Події

Агент фсб вербував ув’язнених у колонії в Житомирській області, щоб збирати інформацію про об’єкти критичної інфраструктури

12 April 2024, 10:30

СБУ викрила в’язня-агента фсб, який після виходу з тюрми мав допомагати російським ДРГ на півночі України.

Про це 12 квітня повідомила пресслужба управління СБ України в Житомирській області.

«Контррозвідка Служби безпеки зірвала нові спроби фсб створити власну агентурну мережу у прикордонних районах на півночі України. Зловмисники мали збирати розвіддані про Сили оборони та сприяти прориву російських диверсійно-розвідувальних груп. Так, у виправній колонії на Житомирщині викрито в’язня-агента фсб, який вербував інших засуджених для підривної діяльності проти України. Потенційними «кандидатами» для вербування були ув’язнені кримінальники, в яких закінчувався термін покарання. Основний фігурант також мав вийти на волю протягом найближчого часу.Після виходу з тюрми вони мали «розосередитись» по території Київської, Житомирської, Чернігівської та Сумської областей, щоб відслідковувати геолокації Сил оборони на прикордонні», - йдеться у повідомленні.

Ще одним їхнім завданням був збір інформації про охорону об’єктів критичної інфраструктури, зокрема водоканалів та енергопідприємств.

Ворог планував використати ці відомості для підготовки маршрутів прориву власних ДРГ в «обхід» укріпрайонів та вогневих позицій українських захисників.

Відео Служби безпеки України

Також розвіддані потрібні були рашистам для визначення цілей російських диверсій у прикордонних регіонах України.

Служба безпеки завчасно викрила ворожі плани, про які дізналася у ході документування ув’язненого, який працював на фсб.

За даними слідства, в’язень-фігурант був завербований російською спецслужбою, коли відбував покарання у тюрмі на тимчасово окупованій частині території Луганщини. Туди він потрапив ще у 2012 році за вчинення тяжкого злочину.

Перед початком повномасштабного вторгнення його етапували до пенітенціарної установи на підконтрольну Україні територію як мешканця Чернігівщини.

До виїзду з тимчасово захопленого регіону ув’язнений отримав завдання від фсб щодо підривної діяльності проти України.

Після звільнення на заздалегідь обумовлений номер телефону він мав повторно вийти на російських кураторів і доуточнити завдання.

Для виконання ворожої вказівки фігурант повинен був сформувати агентурну групу і підтримувати з нею зв’язок через месенджер.

Наразі слідчі української спецслужби повідомили в’язню-агенту фсб про підозру за такими статями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 14 (готування до кримінального правопорушення, підшукування співучасників, а також інше умисне створення умов для вчинення кримінального правопорушення);
  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада).

Обвинувальний акт вже скеровано до суду. Зловмиснику загрожує ще 15 років тюрми.

Заходи проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській, Житомирській областях за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Нагадаємо, 18 березня пресслужба управління СБ України в Житомирській області повідомила про те, що правоохоронці викрили жінку, яка переховувалася у Житомирській області та розвідувала позиції ППО на Сході

Як повідомляв Житомир.info, 13 березня 2024 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури інформувала, що правоохоронці викрили жителя Коростеня, який поширював в соцмережах заклики до насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Чоловік заперечував збройну агресію рф проти України та возвеличував російських військових.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ колаборант агітація глорифікація агент фсб в’язень колонія 
Матеріали по темі