у прокуратурі.

Досудове розслідування проводить ГУНП в області, оперативний супровід – УСБУ в області.

Зазначимо, управління СБ України в Житомирській області повідомляє, що зловмисники представлялися представниками пошукової групи або координаційного штабу, запевняли, що мають потрібні зв’язки на тимчасово окупованій території України і в рф, та пропонували повернути додому їхніх близьких.

«Переконуючи, що їхня «допомога» є безкоштовною, зловмисники натомість придумали інші причини для вимагання грошей – на т. зв. супутні витрати: на «пальне», «ремонт авто», «хабарі на російських блок-постах» тощо. Згодом шахраї через спеціально створені фейкові акаунти поширювали «вдячні публікації» від імені родичів військових за допомогу у звільненні близької їм людини та номерами підконтрольних телефонів. Під час розмов зловмисники вміло маніпулювали вразливим психоемоційним станом співрозмовників і психологічно тиснули на них», - повідомляють в СБУ.

«Вартість» різнилася від тисяч до декількох сотень тисяч гривень. Найдорожче вартувало нібито повернення військових з окупованих ворогом територій та визволення з полону.

Після отримання грошей спільники зникали зі зв’язку.

Наразі досудовим розслідуванням встановлено, що упродовж місяця лише від 10 ошуканих сімей зловмисники отримали майже півмільйона гривень. Ще два десятки – в останній момент перерахувати гроші відмовилися.

У ході слідства задокументовано особу організатора схеми. Ним виявився 24-річний «смотрящий за камерою» виправної установи Житомира, у межах якої й працював т. зв. «колл-центр». Попри свій молодий вік, молодик, засуджений за вчинення умисних тяжких злочинів, встиг здобути «авторитет» серед місцевих кримінальних кіл.

«Вже на початку березня він повинен був вийти на волю, де планував продовжувати обдурювати родичів військових як, з його слів, найбільш прибутковий шахрайський «бізнес»», - розповідають у СБУ.

Втім, завдяки своєчасним злагодженим діям, правоохоронці повернули зловмисника за грати.

За даними слідства, до схеми із чітким розподілом ролей, обов’язків і повноважень організатор залучив свого 26-річного співкамерника та його цивільну дружину, які курували кожен свій «напрям» діяльності.

Зокрема, ув’язнений спільник вів роботу у соцмережах та спілкувався із родичами українських військових. Жінка відповідала за фінансовий бік оборудки.

Зазначимо, поліцейські закликають рідних, які втратили зв’язок з військовими, не поширювати в соцмережах інформацію про бійця, його статус, особисті дані, особливі прикмети та імовірне місце перебування. Адже цими відомостями можуть скористатися шахраї та ворожі служби.

У випадку підтвердження статусу людини як зниклої безвісти, рідні мають написати заяву до підрозділу Національної поліції за місцем свого перебування, або за номером 102. Також звертайтесь до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених:

+38 044 321-11-21

+38 098 321-11-21

Viber, WhatsApp, Telegram: +38 067 650-83-32

або на електронну адресу united_center@ssu.gov.ua.


Нагадаємо, 26 лютого правоохоронці повідомили, що викрили у Житомирі шахрайську схему: засуджений разом зі спільниками заробляли на родинах безвісти зниклих військових. Правоохоронці встановили причетність 27-річного засудженого, його матері, цивільної дружини та подруги до низки злочинів. На їх «гачок» потрапило щонайменше 60 сімей безвісно зниклих воїнів ЗСУ. Сподіваючись повернути своїх рідних додому, вони переказували від 5 до понад 50 тисяч гривень на рахунки шахраїв

Як повідомляв Житомир.info, 7 лютого 2024 року Житомирське районне управління поліції інформувало про шахраїв, які за «донати» пропонують допомогу у пошуку військовослужбовців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай прокуратура СБУ смотрящий ізолятор поліція шахрайство гроші військовий безвісти зниклий підозра  
Матеріали по темі