Політика

Житомирська обласна територіальна виборча комісія не визнала легітимним проведення Міжпартійної конференції блоку «Наша Україна»

22 July 2007, 14:27

Житомирська обласна територіальна виборча комісія не визнала легітимним проведення Міжпартійної конференції блоку «Наша Україна», на якій було ухвалене рішення про позбавлення мандатів п’ятьох депутатів обласної ради, обраних за списками блоку «НУ», в тому числі голови облради Ірини Синявської. Нагадаємо, кілька місяців тому І. Синявська, тоді одна з ключових фігур НСНУ, заявила про незгоду з рішенням центрального керівництва партії про спільні дії з Блоком Юлії Тимошенко, у квітні виступила проти указу Президента Віктора Ющенка щодо розпуску Верховної Ради, потім взагалі вийшла з лав партії. На свою підтримку їй вдалося залучити ще чотирьох депутатів з фракції «НУ», в тому числі колишнього заступника голови регіональної організації НСНУ Ярослава Долгих, який при утворенні блоку був обраний до його політради, і одного члена Християнсько-демократичного cоюзу Ігоря Шевченка. Була здійснена спроба утворити з їх числа фракцію ХДС, партії, яка разом з НСНУ створила виборчий блок «Наша Україна» на обласному рівні. Якщо б ТВК підтримала подання «нашoукраїнців», то І. Синявська одночасно з мандатом позбавлялась посади голови облради, а в облраді могла б створитися більшість на основі членів БЮТу і «НУ», які б виконували рішення своїх керівних органів. Але тепер за поданням політичної ради блоку, а реально двох її членів з ХДС і виключеного з лав НСНУ Я. Долгих (остання обставина ставить під велике питання легітимність цього органу) ТВК викреслила із списків кандидатів у депутати обласної ради від «НУ» близько 60 чоловік, майже виключно членів НСНУ.

Проте звинувачувати в провалі ця партія має насамперед саму себе, бо при укладенні угоди з ХДС про створення обласного виборчого блоку «Наша Україна» нею була проявлена волаюча недалекоглядність, особливо щодо складу і повноважень політичної ради. Деякими її пунктами християнські демократи отримали можливість блокування рішень цього політичного утворення всупереч позиції НСНУ і велике представництво - два з п’ятьох членів - у політраді. Це при затвердженому розподілі представництва у списках кандидатів до місцевих рад, який віддавав НСНУ 95 відсотків місць, а ХДС - 5 відсотків, що відповідає реальному політичному впливові в регіоні цих партій. І тепер «християни» фактично діють в інтересах І. Синявської, яка зараз спирається на «регіоналів», «народників», Литвина, соціалістів і комуністів.

У самому блоці «Наша Україна» на Житомирщині ситуація стає патовою - без згоди ХДС, НСНУ не може змінити угоду про створення блоку, але й ХДС може проводити свою лінію виключно через політраду, легітимність якої не визнає її партнер. І це напередодні дострокових парламентських виборів. Причому дуже схоже, що моральний бік справи - а саме факт, що купка людей, яка у сенсі підтримки виборців, має дуже мізерний потенціал, намагається всупереч будь-яким поняттям про політичну і людську етику диктувати свої умови значно потужнішій і визнаній виборцями регіону силі, чим серйозно викривлювати результати виборів - не дуже турбує ні місцевих очільників ХДС, ні їхнього київського шефа Володимира Стретовича.

Голова виконкому регіональної організації НСНУ Руслан Годований заявив «Дню», що партія буде оскаржувати у суді згадані рішення територіальної виборчої комісії.

У коментарі для нашої газети завідувач кафедри філософії Житомирського державного університету імені Івана Франка Микола Козловець висловив думку, що створення політичних блоків до виборів себе не виправдало, і суб’єктами політичного процесу мають бути партії. На місцевому рівні суперечності між членами одного блоку можуть приводити до хаосу в роботі органів влади, ознаки якого спостерігаються зараз у Житомирській облраді. На його думку, відсутність далекоглядності у виборі партнерів по блоку, особливо союз з тими, хто не має реального електорального рейтингу, теж може мати дуже негативні наслідки для серйозної політичної сили. Тому потрібно ретельно прораховувати можливі варіанти, щоб потім не хапатися у відчаї за голову.

Валерій КОСТЮКЕВИЧ

Щоденна всеукраїнська газета "День

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі