29 March 2024, 11:58 Житомир: °C
Микола Череднік
Депутат Богунської районної ради м. Житомир, засновник "Інститут Розвитку Міста"

ЯКЩО НАМ НЕ ВДАСТЬСЯ ЗМІНИТИСЬ ЗАРАЗ, ТО ВЖЕ НЕ ВДАСТЬСЯ НІКОЛИ. Частина 3

 

Останніми роками у світі виник новий соціальний прошарок – прекаріат. Це молоді люди, які отримали вищу освіту, але не знайшли собі достойної роботи та не змогли реалізувати себе. Цей прошарок дуже швидко розростається і скоро може витіснити середній клас. Саме прекаріат має усі передумови стати рушійною силою для змін в Україні.

 

Молодь змінить Україну!

Українська молодь є надзвичайно освіченою – 70-80 % молоді має вищу освіту. Жодна інша країна у світі не має такої кількості освіченої молоді.

Мова не йде навіть про якість цієї освіти, але 4 роки, проведені у вищій школі змінюють людину, це вже зовсім інше мислення та цінності. Ми є сформованим освіченим суспільством і це факт.

Колись вища освіта була перепусткою у середній клас. Але після того, як вища освіта стала масовим явищем, цього не стало. По великому рахунку, в сучасному світі вже не існує соціальних ліфтів. І це змушує нове покоління бунтувати проти старих систем.

Рух «Occupy Wall Street» був початком протестів нового покоління проти старих систем. Далі були протести у Стамбулі, Ріо-де-Жанейро, Мадриді, Москві (протест на Болотній площі) та Києві.

Майдан – це єдиний приклад у світі, коли прекаріат переміг. І це насправді всиляє віру та надію у зміни.

Особливість нового покоління в тому, що у фейсбуці усі рівні, це горизонтальні зв’язки та мережі і тут немає вертикалей.

Нове покоління не любить (терпіти не може) вертикалей, йому властиві горизонтальні структури. Воно швидко об’єднується для того, щоб зробити флеш-моб, вуличну акцію, але воно не любить будувати партії та ходити на вибори. Це є світовим трендом, і результати виборів в багатьох західних країнах це підтверджують. Коли молодь голосує не «за», а «проти» старих політиків та старої системи, віддаючи свої голоси співакам, артистам тощо.

Майдан був горизонтальною структурою. Не існувало лідерів або «вожаків». Ті, хто стояли на сцені, не були лідерами, їх не сприймали, вони не були авторитетами, їх не слухали, обсвистували, а іноді просто «посилали».

Через несприйняття вертикалей, після Майдану в Україні не виникли нові демократичні партії, які б об’єднали зусилля громадського суспільства.

Нові лідери, які з’явились, розчинилися в лавах старих партій. Результатами майдану скористалися зовсім інші.

У 2013 році одна мудра людина казала про те, що режим Януковича впаде і ми маємо бути готові. Після Майдану ця людина навіть стала Міністром, але як виявилось, ми не були готові отримати владу.

В той час, коли влада була дуже близько, ніхто не знав, що робити. Мало хто був готовий брати відповідальність на себе. І владу отримали ті, хто готувався до цього давно, або ті, хто були наглішими та хитрішими за інших.

До слова сказати, Петро Порошенко ще у 2013 році почав готуватись до президентських виборів, але не до виборів 2015, а до виборів у 2020 році.

 

Основним агентом змін є зміна поколінь.

Нове покоління українців має надзвичайну силу, воно може в дуже короткий час об’єднуватись та діяти, як єдиний механізм, який є мобільним та самокоординованим. І прикладами цього є Майдан, волонтерський та добровільнецький рух на сході, сотні акцій, які були як до Майдану, так і після.

Але для того, щоб робити реформи та змінювати країну, потрібно мати владу, а влада – це завжди вертикаль. Україні бракує політичного класу та політичної волі. Новий політичний клас прийде або з молодого покоління, або за допомогою нього.

І основна проблема – це перевести горизонталі у вертикалі та почати будувати справжні політичні партії, а не бізнес-проекти.

Нове покоління хоче змін, воно має хорошу освіту, буває в європейських країнах та відчуває різницю в якості життя, є мобільним та швидко адаптується. Нове покоління довіряє одне одному, вміє співпрацювати та взаємодіяти разом. І воно не буде терпіти та миритись зі старою системою.

Це покоління людей буде багато бунтувати, але не факт, що воно перемагатиме.

Вікно можливостей може відкритись в будь-який момент, і ми маємо бути до цього готові!

 

P. S. Нове покоління, не обмежується виключно віком. Нове покоління – це люди з новими цінностями та системою мисленням. Саме вони є рушійною силою змін в нашій державі. І саме ці люди мають бути готові в певний момент отримати владу в свої руки та знати, що з нею робити. А такий момент обов’язково настане!