18 April 2024, 15:42 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

ЖИТОМИР ГУМАНІТАРНИЙ

 У колі моїх функціональних обов’язків – координація роботи  управлінь міської ради: освіти, охорони здоров’я, у справах сім’ї, молоді та спорту, соціального захисту населення, служби у справах дітей, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Кілька місяців тому до сфери моєї компетенції було додано ще і управління культури.

Основною нашою задачею був комплексний підхід до проблем у кожній галузі. Ми намагалися вирішувати стратегічно важливі питання і проблемні моменти.

Одразу зазначу, що багато проблем ми маємо зі славнозвісним КП «Парки». У цьому напрямку можу відверто сказати, що поки багато не вдалося зробити із задуманого, і це дуже прикро. Але маю надію, що наступного року ми все таки зрушимо це питання з мертвої точки. Багато проблем було з проектами, та постійним поспіхом в реалізаціі.

Тепер про позитивні зрушення. На галузь фізичної культури та спорту у 2016 році було виділено 4 млн.036 тис.грн. і проведено близько 400 різноманітних заходів спортивного спрямування. Для порівняння у 2015 році ця цифра складала 600 тис.грн. і 95 спортивних заходів відповідно. Плюс до того, нам вдалося зекономити 400 тис. грн. бюджетних коштів за рахунок залучення спонсорської підтримки.

Зокрема, ми розпочали проект по встановленню спортивних майданчиків по всьому місту, будівництво бази водних видів спорту, створили муніципальний футбольний клуб «Житомир» та забезпечили його участь у Чемпіонаті України в аматорській лізі, прийняли на баланс міста спортивну дитячу школу «Полісся», провели перший в історії Житомира «Космічний напівмарафон», який завоював любов містян і популярність у бігунів з усієї України, де взяло участь близька 1000 спортсменів. Крім цього, сприяли проведенню змагань з веслування - Регаті пам’яті Сергія Ліміновича – участь у змаганнях брали 400 представників з різних міст України. Вперше проведено в міському гідропарку Всеукраїнський турнір на відкритій воді «Teteriv OPEN».

Запровадили надання грантів Житомирської міської ради для кращих проектів, розроблених громадськими організаціями спортивного спрямування (підтримано 9 проектів з 23-х) – на суму 180,0 тис.грн.

Підвищено стипендії для молодих перспективних спортсменів до 2-5 тис. грн. та преміювання тренерів за успіхи на Чемпіонатах України, Європи, Світу їх вихованців (премійовано 39 тренерів та 110 молодих спортсменів на загальну суму 370 тис.грн.)

Розробили технічне завдання по створенню пішохідного маршруту, який з’єднуватиме парк Гагаріна з монументом Слави по обох берегах річки Тетерів. З однієї сторони це буде широка набережна з пішохідним і вело-маршрутом, а з іншого боку річки планується система вело-доріжок.

Розпочалось будівництво 3 майданчиків з штучним покриттям (адреси: Вокзальна,8, Бульвар Польський,13 та вул. Героїв Десантників, 11) та виготовлена проектно-кошторисна документація ще на 5 майданчиків, один із них інклюзивний (Київська,13). Проте, у цьому році встановити їх не вдалося – було дуже багато питань до якості проектної документації, відповідно розробка проектів затягнулася. Крім того, виявили ще кілька безвідповідальних підрядників, яким не змогли довірити ці роботи.

Проведено більше 60 заходів по соціальним програмам підтримки сім’ї, дітей та молоді - 84 громадські організації міста стали нашими партнерами.

Організовано кампанію оздоровлення в місті. Загалом 900 дітей пільгових категорій оздоровилися в ПЗОВ «Супутник». 2250 дітей відпочивали в 32 пришкільних таборах. 340 дітей відпочило в 17 приклубних таборах МКСЦ.

На клуби для позашкільного дозвілля витрачено 515 тисяч грн. – капітальний ремонт підліткових клубів «Пролісок» та «Ровесник», придбання комп’ютерної техніки для ПК «Пролісок».

В цьому році в освітній галузі нами було виділено наступні пріоритетні напрямки, на розвиток яких і були спрямовані основні зусилля:

-          енерго-збереження у школах та дитсадках. По програмі NEFCO утеплено 12 закладів освіти, Впровадження енергозберігаючих технологій (LED-освітлення) у всіх освітніх закладах. Встановлено твердопаливні котли нової системи, встановлення та модернізація приладів для регулювання споживання та обліку теплової енергії. На загальну суму 5,1 млн.грн.

-          оновлення матеріально-технічної бази НВЗ, комп’ютеризація загальноосвітніх навчальних закладів. В школи придбано 330 комп’ютерів та 38 комплектів мультимедійного обладнання. Також

-          підтримка творчо-обдарованих дітей, молоді та педагогічних колективів навчальних закладів. Запроваджено стипендії учням переможцям олімпіад, МАН, конкурсів, турнірів всіх рівнів, відзначено переможців міського етапу Всеукраїнського конкурсу захисту учнівських робіт МАН на загальну суму 69,0 тис.грн, ще 85 тис. грн було виділено на нагородження кращих дитячих мистецьких колективів.

-          створення додаткових місць, відновлення груп у ДНЗ. За останні 5 років за рахунок вивільнення приміщень відновилося 69 груп - 1380 місць, що замінює майже 5 дошкільних навчальних закладів.

З бюджету розвитку міста у 2016р. виділено кошти на забезпечення санітарно-гігієнічних норм та оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти на загальну суму 59 305,9 тис. грн. Сюди входять капітальні ремонти 51 навчально-виховного закладу і поточні ремонти у всіх ВНЗ міста.

Відкрито басейн у НВК №68, розпочато реконструкцію гімназії №3, про що я вже неодноразово писав.

В медичній галузі ми запровадили масштабний проект «Невідкладна медична допомога», про що теж неодноразово я повідомляв. Метою проекту було надання якісного обстеження пацієнта та скорочення часу його перебування  (з 120 до 40 хвилин) у приймальному відділенні. Завдяки фінансуванню з міського бюджету (на початку року з міського бюджету було виділено 2,0 млн. грн. протягом року додатково виділено 4,63 млн. грн.) закуплено лікарські засоби та інші витратні матеріали - медична  допомога пацієнтам у приймальних відділеннях, травмпунктах, реанімаційних відділеннях (перша доба) надається безкоштовно.

Придбано сучасне діагностичне та лабораторне обладнання для приймальних відділень міських лікарень на загальну суму 15,25 млн. грн. в тому числі: з державного бюджету 14,55 млн. грн. та  міського бюджету 700,5 тис. грн. (аналізатори крові та сечі, пересувні апарати ультразвукової діагностики, ЕКГ –апарати, наркозно-дихальна апаратура, мобільні рентгенівські системи тощо).

Проведені ремонти та реконструкціі приймальних відділень ЦДМЛ, КУ ЦМЛ2.

За співфінансуванням з державного (400,0 тис. грн.) та міського (376,0 тис. грн.) бюджетів проводиться капітальний ремонт приймального відділення стаціонару Центральної дитячої міської лікарні.

Розпочато великий проект по амбулаторії сімейного лікаря з метою наближення первинної медичної допомоги до населення. Вже визначено місця майбутніх амбулаторій і розпочато там ремонтні роботи.

З метою впровадження сучасних технологій організації медичного обслуговування населення, переведення документації в електронну базу придбано 37 комплектів комп’ютерної техніки для поліклініки №2 ЦМЛ №1, встановлюється програмне забезпечення (спрямовано 677,5 тис. грн. з міського бюджету). В подальшому планується в цьому напрямку розробка по створенню електронних черг та єдиної електронної бази, де зберігатиметься вся інформація про звернення пацієнта, його аналізи, анамнез тощо.

Але дуже складно проходила робота по переведенню стоматологічних поліклінік на госпрозрахунковий рахунок, тому ця задумка буде втілена лише у наступному році.

Розпочато роботу над наступними проектами: центр психологічної реабілітації бійців АТО, центр соціальних послуг, забезпечення житлом дітей позбавлених батьківської опіки, кризові центри (для сімей що зазнали насильства, для сімей що потрапили в складні життєві обставини), кабінети довіри.

Незважаючи на те, що управління культури перейшло під моє управління, ми розпочали активну підготовку до новорічно-різдвяних свят – Різдвяний ярмарок уже працює з 19 грудня і ми отримали багато схвальних відгуків про формат його організації.

Насамкінець хочу подякувати міському голові, всім депутатам та команді, без цих людей нічого б не вийшло.