29 March 2024, 16:28 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ВЕСНА. КОХАННЯ. КОНТРАЦЕПЦІЯ

 Весна! Пора, коли цвіте не тільки бузок, але й серця людей. І, як березневі коти, вони тягнуться один до одного. Це прекрасно, але варто пам'ятати про те, що від любові бувають плоди. Прекрасно, коли плоди бажані і довгоочікувані. А якщо ні? Сьогодні я хочу поговорити про контрацепцію. У нашій країні, незважаючи на демократію та вільний доступ до інформації, це залишається актуальною проблемою.

Як на мене, так уроки сексуального виховання давно пора ввести в шкільну програму для старшокласників. Велика частина підлітків до кінця навчання в школі, ПТУ або до початку навчання у вузі починають вести статеве життя. І всі це прекрасно знають.

Який би не був у нас відкритий світ, і скільки б не було доступу до Інтернету, дуже часто молодь необізнана і погано поінформована про такі речі як контрацепція і запобігання інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Тому краще знати про способи контрацепції і підібрати їх правильно, ніж робити переривання вагітності або народжувати дітей, не будучи до цього готовими ні морально, ні матеріально, ні фізично. Не потрібно соромитися про це говорити зі своїми дітьми, а підліткам краще дізнаватися інформацію з достовірних джерел, з вуст фахівців, а не від таких же друзів або неперевірених Інтернет-ресурсів, які дуже часто поширюють міфи про те, що при першому статевому акті або у час місячних неможливо завагітніти. Моя практика переконала мене неодноразово в тому, що трапляється все, що завгодно.

Найнадійніший і 100% метод запобігання небажаній вагітності - це відсутність сексу, люблять жартувати мої колеги-гінекологи. У кожному жарті є частка правди, особливо це стосується підлітків, які поспішають жити.

Та якщо серйозно, методів контрацепції дуже багато. Є бар'єрні методи, з яких найпопулярніший - це презерватив. Він утримує першість серед контрацептивів в цілому - захищає і від небажаної вагітності, і від інфекційних захворювань. Мабуть, це найпоширеніший і надійний метод, і працює для тих, жінок, кому інші (особливо гормональні) способи не підходять або протипоказані.

Є ще вагінальні ковпачки. Але і вони мають свої протипоказання, наприклад, при змінах тканини в піхві або при опущенні.

Є сперміциди - це свічки, мазі, креми та інше. Але вони мають найнижчий ефект і ряд незручностей при використанні.

Є гормональна контрацепція, яка в свою чергу ділиться на екстрену і не екстрену. Екстрена полягає в тому, щоб прийняти препарат після статевого акту, коли жінка не впевнена в результаті попереднього статевого акту. Такі медикаменти, як правило, діють в перші 48 годин після акту.

Якщо ми говоримо про не екстрену контрацепцію, гормональну, яку я, в принципі, дуже люблю і широко призначаю свої пацієнткам, як після пологів, до пологів і навіть під час годування грудьми, то тут варто відзначити, що вони найбільш надійні в плані оберігання від небажаної вагітності. До того ж, гормональна контрацепція використовується в якості профілактики 4х видів раку жіночих статевих органів.

Що важливо пам'ятати, коли ви збираєтеся приймати гормональні контрацептиви? Перед початком прийому потрібно пройти онкоогляд у гінеколога на кріслі, щоб виключити рак шийки матки, і зробити УЗД молочних залоз, щоб так само виключити зміни в них. І тільки після цього призначається оральна контрацепція. Призначається індивідуально.

Підбір здійснюється за віком, вагою жінки, з тих патологій, які є. Припустимо, при гіперандрогенії це одна контрацепція, при ендометріозі буде абсолютно інша.

Оральні контрацептиви це і зручно, і доступно. І сучасних методів насправді, дуже багато. Але потрібно пам'ятати, що такий метод контрацепції не захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Це запобігає тільки небажаній вагітності. Такий метод не дуже підходить жінці, яка має кількох статевих партнерів або яка тільки починає жити зі статевим партнером і не до кінця його знає. Ми можемо довіряти своєму партнеру, але не бути впевненими в партнерах партнера, які були до.

Слід пам'ятати, оральні контрацептиви протипоказані жінкам, які курять, мають судинні проблеми (варикозне розширення вен, наприклад), серцево-судинні захворювання.

Є так само внутрішньоматкова контрацепція. Потрібно знати, що це абортивний метод. Тобто, запліднення може відбуватися, але запліднена яйцеклітина просто не потрапляє всередину матки і, відповідно, не прикріплюється в порожнині матки. Внутрішньоматкові контрацептиви є і з гормональним компонентом, і без нього. Вони точно так само підбираються за потребою і по наявним патологіям.

Внутрішньоматковий контрацептив не можна застосовувати при патологіях матки (наприклад, синехії, поліпах в порожнині матки тощо).

Все це суто індивідуально і має призначатися лікарем. Звичайно ж, гінеколог повинен прислухатися до бажань і потреб жінки.

І на завершення я хотіла б додати, що жоден їх контрацептивів не принесе стільки зла і шкоди жінці, як один аборт, і не важливо, яким методом він робиться. Аборт - це завжди зло і завжди лотерея. Іноді після одного жінка може виявитися безплідною на все життя, і це не виправити ніякими способами і методами. А іноді може і отримати страшні захворювання у вигляді раку ендометрія, поліпів, онкології.