Події

Журналістське розслідування: рейдерська схема захоплення Заводу мінераловатних виробів. ФОТО

13 February 2009, 18:38

КАК КОНФЕТКУ У МЛАДЕНЦА
Ми уже розповідали про рейдерське захоплення житомирського підприємства Завод мінераловатних виробів, що на вулиці Промисловій 6а. Власне розслідування ми почали після спілкування із законним директором підприємтсва Йосипом Запольським. Чоловік розповів, як нахабно і зухвало діють рейдери.

Вони мають давно відпрацьовану схему. Її перевірено на декількох підприємствах – так, від рук рейдерів уже «померли» підприємства «Житомиргазбуд», «АТП 0662» тощо.

Не має ніяких правонаступників
Єдиним засновником Заводу мінераловатних виробів є об’єднання «Житомироблагробуд». У 1994 році воно власне й утворило підприємство, а голова обєднання затвердив статут. У цьому документі зазначено, що звільняти і призначати керівника заводу має право ТІЛЬКИ засновник.

Після того, як обєднання «Житомироблагробуд» перетворили на ВАТ «Синтез» ніяких змін до статуту Заводу мінераловатних виробів не вносили. Підприємство продовжувало жити звичним життям.

Пізніше ВАТ «Синтез» за рішенням господарського суду ліквідували. Тут треба пояснити, що у
юриспруденції ліквідація – це припинення юридичної особи шляхом ліквідації, що не передбачає будь-якого правонаступництва.

Однак рейдери, що атакували завод користуються прогалинами у законодавстві. У 1999 році вони зареєстрували об’єднання «Житомироблагропромбуд». Головою його правління є Даценко С.І. Також у цьому кіно знімаються Вержанський І.А., Пальчинська Г.В. (до речі, вона головний бухгалтер заводу мінвати). На документах, які продукувало це обєднання, у шапці чомусь завжди зазначені різні адреси: Київська 79, пров. Львівський 2. Гадаємо, не треба казати, що за цими адресами ніякого об’єднання ніколи не було.

Зауважте також такий нюанс: назви в об’єднань дуже схожі – відрізняються тільки додатковим словом «пром».

Після реєстрації свого обєднання рейдери почали видавати себе за правонаступника ліквідованого ВАТ «Синтез». (У попередньому абзаці ми вже наголосили, що ліквідація не передбачає існування правонастуників).

Так, державному реєстратору надають копії (!) протоколу про те, що нібито «Житомироблагропромбуд» є правонаступником. Подають і копію протоколу про нібито зміну керівника. До речі, саме так і зявилося прізвище Вержанський І.А. у витязі з держреєстру, який законний директор Йосип Запольський замовив для оформлення оренди землі.

Після внесення змін шляхом подання неправдивої інформації, рейдери подають оголошення у газету про нібито втрату печатки, статуту, інших документів. Це дає можливість їм виготовити нову печатку й потрібні документи.

Навіщо бізнес? Рейдерство крутіше!
А далі справа техніки – розправа із законним директором і дерибан підприємства. Його перепродують декілька разів, щоб сховати кінці у воду й одержати надприбутки. Подейкують, що сімейство Пащенків навіть покинуло бізнес із виготовлення і встановлення металопластикових вікон, щоб повністю присвятити себе рейдерству.

У випадку із Заводом мінераловатних виробів рейдерська схема спрацювала не зовсім гладко. Про наміри Даценко, Пащенків, Пальчинських і компанії випадково довідався пан Запольський. Він через суд довів свою легітимність. Більше того він почав активно боротися за підприємство.

наразі рейдери готуються вчергове перепродати «АТП 0662»

«и тишина... и мертвые с косами стоят...»

Розслідування триває.

http://www.skandal.zt.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі