24 April 2024, 10:45 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ЧОЛОВІЧЕ БЕЗПЛІДДЯ – МІФ ЧИ ПРАВДА?

 Так, сьогодні говоритимемо саме про чоловіків. Про жіноче здоров’я та жіноче безпліддя говорять усі, і в першу чергу займаються діагностикою жіночого організму та лікуванням жінки, ігноруючи чоловічий фактор. А дарма!

Здавалося б, у чоловіків все простіше - кожні 70 днів у них з'являються нові сперматозоїди, готові до запліднення. АЛЕ! Не варто ігнорувати той факт, що чоловіче безпліддя в чистому вигляді складає 30%, сумісне (чоловіче та жіноче) – ще 30%. І перед тим, як «звинувачувати» жінку у неспроможності завагітніти, просто необхідно виключити так званий чоловічий фактор.

Наведу дуже яскравий приклад з практики. До мене прийшла пара. Довгий час вони та всі їх родичі були переконані, що проблема неспроможності мати дітей – цілком у жінці. Ви навіть не уявляєте її стан – по очах було видно почуття провини, яке відчувала всі роки подружнього життя жінка.

… Коли я нарешті вмовила чоловіча зробити спермограму, результат був незадовільний – жодного сперматозоїда у його спермі не було – цілковитий нуль. 4 місяці ми займалися лікуванням і стимуляцією чоловіка, після чого подружжя пішло у програму ЕКЗ. Адже зрозуміло, що природнім шляхом мати дітей вони не могли. У день пункції яєчників жінки, спермограма виявилася порожньою – знову нам не вдалося знайти жодного сперматозоїда…

В цей же день, зробили чоловікові операцію TESE. Це процедура, під час якої на яєчках робиться надріз і з тканиною яєчка вилучаються сперматозоїди. Коли нам вдалося дістати з тканиною яєчка сперматозоїди, ембріологи практично нічого не знайшли. Що лишалося робити? Пропонувати донорські сперматозоїди. Проте, пара відмовилася від донорського генетичного матеріалу і прийняла рішення пройти ще один курс 4-місячної стимуляції, ЕКЗ та TESE.

Ембріологи 4 годин шукали сперматозоїди, які б були здатні до запліднення. Цього разу парі пощастило і ми «виростили» два ембріона. Один з них став чудовою дівчинкою, якій зараз уже близько року.

Тому, перше, що потрібно зробити парі, яка звертається з проблемою завагітніти – це спермограма. І вже після цього обстежувати жінку. Для чоловіка простіше здати одну спермограму, ніж декілька УЗД, «мазочків», різноманітних обстежень і тестів, які здає жінка у процесі діагностики.

Замість висновків приведу цікавий факт – з усіх спермограм, які робляться у нас, лише 10 відсотків мають нормальні показники. Всі інші 90% - з відхиленнями.