25 April 2024, 00:28 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ПРОФІЛАКТИКА ОНКОПАТОЛОГІЇ У ЖІНОК. РАК – НЕ ВИРОК!

 Щорічно у всьому світі реєструється ріст онкологічних захворювань у населення. Однією з найпоширеніших форм раку у жінок є рак шийки матки.

Це захворювання, яке проявляється у вигляді злоякісного новоутворення плаского і циліндричного епітелію, яким вкриті сама шийка матки і канал шийки матки, який веде в порожнину матки. Всі хвороби шийки матки зачіпають ці два види епітелію, які змінюються з різних причин.

Рак шийки матки займає друге місце за рівнем поширеності після раку молочної залози і займає лідерські позиції за рівнем смертності від раку серед жінок.

Пік захворюваності припадає на вік 48-55 років. Однак, в останні роки відзначається зростання появи раку у молодих жінок репродуктивного віку. Це пов'язано з поширенням інфікування вірусом папіломи.

Цей вірус може себе ніяк не проявляти, а може бути виражений у вигляді кондилом і папілом на зовнішніх статевих органах, навколо анального отвору і на шийці матки. У вірусу папіломи людини дуже багато типів. Серед них є ті, які практично безпечні, і є ті, які можуть спровокувати рак. Тому, при виявленні патології шийки матки, рекомендується дослідження на вірус папіломи людини.

Ризик захворювання, крім цього, підвищують також такі фактори, як:

- Куріння,

- Ранній початок статевого життя,

- Часта зміна статевих партнерів,

- Аборти.

На ранніх стадіях симптоми виражені слабо. Захворювання може протікати безсимптомно або з мінімальними проявами, такими як: міжменструальні кровомазання, кровотечі після статевого акту, водянисті виділення зі статевих шляхів (лейкорея). При появі цих симптомів необхідно терміново звернутися до свого лікаря, оскільки найкращий ефект лікування даного захворювання має саме на ранніх стадіях.

Відсоток виживання протягом п’яти років залежить від стадії захворювання на рак шийки матки: на ранніх стадіях – від 65 до 93%, на більш пізніх – від 15 до 33%.

Основна профілактика – відвідування раз в півроку свого лікаря-гінеколога, з обов'язковим проведенням кольпоскопії і ПАП-тесту. Даний тест є «золотим стандартом» у виявленні передракових захворювань і раку шийки матки, а також для диференціальної діагностики запальних захворювань.

У мене в практиці був випадок, коли вдалося вчасно виявити зміни у шийці матки у 22-річної дівчини. Завдяки тому, що вона кожні півроку проходила такий огляд, вдалося запобігти розвитку раку. Її відповідальне ставлення до власного здоров’я врятувало її життя.

Якщо всі приблизно знають, що таке тести і аналізи, то про кольпоскопію мало хто чув, тим більше робив. Кольпоскопія – це метод дослідження шийки матки під мікроскопом. Оскільки при звичайному огляді можна побачити тільки грубі зміни, всі інші деталі – тільки за допомогою кольпоскопії. У це дослідження входить забарвлення шийки матки спеціальними рідинами, які виявляють приховані зміни. З підозрілих ділянок береться матеріал для дослідження в лабораторії – проводиться біопсія.

Без кольпоскопії огляд вважається неповноцінним і неінформативним. Адже більшість загрозливих змін без цього методи виявити неможливо.

При виявленні патології, а саме дисплазії легкого ступеня, лікування найкраще проводити лазером, при більш глибоких змінах проводяться хірургічні втручання в онкоцентрах. Найсучаснішим методом в лікуванні доброякісної патології шийки матки є лазерна вапарізація.

Рак-не вирок! При своєчасній діагностиці і можливості сучасної медицини він повністю виліковний.