Культура

В Житомирской области вспомнили обряды древних славян. ФОТОрепортаж

3 October 2008, 17:20

Незвичайне районне дійство відбулося у суботу, на галявині, неподалік ставка у селі Пилиповичі. Святкували одне із найважливіших слов’янських свят - Світовид, яке по іншому називають Велике Свято Врожаю. Ритуал пройшов майже з точністю до обрядового, який влаштовували наші предки тисячі років тому.

 

 

У цьому дійстві були відтворені вірування наших предків, пов’язаних із циклами природи. Сили стихії, що символізують закінчення літа, виконали учасники художньої самодіяльності Пилиповицького Будинку культури. Пищівський фольклорно-етнографічний колектив відтворив фрагмент жнивного дійства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всі учасники свята зібралися на галявині, розпалили вогнище та дістали з лаштунків дари Світовиду. Їх виклали на ритуальний вівтар, який встановили посеред дерев - це дари Богу Світла, в якого у цей день просили гарного врожаю на наступний рік. Метою цього обряду є вдячність богам за нинішній врожай та прохання посприяти щедрому врожаю на наступний рік, про це Житомир.info повідомила прес-служба Новоград-Волинської райдержадміністрації.

 

 

 

 

 

Як відомо з історичних джерел, Світовид (Світовит, Святовит) - Чотириликий Бог сучасного і майбутнього, якому доручено пильнувати, щоб на землі, у небі та в підземному царстві священно здійснювались закони Права. Він Бог Світла Рода і сам видиме світло Сварога, яке проникає в усі шпаринки, несучи Правду і Лад. Сила Світовида Вселенська є світлом мудрості, яка буття впорядковує. Тому він являє себе в родючості, врожаях і пов'язаний сонцем осіннім, зерном та битвами великими. Він бог осіннього сонцевороту (23 вересня). У пожертву Світовиду приносились: коровай, золото, зброя, частина врожаю, збіжжя, медяні пироги, вино, млинці, мед.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі