Суспільство

В Бердичеве черного ворона не боятся. ФОТОрепортаж

10 February 2010, 14:36

Чорний вороне, чому над головою в’єшся? Народна творчість створила птахові не надто гарну репутацію: він зловісний та хитруватий, пророкує нещастя та видзьобує загиблим воїнам очі. більш позитивно до ворона ставляться у Великобританії: там птах витупає оберегом та символом мудрості. А що думають з приводу воронячого сусідства у нашому місті?

Поодинокі птахи бердичівлян не лякають, а от коли зграя над головою летить — то інша справа, повідомляє ВІК.

Бердичівлянка: “Хвилювалася, щоб мені на голову ніщо не впало”.

Бердичівлянка: “Гарний птах, чорний. Коли в небі летить — виглядає дуже чудово”.

Бердичілянин: “Ворони — це боже створіння, все має право на існування”.

Не все те ворона, що чорне, кажуть фахівці. До сімейства воронячих належать круки, або чорні ворони, галки, сороки, сірі ворони та граки. Саме останніх у Бердичеві чимало, це їхні чорні зграї часто-густо кружляють над містом.

Олег Кислицький, провідний мисливствознавець Бердичівського лісгоспу: “Грак раніше жив переважно у сільській місцевості і харчувався з полів. Як правило, жуками, хробаками, мишами, землерийками. На сьогоднішній день кількість грака зменшилась. Передусім через те, що сільськогосподарські угіддя оброблюються нині мало. Тому на деяких територіях, зокрема у міських масивах, концентрація грака збільшилась”.

Збільшилась тому, що в місті гракам є чим харчуватися. Птахи всеїдні, вони не нехтують відходами зі смітників. Там уживаються поруч із собаками та іншими видами птахів. Мисливствознавець каже: ці завсідники сміттєзвалищ можуть переносити інфекційні захворювання, які є небезпечними для людини. Особливо помітними воронячі стають взимку: коли сидять на снігу, голих деревах та на дахах будинків. Покрівлі приваблюють птахів ще й тому, що там можна погрітися. А донедавна на зимовий період граки відлітали до інших країн.

Олег Кислицький, провідний мисливствознавець Бердичівського лісгоспу: “На сьогоднішній день у зв’язку з тим, що зими потеплішали, птахи не відлітають. Вони мігрують на невеликі відстані. Погода погіршилась — вони пересунулись на кілька сот кілометрів, перечекали її і повернулись назад. Таким чином інші птахи не можуть зайняти їхню територію”.

Грака можна сплутати із круком. Останній — це хижак та падальник, він відрізняється міцним, загнутим донизу дзьобом. У народних казках цей птах чатує на очі воїнів. Фахівці помітили: якщо десь проходять бойові дії, там зростає кількість чорних воронів.

Олег Кислицький, провідний мисливствознавець Бердичівського лісгоспу: “Птах, якого найбільше не люблять мисливці та мешканці сіл, - це сіра ворона. Вона на вигляд дуже симпатична і водночас розумна. Було багато випадків, коли сіру ворону вчили говорити і вона вимовляла кілька слів, а то і навіть речень”.

Яке забарвлення у сірої ворони, зрозуміло з назви птаха. Чорні в неї лише голова та крила. А якщо уважно придивитися до воронячих, які живуть поруч із нами, можна побачити галку. Вона сіроголова і розміром з голуба. Найбільше з-поміж воронячих вирізняється сорока, її не сплутаєш ні з ким. Із цією чорно-білою скрекотухою за казками та малюнками кожен знайомий ще, певно, з дитинства.

Єднає усіх представників воронячих любов до блискучих речей, непримхливість у їжі, вміння пристосуватися до будь-яких умов життя, а також кмітливість. Нерідко ворони розбивають горіхи, кидаючи їх з висоти на тверду поверхню. Подекуди розорюють гнізда інших птахів та виганяють їх зі своєї території. Граки та їхні родичі перестали боятись людей, ті до них теж звикли.

Бердичівлянин: “Я не знаю, чи вони приносять якусь користь, але шкоди не приносять точно. Ворони належать до падальників. Вони пожирають те, чому не слід лежати на вулицях, на землі. Певно, якась користь від них є”.

Бердичівлянка: “Мені здається, шкоди вони не приносять. А Користь, певно, якусь приносять”.

Бердичівлянка: “Ворони в наш час великої користі не приносять і шкоди також. Вони, певно, знищують шкідників”.

Іноді воронячі виступають у ролі синоптиків. За народним повір’ям, коли ворони збираються у зграю — це до зміни погоди. А якщо птах каркає непарну кількість разів — будуть опади.

Автор: Інна Покотилюк

Камера: Віталій Сінєльніков

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі