28 March 2024, 10:39 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

АБОРТ І БЕЗПЛІДДЯ - ДВІ СТОРОНИ ОДНІЄЇ МЕДАЛІ

 Всі релігії світу в один голос стверджують, що аборт - це погано. З позиції лікаря-гінеколога я хочу пояснити, чому це погано і чим загрожує для майбутнього здоров'я жінки таке переривання вагітності.

Наслідки аборту умовно можна поділити на дві групи: порушення, пов'язані з перериванням вагітності як фізіологічного процесу в організмі, і порушення, пов'язані з самим процесом аборту.

Різке припинення вагітності чинить руйнівну дію на організм жінки, порівняне хіба що зі сходом снігової лавини, яка змітає все на своєму шляху, приводячи до серйозних і масштабних руйнувань.

Фізіологічні настройки організму збиваються і починаються у жінки - порушення менструального циклу, набір ваги, кісти, запалення, гінекологічні хвороби, що призводять в результаті до безпліддя.

Зараз існує три види абортів - інструментальний, вакуумний і медикаментозний. Найбільш руйнівний - це інструментальний і вакуумний аборти.

Інструментальний аборт робиться спеціальним гострим інструментом - кюреткою, якою буквально відшкрібають сам плід і потім очищаються стінки матки. Сама по собі процедура травматична, а іноді і викликає ускладнення - наприклад, перфорація матки інструментом, не в повному обсязі видалене плодове яйце, залишки якого викликають запалення і формування специфічних поліпів. Надто сильне вишкрібання призводить до того, що ендометрій перестає рости, а це тягне за собою безпліддя, яке не піддається лікуванню. Крім того, аборт провокує такі захворювання як аденоміоз і міому.

Вакуумний аборт відбувається за допомогою спеціальної трубки з насосом. Іноді цього буває недостатньо і доводиться використовувати інструменти.

Медикаментозний аборт теж загрожує наслідками, але хоча б не супроводжується механічними пошкодженнями порожнини матки. Але і тут існує ймовірність неповного очищення від плоду і знову ж доводиться використовувати або вакуум, або інструменти. Механізм медикаментозного аборту полягає в блокуванні прогестерону, головного гормону, який підтримує вагітність. Після прийому таблетки настає викидень, що супроводжується кровотечою на зразок менструальної з характерними відчуттями внизу живота.

Незважаючи на гадану безпеку, медикаментозний аборт точно так само як і вакуумний або інструментальний призводить до порушень жіночої репродуктивної системи.

Як уникнути негативного впливу наслідків аборту? Відповідь однозначна - не робити його. Уникнути самої небажаної вагітності можна, користуючись контрацепцією.

Мінімізувати гормональний стрес і небажані наслідки від переривання вагітності можна, використовуючи гормональні контрацептиви. Вони швидко пригнічують репродуктивну систему, не даючи можливості стресу розвиватися і руйнувати організм.

Найстрашніше, що жінка наслідки аборту може відчути не відразу, а через багато років, коли не зможе завагітніти бажаною дитиною.

Аборт повинен бути рідкісним винятком і не повинен бути регулярною процедурою. Повертаючись до теми контрацепції, скажу, що сучасні гормональні оральні контрацептиви для запобігання небажаній вагітності досить ефективні і безпечні. І ніякі наслідки від прийому таблеток не зрівняються по силі негативного впливу на репродуктивну систему жінки після аборту.