Суспільство

​Житомирські поліцейські застерігають: не вірте «добродіям», які за «донати» пропонують допомогу у пошуку військовослужбовців

7 February 2024, 15:13

Шахраї наживаються на чужій біді: поліцейські закликають не довіряти «доброзичливцям» у соцмережах.

Про це 7 лютого повідомляє Житомирське районне управління поліції.

Задля отримання будь-якої інформації про військовослужбовців, які зникли безвісти під час бойових дій, рідні готові віддати останнє. На жаль, цим і користуються шахраї. Так днями до Житомирського районного управління поліції звернулася містянка з повідомленням про ошуканство.

«Жінка розповіла, що в одній з соціальних мереж знайшла оголошення про допомогу в пошуку безвісно зниклих військовослужбовців. З надією на отримання додаткової інформації про місце перебування сина, вона одразу ж зателефонувала за вказаним номером. Співрозмовник запевнив, що працює безкоштовно, однак у розмові попросив кошти на логістичні потреби. Тож жінка без сумнівів переказала на банківський рахунок, який їй вказав «помічник», першу тисячу гривень. Після цього потерпіла ще кілька разів сплачувала кошти «на бензин», однак результатів не було. «Добродій» продовжував просити гроші «на потреби», та жінка запідозрила обман», - йдеться в повідомленні.

Після припинення «донатів» чоловік перестав відповідати на дзвінки та заблокував свій номер телефону.

Нині поліцейські Житомирського районного управління встановлюють особу в межах відкритого кримінального провадження за ст. 190 (Шахрайство) КК України.

Правоохоронці закликають громадян, які опинилися в подібній ситуації та розшукують рідних і близьких, дотримуватись наступних порад:

  • розшукуйте зниклих родичів тільки за допомогою офіційних структур;
  • не діліться з незнайомцями (особисто чи через соціальні мережі) персональною інформацією про зниклих безвісти або військовополонених;
  • в оголошеннях щодо розшуку в інтернет-мережі не вказуйте військове звання, бригаду, номер частини та не розміщуйте фото чи відео зниклого безвісти у військовій формі або зі зброєю.

У разі виникнення підозр, що вас намагаються ошукати, звертайтесь до поліції за номером 102.

Нагадаємо, після великого обміну військовополоненими в соцмережах активізувалися шахраї, які видають себе за звільнених з полону захисників. Вони просять гроші за інформацію про начебто інших військових, які залишилися у полоні. Про це 8 січня повідомляє Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай військовослужбовець донат полон ЗСУ поліція ошуканство постраждала Житомир  
Матеріали по темі