Суспільство

„Хіт” іграшкового сезону в Житомирі - герої сучасних мультиків. А чи безпечні вони для дітей?

7 November 2008, 12:39

  

У дитячій пірамідці, яка обов’язково потрапить до ротика крихітного маляти, виявили небезпечну хімічну сполуку. Слухаєш таку передачу і жахаєшся. Виходить, купуючи іграшку, ми підносимо нашим дітям отруту в яскравій упаковці?

Щоб дізнатися, які забавки пропонують житомирським дітям, «Новости…» обійшли чотири дитячі крамниці і п’ять торгових точок на Житньому ринку. Перевірений факт: з етикеткою «made in China» продається 90% іграшок. Люди упевнені, що це погано, продавці стверджують: іграшки сертифіковані і безпечні,- пише «Новости по-житомирски»

 

Ірина торгує дитячими іграшками в палатці на Хлібному ринку. Практично вся продукція вироблена в Китаї. „Господиня має документи на кожну ляльку, - запевняє Іра. – А хто їх питає? Беруть, що дешевше, адже наш контингент – сільські люди, які їздять в Житомир торгувати. Ось такі наборчики пластикових прикрас для дівчаток під 8 Березня просто „розлітаються”!”.

Молода жіночка, яка хотіла купити дзигу і кубики з літерами для своєї дитини, іде ні з чим. Дзиг не возять, їх рідко запитують, а кубики мамі потрібні „нормальні, не на день. Щоб півень на півня був схожий, і малюнки не на чесному слові трималися. Наші хочу, з українським алфавітом». В наявності - китайський продукт з російськими літерами.

Запилені забавки пропонуються і на столику з товарами від 2 гривень по вул. Хлібній. На них теж є свій покупець. Пістолет за 6 гривень Ольга з Сінгурів купує для свого хрещеника. Каже, іграшка йому на 2 дні, розбере, тому до якості жінці байдуже. Про сертифікати якості не чула.

Семикласниця Жанна разом з мамою вибирає м’яку іграшку і зупиняє свій вибір на білці з „Льодовикового періоду”. Герої сучасних мультиків - „хіт” цього іграшкового сезону. „Звісно, для мене важливо, де і з чого вироблена іграшка, - каже мама Людмила. – Але Китай Китаю різниця. Іноді й китайські товари бувають непогані”. Дівчата з «педу» вибрали для подарунка одногрупниці симпатичне м’яке ведмежа, яке у «бірці» чомусь називається собачкою. Дарма, що «made in China»: «Нам воно просто сподобалося».

Чотири м’які іграшки – це все, що знайшлося в одній з дитячих крамниць на вулиці Московській не китайського виробництва. Якщо вірити етикетці, вироблені в Індонезії. Від решти їх відрізняють нудні пастельні кольори і вища ціна. Велика красива лялька Аліна, яка виконувала пісеньку російською мовою, - і та зроблена в Китаї! Продавець запевняє: на всі іграшки є сертифікат.  

Документи про якість нам продемонстрували і в іншому магазині дитячих товарів на Київській вулиці. Як не дивно, сертифіковані навіть дешеві пластикові ляльки і набори дитячого посуду. Саме цей асортимент, на наше переконання, і є найбільш небезпечним за вмістом канцерогенів.

Валентина Вікторівна разом з сином продає на Житньому ринку м’які іграшки. „Товар закуповуємо тут, у Житомирі, в оптовиків. Слідкуємо, щоб усі були з документами, тож сертифікати якості маємо на всі іграшки. Нас перевіряє санстанція і контрольно-ревізійне управління». Продавець не розуміє, чому люди так хворобливо реагують на Китай. Матеріали ті ж, а якість подекуди вища, ніж у іграшок з СНД, каже Валентина. І демонструє: у білоруської білочки очі ледь приклеєні, а у песика з Гонконгу ніс не відірве навіть дорослий. А шов міцний і рівний. «Наші люди за копійки собачок не шитимуть, а китайці шиють. Ну, є у мене кілька українських іграшок. Той же матеріал, а ціна значно вища». У маленької Каті (див. фото на 1-й сторінці «Новостей…»), онуки Валентини Вікторівни, вся кімната завалена іграшками від бабусі. Якби дорослі сумнівалися у якості, не несли б їх до квартири. Та все ж таки наведемо деякі цифри та факти. Так, скажімо, за 9 місяців цього року фахівці обласного управління у справах захисту прав споживачів перевірили 709 іграшок, що реалізувалися на території Житомирської області. Вісім з кожної десятки забавок забраковано та знято з реалізації.

Переважну більшість забракували через відсутність достовірної інформації про вікове призначення, склад сировини,  найменування та місцезнаходження  підприємства-виробника. 119 іграшок забраковано через наявність гострих країв та неміцність швів. Причиною зняття з продажу понад двохсот іграшок стала відсутність документів про їх безпеку. Двом підприємцям, які реалізували дитячі іграшки на трасі Київ-Чоп, видано приписи про тимчасове припинення торговельної діяльності. Адже разом з пухнастим звірятком додому можна принести солідну дозу стронцію та викидів.

Анна Дмитрієва

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі