Суспільство

На Житомирщині бракує юристів

7 September 2007, 18:05

В Україні залишаються вакантними близько десятої частини посад державних нотаріусів. За словами Міністра юстиції Олександра Лавриновича, основною причиною такої ситуації є брак у регіонах, віддалених від адміністративних центрів, осіб, які мають вищу юридичну освіту.

Так, станом на вересень 2007 року на регіональному рівні залишалися вакантними близько 200 (13 %) посад державних нотаріусів. Найбільша кількість вакансій у Дніпропетровській області – 16, Запорізькій області – 16, Луганській області – 16, Миколаївській області – 15, м. Києві – 14 , Житомирській області – 13, Черкаській області – 12, Харківській області – 10 та в Автономній Республіці Крим - 10.

З цієї причини на сьогодні не працює 20 державних нотаріальних контор. Зокрема, в Автономній Республіці Крим - 3 держнотконтори; у Волинській області – 1; Житомирській області – 2; Запорізькій області – 5; Львівській області – 2; Одеській області – 5 та Чернівецькій області – 2.

Також, через брак бажаючих відкривати нотаріальну практику у віддалених регіонах в Україні залишаються не забезпеченими послугами приватних нотаріусів близько 6 % нотаріальних округів. Попри те, що за даними обласних статичних служб приватні нотаріуси входять до найбільш оплачуваних професійних категорій, 43 з 642 нотаріальних округів в Україні повністю не забезпечені послугами приватних нотаріусів. Найбільша кількість нотаріальних округів, де немає жодного приватного нотаріуса, знаходиться в Одеській (5), Херсонській (7) та Чернігівській (4) областях.

Брак кваліфікованих юридичних кадрів, за словами Міністра юстиції, є вітчизняним парадоксом. Адже на сьогодні в Україні створено більше 300 вузів, де здійснюють підготовку юридичних кадрів. Щорічний випуск юридичними вузами становить близько 70 тисяч спеціалістів-правників.

www.kmu.gov.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі