Культура

Житомирский художник и штатный карикатурист Савика Шустера Василий Вознюк открыл выставку в Киеве. Фоторепортаж

5 October 2008, 10:46
У приміщенні Будинку Кіно у м.Києві 2 жовтня відбулося відкриття персональної виставки карикатури і графіки «Фабрика Грез-3В» житомирського художника Василя Вознюка. Цей захід проходив  у рамках  п’ятого Міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Кінотур».   Тема виставки – кіно і театр.  Засновники виставки - Житомирська обласна спілка ветеранів афганської війни, громадська організація «Творче об’єднання мистецтв «Аполлон».  Організатори  - Національна спілка кінематографістів України,  громадське об’єднання «Дворянський Союз».   На відкритті були присутні  голова Всеукраїнської громадської організація «Закінчимо війну»,  перший заступник голови Української спілки ветеранів Афганістану Юрій Зубко,  секретар Правління Національної спілки кінематографістів України,  Заслужений артист України Олексій Колесник. В урочистому відкритті виставки взяли участь  представники Міністерства оборони України,  Державної прикордонної служби України, Асоціації карикатуристів України, діячі кіно і мистецтва,   журналісти.

 

 

 

 

 

 

 

 

Здавалося б, смішних «чєловєчиків» намалює кожен,  а ось вкласти у це зміст може людина з гострим розумом  і почуттям гумору. Василь Вознюк  постійно експериментує в жанрі карикатури, проявляє свою індивідуальність і наполегливість у пошуках нових художніх форм. Він новатор карикатурного пензля. Підтвердженням цьому є оригінальна  задумка, яку автор втілив у життя. Виявляється, підпис людини схожий з її обличчям. І це доведено художником-карикатуристом Василем Вознюком.     

Нова експозиція  «Фабрика грез-3В»  об’єднує роботи автора  на тему кіно і театру.  Хто ж як не карикатурист  бачить усе без прикрас поза лаштунками сцени та знімального майданчику? «Фабрика грез-3В» залишає надію на вічність і унікальність мистецтва, а не на  вічні проблеми, які випробовують сучасні кінематограф  і театр.  

Вознюк Василь Васильович  - відомий далеко за межами України житомирський художник-карикатурист.

 

 

 

 Народився 3 липня 1958 року в сім’ї  військовослужбовця в Узбекистані.  Строкову службу проходив  у прикордонних військах  на західному кордоні. З 1976 року проживає у м. Житомирі.  Почав малювати в Афганістані в 1986 році, перебуваючи в госпіталі після поранення.  З 1988 р. працює художником у різних виданнях,  ілюструє  книжки. На сьогодні співпрацює зі столичними журналами «Україна промислова»,  «Світ зв’язку та інформатики», «Український тиждень», «Главред» та  кількома газетними виданнями.

З 2000 року бере участь у міжнародних конкурсах. У 2001 році отримав Гран-Прі у Парижі на українсько-французькому конкурсі політичної карикатури «Преса і влада». З 2003 року  ілюструє книги,  виданні  в рамках благодійного проекту  під патронатом бельгійського короля Альберта ІІ.

Василь Вознюк – єдиний художник-карикатурист в Україні, який малює королівським сім’ям Європи.  Його роботи зберігаються у приватній королівській колекції Букингемського палацу.  Відзначений особистою подякою королеви   Великої Британії Єлизавети ІІ за  подарунковий портрет і дружній шарж.

Постійно діюча експозиція книжкової графіки художника під назвою  «Моє прикордоння» з 2005 року відкрита у Київському музеї Державної прикордонної служби України.

Лауреат і призер багатьох міжнародних виставок і конкурсів карикатури.      Його прізвище потрапило у дві енциклопедії сучасної карикатури. Кілька років тому він мав запрошення читати лекції у Сорбоні на факультеті політичного малюнка.

З 2004 року арт-директор Міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Кінотур»,  автор емблеми фестивалю, нагородних статуеток та ексклюзивних  дипломів.  Керує роботою групи художнього оформлення фестивальних заходів. 

 

 

 

 У даний час Василь Вознюк  -   головний художник «Асоціації КВН України», член Національної спілки журналістів України,  член громадської організації «Творче об’єднання мистецтв «Аполлон».   Дійсний член Міжнародної організації по захисту прав карикатуристів (Cartoonists Right Network/International), Міжнародної організації захисту  свободи слова «Репортери без кордонів» (Reporters Sans Frontiers), «Асоціації карикатуристів України».

З 2007 року працює  художником у прямому ефірі  авторських програм Савіка Шустера «Свобода слова» та «Шустер Live».

Нагороджений медалями: «Захиснику Вітчизни», «Ветерану-інтернаціоналісту», «За сумлінну службу в Державній прикордонній службі України», «Ветеран кордону» та кількома ювілейними нагородами. 

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі