17 April 2024, 02:31 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ТИ МІЙ ТРАНЗИТНИЙ ПАСАЖИР - ЯК НЕ ПРИВОЗИТИ ІНФЕКЦІЇ З ВІДПОЧИНКУ

  Літо завжди асоціюється у нас з відпочинком, пляжем, морем і новими романтичними знайомствами. Все легко, по-літньому яскраво і невагомо. Але що несе жіночому організму подібна легковажність? Як зробити так, щоб проведене літо запам'яталося позитивними емоціями і відчуттями, а не подальшим лікуванням і дискомфортом?

Сьогодні ми поговоримо про профілактику інфекційних захворювань і розвиток потенційно небезпечних, але до певного моменту «сплячих» проблем.

Підвищена інсоляція, зміна клімату, зміна побутових умов, води, яку ми споживаємо, зміна типу харчування може призводити до проблем з кишечником, що тягне за собою загострення хронічного бактеріального вагінозу, кандидомікозного кольпіту, «молочниці» та інших.

У звичних умовах жінка може навіть не помічати симптоми уповільненого хронічного процесу, а при зміні обстановки всі ці патології загострюються, доставляючи масу клопоту, дискомфорт і псують враження про відпочинок.

Як цьому запобігти? Якщо прийшов час, то в першу чергу потрібно прийти на плановий огляд до гінеколога. Нагадаю, регулярний візит до жіночого лікаря повинен бути запланований раз на півроку.

Якщо не настав час планового огляду, то запобігти загостренню хронічних захворювань допоможуть пробіотики, як пероральні, так і вагінальні, а також правильне харчування і питний режим. Я весь час нагадую всім своїм пацієнтам, що 80% імунітету знаходиться в нашому кишечнику. Поки є дисбактеріоз в кишечнику, він буде і в носі, і в піхві, і в вухах. Тому, найкраща профілактика це правильне харчування, дотримання питного режиму, прийом пробіотиків (всередину і вагінально), регулярні консультації у лікаря.

У сезон ягід, овочів і фруктів не варто забувати і про глистну інвазію, оскільки гельмінти порушують природну нормальну мікрофлору в кишечнику. Це призводить до зниження імунітету, загального погіршення здоров'я, що в свою чергу позначається і на жіноче здоров'я. Не слід забувати про планову дегельмінтизацію, яку потрібно проводити хоча б раз на рік, а в ідеалі - кожні півроку. Навіть якщо ви і приймаєте протиглисні препарати, не забувайте обробляти продукти - ретельно мити, а ще краще - ошпарювати окропом.

Якщо після відпустки у вас спостерігається зміни характеру виділень, їх кількість, зміни в менструальному циклі (затримки або навпаки ранній початок), зміни в характері кров'янистих виділень, то варто проконсультуватися у вашого гінеколога.

Як розпізнати серйозний привід для занепокоєння? Інфекції передаються тільки статевим шляхом. В теорії їх можна підхопити через мило або предмети індивідуальної гігієни, але на практиці такі випадки зустрічаються вкрай рідко. Єдине, що може вас чекати при відвідуванні громадських місць, це загострення власних захворювань, з огляду на використання дезінфікуючих засобів, які використовуються для обробки посуду, предметів побуту тощо.

Тому, найнадійніший метод захисту і профілактики інфекційних захворювань - пара презервативів, яка завжди має бути присутня у вашій сумочці. Як то кажуть, легше попередити, ніж лікувати.

При нормальному рівні мікрофлори в піхві, хорошому імунітеті, «транзитні» мікроорганізми в піхві не затримуються, а усуваються власними силами. Але є інфекційні захворювання, з якими організм не може впоратися сам, а саме: сифіліс, гонорея, хламідіоз, тріхомоназ, ВІЛ, генітальний герпес, вірус папіломи людини, цитомегаловірусна інфекція, гепатит В. Всі вони передаються статевим шляхом. Деякі з них рідко мають яскраво виражені симптоми. Ось їх ми і позначимо.

Наприклад, хламідіоз проявляється від 7 до 20 днів і характеризується мізерними слизисто-гнійними виділеннями і різями при сечовипусканні. Підступність хвороби полягає в тому, що підозри на зараження не виникає, але наслідки від хвороби дуже плачевні. Це і запалення яєчників, і утворення спайок, розвиток цервициту, уретриту, проктиту і навіть безпліддя. Хламідіоз добре лікується антибіотиками, але ускладнення іноді вимагають хірургічного втручання.

Гонорея зазвичай супроводжує хламідіоз і протікає практично так само безсимптомно - білувато-жовті виділення і різі при сечовипусканні. Час розвитку хвороби значно коротше - 72 години від моменту зараження.

Ще одна «підступна» інфекція - трихомоніаз - у більшості випадків ніяк себе не проявляє. Тільки 25% відзначають рясні слизисто-гнійні, водянисті пінисті виділення, які викликають сильний свербіж. Шийка матки покривається червоними плямами (що розглянути можна тільки на обстеженні). У 80% випадків трихомоніаз супроводжується іншими інфекціями, що спричинене особливою ​​формою цього мікроорганізму, який може «ковтати» інші шкідливі мікроорганізми. Тому, важливо діагностувати і пролікувати не тільки саму трихомонаду, але і супутні збудники.

Вірус герпесу присутній практично у 20% населення і тільки 5% підозрюють про його наявності завдяки яскраво виражених симптомів. Генітальний герпес може проявлятися двома способами - типовим і нетиповим.

Для типового характерні сильний свербіж, печіння, болючість і поколювання в області геніталій, які тривають одну, іноді дві доби. Потім з'являються бульбашки, що лопаються, на місці яких утворюються виразки. Шкіра в цих місцях набрякає і червоніє. Далі виразки покриваються корочками, які після того, як відвалюються, утворюють пігментні плями. Весь цей процес займає близько 2-3 тижнів.

Важливо знати, що вірус активізується до початку прояву гострих клінічних ознак і вже призводить до зараження. Вірус герпесу вражає все статеві органи.

Я назвала найпоширеніші і підступні інфекції, які не підлягають усуненню власними силами організму і вимагають обов'язкового лікування.

Що сприяє ускладнень і проникненню організмів в верхні відділи статевих органів?

- вік до 25 років,

- незахищені статеві контакти з більш ніж двома різними партнерами в рік,

- зловживання спринцюваннями і вагінальними душами (вони вимивають природну захисну мікрофлору),

- бактеріальний вагіноз і аеробний вагініт (порушення мікрофлори піхви, коли лактобактерії повністю відсутні),

- наявність внутрішньоматкової спіралі,

- статеві контакти під час менструації,

- раніше перенесені механічні аборти, запалення.

Схеми лікування інфекцій залежать від індивідуальних особливостей жінки і можуть включати різні препарати. Однак, варто пам'ятати про те, що основою лікування будь-якої інфекції є антибіотики, місцеві препарати, антисептики, місцеві та пероральні протигрибкові препарати, проіботики (препарати для відновлення природної мікрофлори, що містять лакто-і біфідобактерії.

Підводячи підсумки всього вищесказаного, хочу ще раз акцентувати увагу на профілактиці і вжиття запобіжних заходів. Місцеві пробіотики і бар'єрні методи контрацепції (презерватив) завжди повинні бути у вас на відстані витягнутої руки.

Будьте здорові і бережіть себе, милі дівчата та жінки!