Місто

Фестиваль мод “Fashion friends” у Житомирі: прибульці, пірати, джентльмени, хустиночка. ФОТО

18 September 2009, 17:05

 Буяння фантазії плюс вишукана елегантність – ось фірмові ознаки колекцій, представлених наВсеукраїнському фестивалі мод “Fashion friends”, який пройшов минулої неділі у Житомирському олблмуздрамтеатрі в рамках святкування 1125-річчя заснування міста. Плоди свого креативу демонстрували дизайнери з Києва, Хмельницького, Санкт-Петербургу, Житомира, приїхали також гості з Одеси, Рівного, Запоріжжя, інших країв. Абсолютну більшість їх склали зовсім молоді люди, за плечима яких, проте, є вже не одна цікава колекція. Значна частина зразків була виконана в стилі прет-а-порте, і їх можна було брати прямо з подіуму і одягати. Наприклад, довгі чоловічі плащі кольору хакі з колекції “Дрес-код джентльменів” Катерини Колинчук, або демісезонні чоловічі і жіночі пальта з композиції “Екотерра” Тетяни Боднар і Тетяни Семенюк. Останні відзначені органічним поєднанням практичності з використанням екологічних мотивів у виборі тканин і аксесуарів, зокрема, сумочок з плетеної чи то кори, чи то соломи. І контрапунктом явний авангард у виконанні Ірини Поліщук під назвою у стилі приспівки популярної нещодавно пісеньки “Харамамбуру”. Неймовірні форми, наприклад, діжкообразний низ з невідомо якою, але великою кількістю рюшечок, суперяскрава гама кольорів, величезні приклеєні губи і вії, викликали запитання: яких меж взагалі може сягнути творча фантазія дизайнера? І тут же “Хустиночка” Надії Залюбовської – складалося враження, що колекція (жіночі сукні і костюми, чоловічі комплекти, величезні головні убори найвигадливішої форми, оригінальне взуття) виконана з білих хустин, прикрашених яскравими квітами. А ось персонажі композиції “Місто майбутнього” Ольги Замогильної ніби прилетіли з іншої планети. Або, можливо, її авторка саме так уявляє одяг, який будуть носити земляни через десять чи сто років. Схожі на скафандри з прозорим накладками, пластинами, і чимось подібними на антени – ну прямо нашестя прибульців чи виклик: “Ось це в майбутньому буде круто”. І як повернення до правитоків “День Велеса” дитячого театру моди “Сонцевіра” з Києва. Власне добрих слів заслуговує кожна з 20 презентованих композиція.

Засновниця і генеральний продюсер фестивалю, відомий молодий житомирський дизайнер Маргарита Козак (серед її професійних досягнень два Гран-прі, 8 перших місць та 14 спеціальних призів на різноманітних показах моделей, участь в майже 30 конкурсах) представила дві абсолютно різні колекції. Романтична “Єва” – майже повністю прозорі довгі сукні зі шлейфами з такої ж прозорої матерії викликали тугу за чистими і світлими почуттями. Дійство “В пошуках капітана” – являло собою шоу на теми життя піратів (ні не ХХ чи ХХІ століть), а більш ранніх – з шаблями, гаками, пістолями, іноді в камзолах, широкополих капелюхах, платках замість краваток. І біля них жінки і сукнях чи костюмах найрізноманітніших форм і кольорів – елегантних, як у піратських бранок, чи фривольних, як у піратських подруг. До речі, всі зразки цієї колекції розкуплені заздалегідь, і невдовзі ми зможемо побачити їх на наших модниках і модницях.

Для “Дня” панна Маргарита зауважила, що нею рухало бажання влаштувати свято моди, але в організації багато трималось на її ентузіазмі, а також самовідданості її кількох помічників. Оскільки спонсорів виявилось не так багато, довелося вкласти чимало власних коштів. Зараз вона з деякими з друзів-дизайнерів починає готувати колекцію для Lviv Fashion Week. Власне з таким потужним креативом, який продемонстрували молоді дизайнери у Житомирі, їм пряма дорога у Європу. Бо, на жаль, в Україні вже склався пул модельєрів, який не дуже охоче приймає в свої ряди нових майстрів.

Валерій Костюкевич, “День”
 
 
Відкривав фестиваль "Театр Мод Маргарити Козак" з колекцією "Маріонетки":
 

Колекція "Scorza" від Віталія Паршенко:

 

"Автопортрет" від Гайдукової Анастасії:

"Хустиночка" від Надії Залюбовської-Поліщук:

"Дресс-код для джентльмена" від Катерини Колинчук

"Балада про щастя" від Тетяни Гарматюк:

"Місто майбутнього" від Ольги Замогильної

Колекція "Єва" від Маргарити Козак:

"Еко-Тера" від Тетяни Боднар та Тетяни Семенюк

"Ванільна Ейфорія" від Юлі Тянутової

Закривав показ "Театр Мод Маргарити Козак" з колекцією "В пошуках Капітана":

Фото Олександра Кльонова

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі