Події

У Житомирській області хабарництво набирає обертів

8 December 2008, 08:31
Про стан боротьби з корупцією в Житомирській області розповів виконуючий обов’язки завідуючого відділом боротьби з корупцією обласного управління боротьби з організованою злочинністю УМВС капітан міліції Олексій Хробуст: «На сьогоднішній день в структурі УМВС області - два підрозділи, які ведуть боротьбу з корупцією, хабарництвом та іншими її проявами.
Це підрозділ управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю і хабарництвом і наша структура, де є відділ по боротьбі з корупцією.
За десять місяців поточного року працівниками наших підрозділів на території області виявлено 57 фактів хабарництва. Загальна сума хабарів, коштів, які вилучено у учасників цих дій, становить більше 500 тисяч гривень, пише газета "Новини по - Житомирські".
На сьогоднішній день середня сума хабара по нашій області трохи більше 9 тисяч гривень. Але насправді суми хабарів дуже різняться - в залежності від статусу службової особи, яка отримує хабара, в якій сфері вона працює».
Олексій Хробуст підкреслив, що немало проявів корупції виявляється в земельній сфері: „На початку року нашим підрозділом було затримано на гарячому сільського голову села Забілоччя Радомишльского району, який отримував тридцять тисяч доларів хабара від фізичних осіб, мешканців міста Києва, за сприяння в отриманні земельної ділянки.
Також нещодавно працівниками УДСБЕЗ під час передачі хабара в сумі сто тисяч гривень від юридичної особи в обмін за сприяння в отриманні земельної ділянки під будівництво об‘єкту було затримано сільського голову в Коростишівському районі.
Також затримали на гарячому при отриманні хабара депутата Баранівської районної ради, члена комісії з питань законності, правопорядку і прав людини, який своїм втручанням в діяльність підприємства „ТОВ „Баранівський фарфоровий завод” і за подальше вирішення будь-яких питань стосовно цього товариства вимагав та отримав хабара в сумі сорок тисяч гривень від представника заводу.
Згідно з чинним законодавством і статусом депутата крімінальну справу порушує тільки прокурор області. Вона була порушена, громадянин затримувався, і проведеним попереднім слідством було встановлено, що він і до цього випадку вимагав хабарі».
Олексій Хробуст наголосив, що дуже непросто документувати таку „діяльність” депутатів. Затримувались хабарники і в сфері торгівлі - під час передачі хабара заступнику директора Коростенського кооперативного ринку, який вимагав та отримав п’ять тисяч гривень в обмін за укладення договору оренди.
Затримувались на гарячому викладачі різних закладів освіти Житомира, держслужбовці – голови районних адміністрацій і районних рад та їх заступники.
Влад Владіміров

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі