Події

У Житомирській області керівника природного заповідника викрили на «кришуванні» незаконних порубок

15 April 2024, 15:06

Співробітники Служби безпеки викрили керівника природного заповідника Житомирщини на організації корупційної схеми нелегальної торгівлі деревиною, незаконно зрубаною на ввірених йому природоохоронних територіях.

Про це 15 квітня повідомляє управління СБУ у Житомирській області.

«За даними слідства, організував схему очільник заповідника «Древлянський»-колишній депутат Житомирської обласної ради від комуністичної партії. Цей заказник охоплює значні площі забруднених «довгоживучими» радіонуклідами лісів півночі Житомирської області й підпорядковується Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України. Зловмисник за хабарі «дозволяв» місцевим жителям і приватним лісопереробникам безперешкодне вивезення незаконно зрубаних дерев із заповідної території. За це керівник заказника брав половину вартості нелегально зрубаної деревини – готівкою. Соснові колоди вивозилися виключно невеликими партіями та критими вантажівками, щоб не привертати уваги», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, оперативники СБУ задокументували «домовленості» між посадовцем та місцевим комерсантом – за 120 тисяч гривень фігурант дозволив бізнесмену вивезти 70 кубічних метрів деревини.

Правоохоронці затримали хабарника у порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України неподалік його місця роботи «на гарячому» під час отримання від чергового «клієнта» другої частини неправомірної вигоди. Загальна сума переданого хабаря на момент затримання зловмисника становила 32 тисячі гривень.

Під час санкціонованих обшуків за місцем служби і роботи фігуранта вилучено: його чорнові записи та інші документальні докази протиправної діяльності; тротил і бойові набої, які зберігалися незаконно; заборонену комуністичну символіку.

«У межах кримінального провадження затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.ч. 1 та 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його злочинних дій за ст. 263 ККУ (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Тривають невідкладні слідчі дії, в ході яких встановлюються інші особи заказника, можливо причетні до злочину, та з’ясовується точний розмір збитків, завданих державі незаконною вирубкою. Профільні фахівці оцінюють масштаби екологічної шкоди», - зазначається у повідомленні.

Заходи з блокування корупційної схеми здійснювали співробітники СБУ в Житомирській області спільно зі слідчими Теруправління ДБР у м.Хмельницькому за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури зазначає, що керівника заповідника викрили та затримали 11 квітня 2024 року під час одержання чергової частини хабаря. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та відсторонення від посади.

На офіційному сайті природного заповідника «Древлянський» вказано, що обов’язки директора виконує Шелюк Микола Іванович.

Фото з сайту заповідника

В декларації Миколи Шелюка за 2023 рік зазначено, що він за рік отримав 341 тис. 570 грн зарплати, 100 тис. 064 грн пенсії, 3054 грн соціальних виплат, 4348 грн від надання майна в оренду і 5368 грн монетизації пільг. Готівку та кошти на банківських рахунках Шелюк не декларує.

За даними Руху ЧЕСНО, Шелюк Микола Іванович, 1954 р.н., в.о. директора природного заповідника «Древлянський» був депутатом Житомирської облради від КПУ, а в 2020 році балотувався в депутати облради від партії «Ліва опозиція».

Нагадаємо, у 2022 році внаслідок ракетно-бомбових ударів, нанесених армією рф по території Народицької територіальної громади Житомирської області, виникли масові лісові пожежі в природному заповіднику «Древлянський»: збитки від пожеж перевищили 14 мільярдів гривень.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2021 року начальнику природоохоронного науково-дослідного відділення природного заповідника «Древлянський» та інспектору з охорони цього ж підрозділу повідомили про підозру у незаконній порубці лісу на території заповідника: вирубали близько десятка, порізали їх на колоди та намагалися вивезти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар заповідник деревина вирубка СБУ прокуратура Древлянський Шелюк  
Матеріали по темі