26 April 2024, 01:16 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

«Я ЗАВАГІТНІЛА!» ЩО ДАЛІ?

 Перше, що повинна знати жінка, це те, що лише 30% всіх вагітностей, які наступають, завершується вдало – «take baby home», інакше – забраними додому дітьми. На жаль, той факт, що вагітність настала, ще не гарантія того, що народиться здоровий малюк.  Тому, важливо не ставитися легковажно до свого організму, особливо у перший триместр.

Найчастіше втрати трапляються до 12 тижнів вагітності внаслідок наступних причин:

-          через гормональні порушення,

-          генетичні патології плоду,

-          проблеми імунологічного характеру (зазвичай це резус-конфлікт),

-          інфікування організму,

-          прийом лікарських препаратів і трав,

-          тривалий стрес,

-          попередні аборти, нездоровий спосіб життя, падіння, підйом важкого.

 

Тому, щоб уникнути неприємних наслідків, обов’язково до 12 тижнів вагітності жінці потрібно стати на облік у жіночу консультацію. У 12 тижнів кожна вагітна жінка проходить пренатальний скринінг – це УЗД та аналіз крові.

Навіщо робити пренатальний скринінг? Щоб виявити групу ризику по генетичним патологіям плода – синдром Дауна, синдром Едвардса і синдром Патау (13, 18 і 21 хромосоми). Це ті три генетичні патології, які найчастіше зустрічаються у практиці.

 Всі інші аналізи, які здає вагітна жінка, регламентуються Наказом №417 МОЗ України, по якому працюють всі без виключення. В більшості вони здаються для того, щоб попередити ускладнення наслідки та вибрати вірну тактику ведення вагітності. Для того, щоб моніторити стан вагітної, сам перебіг вагітності та прогнозувати результат вагітності, патології, загострення наявних хронічних захворювань у самої жінки. Зазвичай, під час вагітності загострюються хвороби нирок, панкреатити, захворювання щитовидної залози, може з’являтися анемія, набряки, інфекційні захворювання – все те, що може спричинити викидні або ускладнення. 

Лікар повинен проконсультувати жінку про загрозливі фактори, щоб вона могла вчасно звернутися при необхідності і отримати допомогу.

Ситуації, при яких ОБОВЯЗКОВО вагітній потрібно звернутися до лікаря-гінеколога:

-          кров’янисті або бурі (коричневі, червонуваті) виділення,

-          біль в нижній частині живота,

-          біль у поясниці, копчику, крестці.

Ці сигнали ігнорувати не можна ні в якому випадку.

Чому це так важливо? Тому що, на жаль, абсолютно фізіологічно здорових жінок не так багато, а лише кожна третя вагітність  закінчується щасливо. Будьте здорові та бережіть себе, любі майбутні матусі!