Події

«Заселяв» людей у занедбані хати: 24 жителі Житомирської області отримали підозри за незаконне нарахування чорнобильських виплат

5 April 2024, 10:46

Житель Олевської громади розробив шахрайську схему з нарахування чорнобильських виплат.

Про це 5 квітня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури 24 місцевим жителям повідомлено про підозру у заволодінні та пособництві у заволодінні чужим майном шляхом обману, за попередньою змовою групою осіб (ч. ч. 2, 4 ст. 190 КК України). За даними слідства, розробив механізм протиправного збагачення, з метою незаконного одержання чорнобильських доплат непрацюючим пенсіонерам, один із жителів Олевської ОТГ. З цією метою, у листопаді 2022 року він придбав у селі Коростенського району, яке відноситься до радіоактивно забрудненої зони унаслідок ЧАЕС, хату-пустку. Набувши право власності на напівзруйновану непридатну для житла будівлю, за цією ж адресою зареєстрував місце проживання своє і дружини, хоча насправді там ніколи не проживав і такого наміру не мав», - йдеться у повідомленні.

Вже на підставі довідки про реєстрацію місця проживання звернувся до регіонального відділення Пенсійного фонду України для одержання доплат до пенсії як непрацюючому пенсіонеру, що нібито проживає у радіоактивно забрудненій зоні. Коли ж в установі відмовили – подав позовну заяву до суду з вимогою зобов’язати ПФУ здійснити такі виплати. Хоча усвідомлював, що не має на них права, ввів суд в оману.

Коли шахрайська схема спрацювала, і відповідні донарахування було здійснено, ділок вирішив підзаробити ще й на інших охочих.

Тільки протягом 2022-2024 років за відповідну плату він зареєстрував у цій же хаті-пустці більше двох десятків «пенсіонерів».

Одержавши статус мешканців забруднених територій, вони також у судовому порядку домоглися одержання виплат, хоча жодного права на них не мали.

За даними регіонального відділення Пенсійного фонду України, 24 підозрюваним безпідставно нараховано 1,5 млн грн пенсійних доплат, майже половину з яких вони встигли фактично отримати.

Наразі тривають слідчі дії, встановлюється ймовірність одержання неправомірних виплат за аналогічною схемою іншими особами, адже з 2018 року встановлено «чорнобильські» доплати на підставі більше 45 тисяч судових рішень.

Злочин викрито Житомирською обласною прокуратурою спільно з ГУНП в області, за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

У пресслужбі департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України зазначають, що відповідно до розробленого плану, особи підшукували власників будинків на територіях радіоактивного забруднення і за певну винагороду пропонували їм прописати громадян. У подальшому з відповідними документами зверталися до обласного управління пенсійного фонду для нарахування виплат. Заходи з документування злочинної діяльності проводилися також за сприяння Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Відео Національної поліції

Нагадаємо, 6 березня у Коростені під стінами міської ради люди зібралися на мітинг проти скасування чорнобильських виплат. За словами Світлани Барановської на місці були сутички з поліцією та одній з учасниць мітингу викликали «швидку». Пізніше мітингувальники перекрили рух транспорту на трасі Київ - Варшава.

Як повідомляв Житомир.info, 3 липня 2023 року жителі Коростеня зібралися на мітинг з вимогою не виключати місто з переліку населених пунктів, які входять до «чорнобильської зони».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція прокуратура чорнобильські виплати виплата ЧАЕС Олевськ хата будинок 
Матеріали по темі