19 April 2024, 02:49 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

ЗДОРОВА ЛЮДИНА – ВІДПОВІДАЛЬНА ЛЮДИНА

 Онкологія стоїть на другому місці по смертності серед українців після серцево-судинних захворювань.

Однак, проблема здоров’я кожної людини – це не лише питання системи охорони здоров’я. Це особиста  відповідальність кожної людини.  Вирішити цю задачі лише зусиллями лікарів неможливо. Для цього потрібно об’єднати зусилля і лікарів, і громадськості, і освіти. І вчасне виявлення онкозахворювань лише початок.

Цьому була присвячена зустріч в рамках проекту «Гендерне бюджетування в Україні» під назвою «Упровадження результатів гендерного бюджетного аналізу програм у сфері охорони здоров’я на місцевому рівні» для керівників медичних закладів. Організаторами та ініціаторами зустрічі були управління охорони здоров’я та управління молоді та спорту міської ради і громадські організації.

На мою думку, необхідно всім разом проговорювати найбільш болючі проблеми, які на сьогодні існують зі здоров’ям населення і напрацьовувати шляхи їх вирішення.

На наступний рік ми плануємо важливу об’ємну і тривалу програму по онкології. Одним з найбільших моментів, з яким ми будемо працювати, будуть саме онкологічні проблеми у жінок – рак молочної залози та рак шийки матки. Це те, що забирає життя у молодих людей працездатного віку. Людей, які мають жити і повинні жити. Насправді, це питання скрінінгу, раннього виявлення, обізнаності самих жінок, як вони мають слідкувати за своїм здоров’ям. Це важливо з точки зору гендерності.

Тому важливим елементом програми буде комунікативна частина, в який будуть передбачені кошти на медійні та освітні заходи. 

Крім вже лікування «по факту», жінка сама має знати, що вона кожні півроку має пропальпувати свою молочну залозу і якщо щось її насторожить, вона повинна звернутись до лікарів. Цього ніхто не зробить замість неї – це її власне здоров’я. Тому, про це треба говорити, розповідати дітям, щоб у них виховувалась культура слідкування за власним здоров’ям з раннього віку.

Програма стартує з 2017 року і розрахована на 3 роки, але вже перші результати цієї програми ми плануємо отримати на початку року.  Паралельно з цим буде проводитися аналіз, як це виявляється, як працює. Які заходи ефективні, які ні. Ми залучаємо людей, які володіють найкращими європейськими практиками, щоб не винаходити велосипед, зокрема, представників Києво-Могилянської Академії зі Школи охорони здоров’я. У всьому світі ці програми вже давно працюють і багато з них показали свою ефективність і неефективність. Тому, з їх допомогою ми зможемо впровадити найбільш дієві способи і методи. Хоча, немає нічого більш ефективного, ніж самоогляд.

Програма проходитиме у кілька етапів. У першу чергу спільно з громадськими організаціями плануємо побудувати велику комунікаційну кампанію по популяризації самооглядів. І хоча онкологія не є питанням міста, але виявлення онкологічних захворювань – це наше питання, яким ми будемо займатися і опікуватися.

Другим буде робота з лікарями, щоб вони навчали жінок – як проводити самоогляди і відповідно, кожен сімейний лікар та лікар гінеколог проводили огляди жінок.

Наступне – закупівля необхідного медичного обладнання для скринінгу. Це кольпоскопи, рентгенівське обладнання, маммографічне обладнання. Рентгени використовуватимуться не лише для виявлення раку у жінок, але і для скринінгу онкологічних захворювань для всього населення.

Наступним важливим моментом є гендерні питання. Зазвичай, розглядаючи проекти і бюджети в Україні дуже рідко звертають увагу на гендерні питання. Дарма. Адже, якщо враховувати гендерні особливості, то можливо досягнути більших результатів і використати ресурс більш раціонально.

Тому всіх запрошую до співпраці, бути активними.