Влада

Житомир освоює субвенції

5 December 2007, 15:35

     Законом України "Про державний бюджет України на 2007 рік" передбачено надання субвенцій з Державного бюджету міському бюджету на суму 20,2 млн. грн.
     Субвенції планувалось використати для виконання інвестиційних проектів, спрямованих на соціально-економічний розвиток регіонів, ремонт і реконструкцію теплових мереж і котелень, заходи з енергозбереження, на здійснення заходів з передачі житлового фонду Міністерства оборони України у комунальну власність, будівництво та придбання житла військовослужбовцям, придбання вагонів для комунального електротранспорту.
     З метою забезпечення дотримання встановлених вимог щодо використання коштів субвенції у міському бюджеті були передбачені кошти для співфінансування зазначених заходів в розмірі 6,9 млн. грн.
     Використання коштів субвенції було зумовлене певними труднощами. Чимало перепон пов'язано з проведенням тендерних процедур, які мали б створювати конкурентне середовище у сфері державних закупівель, запобігати проявам корупції, забезпечувати прозорість процедур. Але ж чи можливо їх досягнути, виконуючи Закон України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти?". Так, наприклад, вартість обов'язкових послуг, нав'язаних монополістом у сфері розміщення інформації щодо здійснення процедур закупівель в інформаційних системах в мережі "Інтернет", за які повинні сплачувати учасники та переможці торгів, призвела до того, що процедури закупівель не відбувались за відсутністю або недостатньою кількістю учасників. Двічі були відмінені торги по закупівлі лічильників холодної води, теплової енергії, регуляторів теплової енергії, не відбулись відкриті торги на визначення виконавця реконструкції під котельню центрального теплового пункту по вулиці Вітрука, 10, реконструкції теплових мереж з використанням труб в пінополіуритановій ізоляції. Незрозумілою є вимога неприбуткової спілки громадських організацій Тендерної палати України сплати кожним із учасників процедур закупівель 12 тис. грн. за включення у каталог учасників процедур закупівель та близько 1 тис. грн. за довідку про включення у цей каталог.
     Ще однією причиною неможливості своєчасно освоїти кошти субвенцій було те, що постанови уряду, якими затверджувався перелік об'єктів, що фінансуються за рахунок субвенцій, та відповідні розпорядження голови Житомирської ОДА були прийняті у кінці травня-серпні поточного року.
     По деяких об'єктах, що включені у перелік, вже були виконані роботи за рахунок коштів міського бюджету, а це призвело до необхідності внесення змін у постанови Кабінету Міністрів України. А щоби змінити постанову Кабміну, потрібно чимало часу.
     Незважаючи на складність умов, які виникли при використанні коштів виділених субвенцій з Державного бюджету, Житомирська міська рада, її виконавчі органи докладають значних зусиль до повного освоєння коштів. Так, ведуться роботи по реконструкції хлораторної станції першого підйому води, використано 72% коштів від договірної ціни. Виконано роботи та проведено відповідні розрахунки по капітальному ремонту 27 житлових будинків, розпочались роботи по реконструкції центральних теплових пунктів на вул. Вітрука, 10, провулку Паперовому, 9, вулиці Слобідській, 17, вул. Перемоги, 1. Сьогодні не можна з впевненістю говорити про використання в повному обсязі коштів, що передбачені для реконструкції теплових мереж з використанням труб в пінополіуритановій ізоляції. Процедура торгів відбулась 31.08.2007 року, але переможець торгів відмовився від виконання своїх зобов'язань, про що письмово після неодноразових звернень було повідомлено лише у другій половині листопада. Міський голова В.Т.Шелудченко прийняла рішення провести зазначені роботи ОПТМ "Житомиртеплокомуненерго" господарським способом, але в зв'язку з початком опалювального сезону по деяких мережах це неможливо.
     У найближчий час очікується поставка тролейбусів за укладеним по результатах процедури відкритих торгів договором. Проблемою є те, що на зазначені цілі планувалось спрямувати 4,1 млн. грн. з Державного бюджету та в такому ж обсязі - міського бюджету. Фактично з Державного бюджету з початку року надійшло 1 млн. грн. і, за попередньою інформацією, міський бюджет не отримає субвенцію у сумі 2,7 млн. грн.
     Певні труднощі були пов'язані з використанням коштів субвенції на будівництво та придбання житла для військовослужбовців у сумі 2 млн. грн. Постановою КМУ, що визначає механізм використання коштів субвенції, було встановлено, що вартість будівництва і придбання 1 кв. метра загальної площі житла не повинна перевищувати опосередкованої вартості спорудження житла в регіоні, яка затверджується щокварталу Мінбудом. Наприклад, на 01.09.2007 року ця сума становила 3049 грн., що значно менше, ніж ринкова вартість житла. Але і ця проблема була вирішена міською владою, і мешканці нашого міста отримають житло на початку наступного року.
     
     Русана Мончаківська, директор департаменту бюджету і фінансів Житомирської міської ради

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі