Влада

МОН відновило формульний підхід до розподілу бюджетних коштів між закладами вищої освіти: 5 основних критеріїв

12 April 2024, 12:24

Міністерство освіти і науки України відновило формульний принцип у розподілі бюджетного фінансування між закладами вищої освіти.

Про це 12 квітня 2024 року повідомляє пресслужба МОН.

«Відтепер розмір виділених державних коштів для кожного університету визначатимуть з огляду на 5 основних критеріїв, яким має відповідати заклад освіти», - зазначається у повідомленні.

Йдеться про такі показники:

контингент студентів – загальна кількість тих, хто навчається за кошти державного бюджету;

наукова практика/діяльність – кількість коштів (приведено на одного працівника), які ЗВО заробив від надання науково-технічних, консультаційних послуг або отримав у формі грантів на наукові розробки;

інтернаціоналізація – місце в міжнародних рейтингах та/або участь у європейських проєктах Еразмус+;

працевлаштування – відсоток випускників, які працевлаштовані (дані від Пенсійного фонду);

регіональний коефіцієнт – для підтримання закладів освіти найбільш вразливих, нині прифронтових регіонів.

«Формульний підхід удосконалює механізм розподілу державних коштів між університетами. Адже він є прозорим, зрозумілим і справедливим. Формула має в основі математичний алгоритм і фактично відображає результати освітньої, наукової та міжнародної діяльності університету», - коментує нововведення заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

Одним із ключових критеріїв у розподілі державних коштів на ЗВО буде контингент студентів, тобто кількість вступників, які обрали навчання в конкретному ЗВО на державному замовленні.

«Таким чином ми робимо крок до реалізації важливого принципу управління в системі вищої освіти – «гроші ходять за студентом». Тобто державне фінансування залежить не від того, скільки потенційно міг би забезпечити той чи інший ЗВО, а від реальної кількості студентів, які обрали саме цей університет, виборовши право на навчання за кошти державного бюджету. Така модель допоможе підвищити адресність використання державних коштів», - додав Михайло Винницький.

Формульний підхід розподілу фінансування між ЗВО був розроблений МОН ще у 2019 році та застосований із 2020 року. Утім, цей механізм розподілу коштів між університетами був тимчасово призупинений з початком повномасштабного вторгнення у 2022 році.

«Так звана Формула вже довела свою ефективність у 2020-2021 роках, забезпечивши більшу прозорість у фінансуванні та потужну мотивацію закладів вищої освіти до реальної результативності роботи. Ці зміни мінімізували корупційні схеми та підвищили якість освіти ЗВО. Ми ретельно вивчили досвід попереднього впровадження цієї системи, врахували здобутки та зони росту, щоб Формула була стійкою як до військових викликів, так і до інших непередбачуваних обставин», - зазначив Михайло Винницький.

Довідка МОН: У 2019 році відповідно до постанови КМУ від 24 грудня 2019 р. № 1146 «Про розподіл видатків державного бюджету між закладами вищої освіти на основі показників їхньої освітньої, наукової та міжнародної діяльності» було ухвалено новий підхід до розподілу державних грошей між закладами вищої освіти. Згідно з цією Постановою було затверджено Формулу розподілу бюджетного фінансування між закладами вищої освіти, вона застосовувалася із 1 січня 2020 року. Упродовж 2022 і 2023 років формульний розподіл коштів між закладами вищої освіти було призупинено. У березні 2024 року Уряд ухвалив зміни до механізму розподілу фінансування між закладами вищої освіти в Україні, внесенням змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. № 1146.

Нагадаємо, в лютому 2024 року ректорка ЖДУ ім.Івана Франка Галина Киричук розповідала, що одним з критеріїв для формули фінансування, яка була введена у 2019 році, є працевлаштування випускників і за 2020 рік ЖДУ за цим показником був на четвертому місці в Україні.

Як повідомляв Житомир.info, за результатами щорічного академічного рейтингу університетів «ТОП-200 Україна 2023», ДУ «Житомирська політехніка» посідав 54 місці, Житомирський державний університет ім.Івана Франка – 82 місце, Поліський національний університет – 103 місце. Скільки заяв майбутніх бакалаврів, допущених до конкурсу (повна загальна середня освіта) отримали в 2023 році університети Житомира та які спеціальності були найпопулярніші й з найвищими конкурсними балами – читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОН фінансування університет бюджет ЗВО 
Матеріали по темі