19 April 2024, 04:44 Житомир: °C
Матвій Хренов
Житомирянин

ПРОГРАМИ ДЛЯ СПЕЦІАЛІСТІВ МАЮТЬ БУТИ СТВОРЕНІ ЗА УЧАСТЮ САМИХ СПЕЦІАЛІСТІВ

 В 2017 році закінчується цільова програма з охорони здоров’я. Для написання наступної Програми із «Розвитку охорони здоров’я на 2018-2021 роки» вперше у практиці  ми зібрали медиків на стратегічну сесію для того, що визначити основні напрямки розвитку галузі міста на майбутні три роки. Тому що не можна писати програми для спеціалістів галузі без їх участі.

На цій сесії ми визначили напрямки розвитку та те, що в наших силах змінити і що ми можемо зробити в галузі у найближчі три роки – 2018 – 2021.

Спочатку ми визначили коло проблемних питань, на які необхідно звернути першочергову увагу і які потребують вирішення.  Одразу зазначу, що ми розглядаємо тільки ті проблемні моменти, які стосуються нашої (міської влади) компетенції, ті, які ми можемо вирішити у Житомирі самостійно. Умовно ми їх поділили на проблемні питання галузі та те, чим незадоволені пацієнти.

Для цього ми провели моніторинг та дослідження, де з’ясувалося, що в першу чергу пацієнти незадоволені чергами, недоступністю (в тому числі високою вартістю послуг, медикаментів) і відсутністю сервісу.

До проблем системи відносяться застаріла матеріально-технічна база, зношеність і поважний вік будівель. Та, мабуть, найбільша проблема – це кадрова незабезпеченість фахівцями. Велика кількість проблем також в паліативній допомозі.

Боротьба з чергами вирішується шляхом комп’ютеризації медичних закладів і встановленням електронних записів до лікарів, так званих електронних черг. Частково проблеми черг та доступності знімаються продовженням розвитку сімейної медицини – відкриттям амбулаторій. Плануємо відкриття не менше чотирьох в найближчі три роки. Для вирішення проблем в паліативній допомозі будуються хоспіси.

Продовжимо покращувати технічний стан лікарень по відділенням. Стосовно сервісу плануємо навчання усього медперсоналу на тренінгах, впровадження методик оцінки якості наданих послуг.

По кадровому забезпеченню проблема вирішується тільки забезпеченням житлом молодих фахівців. Невирішення цієї проблеми призведе до того, що через 5 років нас не буде кому лікувати. Особливо у первинній ланці сімейної медицини. Тому ми шукаємо варіанти вирішення питання забезпеченості житлом молодих фахівців. Одною з ідей є будівництво житла і здача його в оренду за символічну плату, але без права викупу у власність.

На мою особисту думку, щоб з’ясувати самі проблеми та знайти шляхи їх вирішення необхідно тримати зворотній зв'язок, оскільки «кабінетні» програми не мають тієї сили і не торкаються безпосередньо тих «болей», які має галузь.