Прогнози щодо курсу долара на 2009 рік

31 December 2008, 11:09
На запитання - чим найбільше запам'ятався 2008 рік, - 67% респонденітв відповіли - валютними коливаннями. І дійсно, під кінець року гривня щодня змінювала вартість і офіційний курс спрогнозувати було важко.
На початку року національна валюта була стабільною. У Нацбанку розповідали про чималІ золотовалютні запаси та індекс "біг-маку". Відповідно до нього американський долар коштував не дорожче трьох гривень. І от навесні під тиском уряду, який намагався будь-якою ціною вплинути на інфляцію, НБУ зміцнює гривню на 20 копійок. Як наслідок - імпортні товари подешевшали, експортери зазнали збитків, але влітку - була дефляція.

Проте вже в жовтні гривня почала стрімко втрачати позиції. І зрештою впала на 40%. Нацбанк прив"язав офіційний курс до міжбанківського, посилив вимоги до торгів та збільшив валютні інтервенції.

Під кінець року курс стабілізувався - на рівні 7,20-7,50 грн за долар. Таким він закладений і у бюджеті-2009, однак яким буде насправді - прогнози різняться.

Микола Івченко, аналітик валютного ринку: "Ми прогнозуємо на міжбанку 7,5-9 гривень за долар в першій половині року. В другій половині очікуємо здешевлення долару до 8 - 8,5 гривень через покращення ситуації з платіжним балансом країни".

Олександр Савченко, заступник голови НБУ: "Влітку наступного року гривня зміцніє. Я прогнозую що курс повернеться до 5 гривень через знецінення долара в світі".
http://5.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі