25 April 2024, 18:13 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

СИНДРОМ ПОЛІКІСТОЗУ ЯЄЧНИКІВ: ЛІКУВАТИ НЕ МОЖНА ІГНОРУВАТИ

 Продовжуючи тему гормонального безпліддя, варто зазначити, що найчастішою причиною його є синдром полікістозних яєчників. Давайте детальніше розберемо що це таке і які наслідки цього захворювання.

Коли ставиться діагноз полікістозних яєчників? Якщо є дві із трьох нижчеперелічених ознак або симптомів:

-  Клінічна чи лабораторна гіперандрогенія (надмірна кількість чоловічих гормонів в організмі жінки)

-   Мультифолікулярна структура яєчників (коли в яєчниках багато фолікулів, але жоден не доходить до стану домінантного фолікулу)

-  Аменорея або опсоменорея (рідкі менструації або взагалі їх відсутність).

Чи значить це, що жінка не завагітніє взагалі? Ні. Шанси завагітніти знижені? Так. Чим проявляється синдром полікістозних яєчників? Тим, що овуляція не відбувається щомісяця, як повинна. А вагітність можлива тільки за наявності овуляції.

Часто по зовнішньому вигляду жінки можна зрозуміти, що у неї є гормональний дисбаланс. Від 30 до 60% жінок, яким поставлено діагноз «полікістоз яєчників», страждають від ожиріння. І рідше проявляються інші ознаки – сальне волосся, проблемна шкіра з висипами і вугрями.

Чому так важливо діагностувати це захворювання? Як я вже зазначала, синдром полікістозних яєчників – найпоширеніша ендокринопатологія серед жінок у віці від 15 до 49 років і найпоширеніша причина ановуляторного безпліддя.

Одразу варто зауважити, що «полікістоз яєчників» - це не нарости і пухлини, а нормальні фолікули, які починають ріст і зупиняються у цьому процесі, не доходячи до стану зрілості. Їх не потрібно видаляти, як пухлини. До цього стану призводять дуже багато факторів – і захворювання щитовидної залози, підвищений рівень гормону пролактину, ендокринні порушення і навіть тривалий стрес і грудне вигодовування.

Синдром полікістозних яєчників також може свідчити і про ризик виникнення цукрового діабету ІІ типу, атеросклерозу, гіпертонії, серцево-судинних захворювань, андрогенії. При наявності синдрому можливі акушерські ускладнення – гестаціонний діабет, невиношування вагітності, гестоз і прееклампсія.

На прояв цієї недуги впливає спадковий фактор. Вищі шанси мати цей синдром полікістозних яєчників відзначаються у тих жінок, у яких в родині спостерігалися випадки синдрому полікістозних яєчників. Отже, при наявності цієї хвороби у родичок по жіночій лінії жінка повинна регулярно проходити огляд у лікаря.

Які методи лікування існують? Вони залежать від мети, яку ми намагаємося досягнути. Якщо жінка не планує вагітність найближчим часом, то це прийом оральних контрацептивів з антиандрогенним ефектом. Якщо ж жінка хоче завагітніти, то це індуктори овуляції та хірургічні методи. У обох випадках обов’язковим є попереднє зниження ваги, прийом цукрознижуючих препаратів та антиандрогенів.

У будь-якому випадку, вчасне звернення уваги на ознаки синдрому полікістозу і консультація у лікаря-репродуктолога значно покращить якість вашого життя і збереже здоров’я на довгі роки.