Суспільство

Знахарь из Житомирской области рассказал, что надо делать на Троицу

22 May 2010, 11:57

— Цього року на 23 травня припадає ще й Трійця. А зілля краще всього збирати від Трійці до Купала, бо потім воно вже нічого не варте, — розповідає 65-річний Віктор Лисюк, родом із села Кашперівки Баранівського району Житомирщини. — Зілля буває лікувальне й помічне, повідомляє Gazeta.ua.

Зібране на Трійцю — помічне. Найперше — полин. Помагає від уроків, пристріту, поганого ока. Полин рятує від пропасниці, посилює апетит, поліпшує травлення, покращує пам’ять, знімає зубний біль. А лікувальне зілля збирають на Купала.

Як жінки йшли по зілля, говорить Віктор Лисюк, то зашивали в подоли фартухів, спідниці часник. І плювали через плечі на всі боки, щоб нечисть не чіплялася й обходила стороною.

— У мене і баба, і прабаба зілля збирали. Прабаба Сенька прожила 104 роки. Казали, що вона трохи відьмачила, але я не бачив, щоб вона в комин на вінику вилітала, — усміхається. — А один рецепт розказала. Як немає дітей у жінки, то на Благовіщення треба закопати в лісі в мурашнику намисто, окрайчик хліба й вуглину. Вибирали таке місце, де росте розрив-трава. Вона помагає при заговорах. Має такі листочки, як у каштана, а зверху квітка. А коли дозріває, то стріляє насінням дуже далеко — метрів і на 5 може. Так на Трійцю треба вдосвіта, до схід сонця помолитися, усе оте викопати й покачатися по траві — так от, як любишся із кимось.

А помолитися, казала моя баба Текля, можна скрізь — під дубом, під сливкою, під вишнею, аби до Бога відкрився. І робити це треба тільки строго з суботи на неділю, отоді помагає.

Олена ЧЕБАНЮК

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі