29 March 2024, 01:16 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

Що таке сучасне приймальне відділення

 Сьогодні ми на сесії міської ради прийняли з державного бюджету  субвенцію на другий етап нашої програми «Невідкладна медична допомога» на технічне забезпечення приймальних відділень.

Передувала цьому звершенню титанічна праця багатьох людей. Почалося з того, що провівши аналіз стану приймальних відділень міста Житомира, стало зрозуміло, що вони не відповідають жодним вимогам. Так історично склалося, що за останні роки ніхто не вкладав у них ресурси. Медицина пішла далеко вперед, а вони залишилися у минулому. Приймальні відділення не забезпечені ні технічно, ні медикаментозно. І персонал отримує жалюгідну заробітну платню, намагаючись надавати медичні послуги на застарілому обладнані. 

Для кращого розуміння ситуації поясню. Сучасне приймальне відділення має виконувати три основних функції:

1.            Надання невідкладної медичної і лікарської допомоги.

2.            Прийом пацієнтів в лікарні та розподілення їх у відділення лікарні.

3.            Постановка попереднього діагнозу

Жодне з трьох відділень не було оснащена належним чином. Я думаю, не потрібно пояснювати, чому саме ці відділення мають бути сучасними та ефективними? Адже часто від ефективності надання допомоги пацієнту, який потрапляє туди, залежить його подальше життя. Часто кожна хвилина або додає або відбирає життя людини.

Проект, який ми розробили, так і називається – «Невідкладна медична допомога». Міський голова підтримав цю ідею, і перше, що було зроблено – приймальні відділення були забезпечені розхідними матеріалами і медикаментами для пацієнтів, які потрапляють у різних станах, потребують швидкої медичної допомоги. Це вже прискорило надання медичної допомоги та якість послуг. Про це вже багато говорилося у місцевій пресі, тому зупинятися на цьому детально не буду. Додам лише, що на наступній сесії ми плануємо виділити фінансування на продовження цього етапу. Приймальні відділення будуть забезпечені до кінця року.

Другим етапом стало технічне забезпечення приймальних відділень і в цьому питанні нам допоміг народний депутат Борислав Розенблат, практично «вибивши» гроші з державного бюджету по субвенції на технічне забезпечення усіх трьох приймальних відділень житомирських лікарень.

Наприклад, загальний аналіз крові і РОЕ в лабораторії робиться годину-півтори. Це неприйнятно. На даний момент є методики, які дозволяють зробити його за 1-2 хвилини. Те саме можу сказати і про аналіз сечі, біохімічний та електролітичний аналізи крові. Ми закуповуємо обладнання, яке дозволить скоротити час проведення аналізу з 1,5 години до 10 хвилин із забором крові. Відповідно, це пришвидшує надання допомоги і зменшує час очікування та власне чергу. Це дуже важливий момент, це час, який може врятувати комусь життя.

Наявне обладнання дозволяє зробити аналіз крові по 6 показникам, а те, що плануємо закупити – по 21 показникам. Що полегшує постановку попереднього діагнозу і робить його втричі точнішим. Це додаткова інформація, яка допомагає скласти повну картину стану людини. Адже діагноз – це як паззл, який складається із багатьох кусочків інформації. Неможливо по одному симптому поставити діагноз. Чим більше у лікаря достовірної інформації, тим швидше і точніше він поставить діагноз.

Ще один момент – діагностичне обладнання, яким також приймальні відділення не забезпечені. Це переносні рентгени і УЗД, сучасніші кардіографи та спірографи (прилади для вимірювання функції дихання).

Третій етап – надання невідкладної допомоги задля збереження життя і здоров’я пацієнта. Це забезпечення дефібриляторами (знову ж таки сучасного зразка, бо місцями є, але вони у жахливому стані), апарат штучної вентиляції легень, кисневе обладнання, кардіомонітори. Ну і для найважчих пацієнтів, яким потрібна термінова операція, наркозне обладнання для реанімації, яке ми хочемо закупити за ці гроші.  Тому що все це не відповідає ніяким нормам.

До кінця року ми приведемо наші приймальні відділення до базового рівня, якому вони мають відповідати. Це навіть не європейський рівень, а необхідний мінімум.  Саме системний підхід до проблем охорони здоров’я дає нам можливість поетапно вирішувати важливі проблеми приймальних відділень.

Звичайно, ми вирішуємо ті питання, які можемо. Залишаються ще проблеми глобального характеру – заробітна плата та самі приміщення, які потрібно перепланувати і реконструювати. На даний момент це наступний пункт плану на найближчі роки. І ми це реалізуємо.