Економіка

Нардеп Микола Присяжнюк: «Саме АПК є локомотивом розвитку промисловості в умовах всесвітньої економічної кризи»

31 October 2008, 16:45

Тема фінансової кризи, яка  сьогодні охопила всі сфери  світової економіки, не сходить з українських телеекранів та шпальт газет:  Хіба сумнозвісна криза не торкнеться сільського господарства? Хіба воно не потребує сьогодні того ж порятунку, що і промисловість? Про це говоримо з народним депутатом України, головою Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Миколою Присяжнюком.

- Ситуація в українському аграрному секторі і без світової кризи була складною - село потребувало негайних реформ, але так і не дочекалося навіть натяку на них від діючої влади. Сьогодні ж, з врахуванням негативних світових тенденцій, ситуація  загострилася ще більше. На жаль, проголосований антикризовий законопроект зовсім не враховує того, що саме АПК є локомотивом розвитку промисловості і в умовах всесвітньої економічної кризи збереженню стабільності у його роботі потрібно приділити максимум уваги. В законопроекті ж, запропонованому Партією регіонів, надання дієвої допомоги вітчизняним сільгоспвиробникам – було одним із пріоритетних положень. В результаті маємо досить складну ситуацію в аграрній сфері і зовсім нерайдужні перспективи її подальшого розвитку.

Чи можемо ми сьогодні щось змінити? Так. Можливість відстояти аграрно-промисловий комплекс ще є – антикризову програму необхідно доопрацювати.  

Саме ці питання ми обговорили сьогодні на засіданні Громадської дорадчої ради, створеної при комітеті Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин,  за участю найвпливовіших в Україні спеціалістів в аграрній сфері.

- Ця створена за Вашої ініціативи рада вже зарекомендувала себе, як ініціатор і координатор серйозних законодавчих змін у аграрному секторі, які, на жаль, поки що не можуть бути реалізовані через політичну кризу в країні. Чи були цього разу прийняті якісь конкретні рішення і яким чином вони можуть вплинути на ситуацію в аграрній галузі?

- Конкретні рішення будуть прийматися після того, як антикризовий законопроект буде проголосований в цілому. Але вже сьогодні ми гостро ставимо питання про необхідність пролонгації кредитів, виданих сільгосппідприємствам, термін дії яких закінчується 1 січня, без зміни кредитних ставок. Не можна допустити, щоб банки арештували майно сільгосппідприємств, які сьогодні не здатні повернути кредити. Піднімалося і багато інших проблем – про гостру необхідність відтворення ринку живої худоби, про агролізинг для тваринницьких ферм, відновлення кооперативного руху на селі, повернення мита на ввезення м’ясних, молочних продуктів…

Сьогодні було б злочином перед українським селянином не скористатися ситуацією в світі для того, щоб надлишки продовольчих товарів направити на експорт в країни, які вже гостро відчули продовольчу кризу. Це вигідно не тільки аграрному комплексу. За умов, коли через негативні загальносвітові тенденції флагмани української промисловості змушені зменшувати обсяги виробництва, це підтримка всьому АПК країни. Сумно, що нинішній уряд не розуміє цього.

Зі свого боку ми робили, робимо і будемо робити все можливе, щоб змінити ситуацію в агарному секторі. Днями (після прийняття проекту Закону «Про мінімалізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України») Громадська дорадча рада повторно збереться на засідання, щоб виробити антикризову програму для АПК в цілому. На щастя, всі члени Ради (а це президент Української академії аграрних наук, президент Української аграрної конфедерації, діючий міністр аграрної політики, та екс-міністри АПК від різних політичних сил, президент Української асоціації фермерів та приватних землевласників, інші поважні фахівці в аграрній сфері), мають чітке розуміння того, що відстоювати інтереси аграріїв потрібно спільними зусиллями, незалежно від політичної приналежності. І впевнений, що така позиція буде запорукою ефективної  діяльності.

 

Бесідувала Т. Назаренко

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі