Політика

Микола ПЕТРУК: «Армія повинна захищати народ, а не боротися з ним…»

7 August 2007, 17:05

Сильна армія – це сильна держава. Адже таку державу завжди поважають, бо їй є чим захищати свої національні інтереси. Сухопутні війська у структурі Збройних Сил України посідають більше половини загального складу нашої армії. Сьогодні про армійські будні ми говоримо з командувачем Сухопутних військ України, нашим земляком, номером 9 у виборчому списку Блоку Юлії Тимошенко Миколою Миколайовичем ПЕТРУКОМ.

– Буквально ось-ось було оголошено список кандидатів у народні депутати від БЮТ. Ви входите до першої десятки. Чому ви обрали саме Блок Юлії Тимошенко?

– Я вважаю, що коли йдеш у політику, то це потрібно для того, щоб щось зробити. Як на мене, то це дієва політична сила. І саме вона може змінити ситуацію на краще. Коли мені запропонували долучитися до команди Юлії Володимирівни Тимошенко, я довго думав. І прийняв рішення.

– Ні в кого не викликає сумніву, що наша армія сьогодні фінансується за принципом «на тобі, боже, що мені не гоже»…

– Так. І це є великий злочин. Потрібно, щоб усі розуміли, що держави без армії не буває. І для підтримки обороноздатності фінансування армії має становити не менше 2,5-3% від ВВП (11-12 млрд. грн.) У нас ця норма законодавчо прописана, втім не виконується. Як наслідок – бойове укомплектування частин зведене до мінімуму. Механіки-водії не їздять автомобілями. На 50 % менший наліт у льотчиків. Бо немає пального. А це вже саме собою є злочином. Адже не виконується програма бойової підготовки. Я вже не говорю про житло для військових. Число безквартирних військовослужбовців не зменшується, а навпаки, збільшується.

– Ця ситуація для українського війська не нова? Чи вона склалася останнім часом?

– Вона не нова. Але от чи були потуги змінити її на краще… Мої колеги бачили і ту владу, і цю владу. Вони самі можуть зробити висновок, хто про них дбає, а хто… займається популізмом. Прем’єр Тимошенко підняла військовим зарплатню. Просто так, не перед виборами, як Янукович зараз робить… Більше того, за прем’єрства Юлії Володимирівни армія отримала 17 нових танків. Мало бути ще більше. Адже, за задумом екс-прем’єра, українська армія мала отримати техніки на цілий танковий батальйон. Проте вона не встигла це зробити, а її наступникам це вже було не потрібно. Промовистий факт. І нічого більше. Тоді останній раз і відбувалося оновлення збройної техніки.

– І наостанок. У 2004 році саме завдяки вам внутрішні війська, які отримали команду розстріляти мирний Майдан, не виконали цей злочинний наказ. Що відчуваєте зараз, три роки опісля?

– Я зробив те, що мав зробити кожен офіцер, який має гідність. Тоді я сказав своє слово, і вирішив це питання. Прекрасно уявляв, чим це може закінчитися. Але просто подзвонив керівництву внутрішніх військ, зустрівся з ними, і той наказ так і залишився не виконаним. Тому що армія повинна захищати народ України, а не воювати з ним. Я просто виконував свій обов’язок.

Іван ГРИЦІВ.

Микола ПЕТРУК, генерал-полковник, командувач Сухопутних військ України, народився 1 лютого 1950 року в селі Карпівці Чуднівського району Житомирської області в сім’ї робітників.

У 1983 році закінчив Військову академію ім. В.М. Фрунзе.

У 1993 році закінчив Військову академію Генерального штабу Збройних Сил Росії.

Генерал Микола Петрук – справжній герой Майдану. В ніч на 28 листопада 2005 року, коли внутрішнім військам було віддано наказ розстріляти мирних людей, що зібралися на Майдані Незалежності у Києві, командуючий Сухопутних військ України Микола Петрук зняв телефонну трубку і зателефонував авторам кривавої авантюри. Він попередив: якщо хоч один підрозділ внутрішніх військ ввійде в Київ, армія без вагань перейде на бік народу. В результаті рішучих дій Миколи Петрука трагедію було зупинено. Саме після цього народилося гасло «Армія – з народом».

Прес-служба Житомирської обласної організації БЮТ.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі