Здоров'я

У МОЗ розповіли, де жителі Житомира й області можуть отримати допомогу у разі укусу тварини та вакцинуватись від сказу

9 April 2024, 11:00

Меддопомога з метою уникнення сказу: у кожній області визначені центри антирабічної допомоги, які забезпечені вакциною. Сказ – це вірусна, смертельна інфекція, розвитку якої у людини можна запобігти, якщо своєчасно провести вакцинацію. Людям вірус сказу зазвичай передається під час укусу заражених тварин (як безпритульних, так і не вакцинованих домашніх). Вакцинацію тварин проводять фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Про це 8 квітня повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Якщо людину вкусила, подряпала чи ослинила тварина (дика, безпритульна, домашня тварина незалежно від даних про її вакцинацію) необхідно негайно обробити місце укусу чи подряпини (ретельно, щонайменше 10 хвилин, промивайте місце ураження водою з милом; після промивання та обробки рани накладіть стерильну пов’язку) та звернутись по медичну допомогу.

«Отримати безоплатну меддопомогу у разі укусу чи підозри на інфікування може кожен. Для цього людині потрібно звернутися до медзакладу, який надає антирабічну допомогу, у системі охорони здоров’я на рівні медзакладів кожної області визначені центри антирабічної допомоги: вони забезпечені вакцинами, лікарі центрів надають медичну допомогу пацієнтам, які звертаються у разі укусів, подряпин, ослинень тваринами; здійснюють первинну обробку; призначають і здійснюють курс антирабічних щеплень за потреби. Лікар оцінить ситуацію, об’єм антирабічної допомоги – призначити лише курс вакцинації проти сказу чи, за необхідності, вакцинацію поєднати з введенням антирабічного імуноглобуліну», – пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Щоб швидко дізнатись, де у вашій області чи місці перебування працюють центри антирабічної допомоги, можна скористатись контактами за посиланням або звернутись до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

«Усі області забезпечені антирабічною вакциною, вона безоплатна для пацієнтів. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, 2023 року по антирабічну допомогу звернулися понад 56 тисяч людей і майже 22 тисячі з них отримали щеплення», - інформують у МОЗ.

Антирабічну вакцину застосовують для первинної імунізації людей, які були в контакті або були вкушені хворими на сказ тваринами, тваринами з підозрою на сказ чи невідомими тваринами. Подальша ревакцинація проводиться згідно зі схемою лікувально-профілактичної імунізації.

У МОЗ зазначають, що навіть потрапляння слини тварини на пошкоджені шкірні покриви може бути показанням до початку лікування. Антирабічні щеплення запобігають виникненню захворювання сказом у 96–99 % випадків. Про «40 уколів в живіт» не йдеться. Зазвичай графік вакцинації складається з 5 щеплень: 0-й день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні.

Антирабічні центри закладів охорони здоров’я у Житомирській області

Скриншоти з сайту Міністерства охорони здоров’я України

Нагадаємо, з початку 2024 року у Житомирській області зафіксували майже 20 випадків сказу тварин.

Як повідомляв Житомир.info, за 2023 рік у Житомирській області виявили 69 неблагополучних населених пунктів по сказу, де захворіли понад 70 тварин. А 7 вересня 2023 року пресслужба ГУ Держпродспоживслужби інформувала, що в другій половині вересня планується проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Попередню кампанію з вакцинації диких травин проти сказу проводили в квітні того ж року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сказ вакцинація допомога центр антирабічної допомоги МОЗ тварина укус  
Матеріали по темі