Інтерв'ю

Валерій Присяжнюк: «У Житомирській області із незаконного обігу вилучено 800 кілограмів наркотичних засобів». ФОТО

24 November 2009, 15:07

Сьогодні ми пропонуємо читачам сайту Житомир.info інтерв’ю з начальником УМВС України в Житомирській області Валерієм Присяжнюком.


- Шановний  Валерію Павловичу, ви починали з дільничного інспектора, зараз  ви  генерал – майор міліції,  начальник обласного управління внутрішніх справ. Яким для вас був цей шлях?

- Шлях цей  був досить складним, зі своїми перипетіями, він вимагав інколи надзвичайних зусиль як фізичних, так і моральних. Я переконаний, що професії правоохоронця треба віддатись цілком і повністю, та так, щоб слово «міліціонер» не залишалося пустим загально-прийнятним розумінням. А було наповнене справжнім змістом. Якщо хочете - стало станом душі. Тільки тоді по-справжньому можна захищати державу, закон і людей, що тебе оточують. Але до цього треба дійсно прийти. І я зробив свій вибір  ставши правоохоронцем, пройшовши шлях від дільничного інспектора до начальника УМВС, яке я сьогодні очолюю. 

- Яка нині криміногенна обстановка в області?

- Реалізація заходів, спрямованих на виконання завдань, покладених на міліцію, в тому числі і «Комплексної програми профілактики злочинності в Житомирській області на 2006-2010 роки» дозволила досягти певних результатів.

Насамперед слід відмітити зменшення кількості особливо тяжких злочинів проти особи, а саме: умисних вбивств – на 11 злочинів, тяжких тілесних ушкоджень – на 29, у тому числі зі смертельними наслідками - на 12, зґвалтувань – на 5 та деяких інших видів злочинів.

У результаті проведеної роботи забезпечено відшкодування 21,2 млн. грн. завданих злочинами збитків. У тому числі - 14.4 млн. грн. – за злочинами економічної спрямованості.

Активніше проводились заходи з протидії наркозлочинності, й насамперед стосовно осіб, які займаються розповсюдженням наркотиків. Викрито  365 фактів збуту наркотиків, припинено діяльність 6-ти міжнародних наркоканалів. Із незаконного обігу вилучено 800 кг наркотичних засобів, майже 2 кг героїну, що за цінами «чорного ринку» становить більше 2 млн. доларів США.

- Наведіть, будь ласка,  деякі факти розкриття резонансних злочинів.

- Ось хоча би такі недавні приклади. 3 травня місяця нинішнього року триває розслідування кримінальної справи порушеної за фактом підробки документів та незаконної видачі паспортів громадян України мешканцям Кавказького регіону, які у подальшому, використовуючи зазначені паспорти, отримували кредити у банківських установах та привласнювали їх.

16 вересня поточного року під час отримання хабара у розмірі 4 тисячі доларів США затримано одного з сільських голів Радомишльського району за виділення жителю міста Києва земельної ділянки.

У жовтні цього року прокуратурою Житомира порушено кримінальну справу за фактом заволодіння коштами банківських установ у сумі понад 700 тисяч гривень службовими особами одного з ТОВ міста Житомира.

Порушено 3 кримінальні справи у сфері протидії торгівлі людьми, встановлено 25 потерпілих, знешкоджено 3 канали вивезення «живого товару» до Чехії, Іспанії та Російської Федерації.

Продовжується досудове слідство по кримінальній справі, де злочинці, використовуючи систему фіктивних фірм, здійснили розкрадання бюджетних коштів у сумі майже 20 мільйонів гривень, що були виділені на підтримку інвалідів.

- Зараз всі діти знаходяться на «карантинних» канікулах. Чи зросла в зв’язку з цим злочинність серед неповнолітніх?  

- Ні, навпаки, завдяки вжитим заходам серед дітей спостерігається суттєве зменшення кількості вчинених злочинів. На нашу думку, це завдяки виконанню рішення обласної ради «Про обмеження перебування дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, комп’ютерних клубах, залах ігрових автоматів, на вулицях та інших громадських місцях».

Щотижнево органами внутрішніх справ спільно з представниками служби у справах дітей, органів освіти, райдержадміністрацій, міських та районних рад проводяться рейди з метою виявлення дітей, які перебувають у громадських місцях без супроводу батьків, під час яких з вулиць вилучено та доставлено до міськрайвідділів області 2276 дітей, з яких 672 – віком до 14 років та 1504 – від 16 років. Ось свіжий приклад. 13 листопада у Коростишівському районі під час відпрацювання населених пунктів близько 23 години в клубі села Шафоростівка було виявлено 7 малолітніх підлітків віком до 14 років. За це батьків цих дітей притягнуто до адміністративної відповідальності за невиконання своїх батьківських обов’язків

З метою виконання рішення обласної ради «Про заборону продажу пива дітям віком до 18 років» на території області в період з 10 по 31 жовтня організовано та проведено перший етап відповідних профілактичних заходів. Працівниками органів внутрішніх справ виявлено та задокументовано 87 адміністративних правопорушень.

Водночас за останні 4 місяці злочинність дітей скоротилась на 43% (особливо тяжких злочинів), на 23%  - скоєних у складі груп, у 3 рази менше вчинено злочинів раніше судимими неповнолітніми.

Поряд з цим, скажімо так, заходами адміністративного впливу, ми пропонуємо дітям альтернативні шляхи проведення дозвілля. Практично упродовж усього року проводимо найрізноманітніші спортивні змагання та конкурси для залучення їх до здорового способу життя, формування активної життєвої позиції. Узимку на базі ФСТ «Динамо» заливали льодовий майданчик, у весняно – літній період організовували численні змагання з міні – футболу, багатоборств, юних кінологів та юних інспекторів дорожнього руху.

Валерій Присяжнюк особисто приїхав у Попільнянський район, щоб вручити Наталії Миколаївні український паспорт, якого вона чекала 11 років.

Валерій Павлович Присяжнюк на урочистому заході з нагоди вручення чергового спеціального звання.

На святі  першого дзвоника в Романівській школі, де свого часу навчався Валерій Присяжнюк.

 

 

- Шановний Валерію Павловичу, скажіть, чи хворіють міліціонери грипом. Якщо так, то яка кількість?

- Так, хворіють, адже наші співробітники, пенсіонери, члени їх сімей є невід’ємною часткою населення області. І на сьогодні перехворіло на грип та ГРВІ більше трьохсот наших співробітників, з них – 85 хворіють зараз. На пневмонію за епідемічний період захворіли 11 чоловік. Хворі забезпечені медикаментами.

Особовий склад забезпечено індивідуальними засобами захисту, використовуються марлеві пов’язки.

При вході у приміщення обласного УМВС чергує медичний працівник з метою зовнішнього діагностування фізичного стану працівників ОВС а також цивільних осіб, що мають намір пройти на територію управління. У разі виявлення в осіб ознак, характерних для респіраторних захворювань, вони направляються на медичний огляд для встановлення діагнозу та надання невідкладної кваліфікованої допомоги.

- Які плани в Управлінні на майбутнє?

- Незважаючи на певні позитивні досягнення у нашій роботі, головним завданням і далі залишається вимога до кожного правоохоронця - це реальна допомога людині, захист її законних прав, дотримання законності у повсякденній діяльності.

Незважаючи на всі невтішні соціально-економічні прогнози, що так чи інакше впливають на ускладнення криміногенної ситуації, надзвичайно важливим завданням є не допустити сплеску злочинності. Будуть проведенні ряд оперативно – профілактичних відпрацювань найбільших, скажімо так, складних районів Житомирщини. Будемо і далі, в тому числі за допомогою засобів масової інформації, проводити широку роз’яснювальну роботу щодо попередження злочинів корисно – насильницького характеру, в першу чергу – крадіжок та пограбувань.

Продовжимо роботу щодо безпеки дорожнього руху, хоч упродовж цього року зареєстровано на 30 % менше, ніж у минулому році, дорожньо – транспортних пригод з потерпілими та загиблими.

Особливу увагу і далі звертатимемо на тісну співпрацю з органами влади. Адже я переконаний, що тільки у взаємодії, спільній співпраці можна досягти певних зрушень. Ми вдячні обласній раді та облдержадміністрації, місцевим органам самоврядування та виконавчої влади за надану нам допомогу у боротьбі  із злочинністю.

Адже від результативності спільної з органами влади роботи залежить ефективність реагування органів внутрішніх справ на повідомлення про вчинення майнових злочинів та злочинів у громадських місцях. Це і допомога в забезпеченні міліції транспортом, паливно-мастильними матеріалами, зв’язком. Серйозну увагу плануємо приділити відновленню та посиленню діяльності громадських формувань з охорони порядку та власності.

Переконаний, що неформальна організація роботи громадських формувань, особливо у сільській місцевості, де міліції обмаль, дозволить протидіяти і самогоноварінню, і насильству в сім’ї. Особливо хочу наголосити на тому, що в цих прагненнях нас активно підтримували і обласна рада і обласна державна адміністрація, що втілено у рішеннях обласної ради та спільному їх виконанню із сприянням обласної та районних держадміністрацій.  Тому і дальше очікуємо на співпрацю з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

- Дякуємо за увагу та корисну інформацію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі