19 March 2024, 10:03 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

МІОМА МАТКИ - ОПЕРУВАТИ НЕ МОЖНА ЛІКУВАТИ? Частина ІІ

Минулого разу ми визначили саме поняття фіброміоми (ще її називають міома або лейоміома) матки, способи діагностики і назвали методи лікування.

Сьогодні ми докладно розберемо кожен із способів лікування лейоміоми. Адже інформований пацієнт - спокійний пацієнт.
 
Вузли міоми матки можна зменшити, зафіксувати в розмірі та видалити. Зменшенням «займаються» медикаментозні препарати і емболізація маткових артерій. Кожен міоматозний вузол має свою межу, менше якої він не стане. Чим більший вузол, тим більше «сухий залишок».
 
Медикаментозний метод передбачає лікування препаратами, які блокують рецептори прогестерону (есмія або міфепристон), які були створені саме для зменшення розміру і лікування фіброміом. Ця таблетована форма терапії триває від 3 до 6 місяців повторними курсами з певною періодичністю. Особливо ефективний цей метод для терапії новоутворених або активно зростаючих вузлів.
Інший медикаментозний метод передбачає лікування агоністами гонадропінів-рилізинг-гормону. Препарати цієї групи вводять жінку в штучний клімакс, на тлі якого і відбувається зменшення вузлів. Більш того, вони блокують функцію зростання міоматозних вузлів за рахунок придушення гормонів і блокують синтез сполучних тканин, які також сприяють зростанню утворень.
Зазвичай курс лікування триває від 3 до 7 місяців - раз на 28 днів внутрішньом'язово вводиться препарат. Залишкові явища набагато простіше буде стабілізувати за допомогою контрацептивів і внутрішньоматкової спіралі «Мірена».
Призначати препарати прогестерону категорично неприйнятно, адже саме прогестерон - основний фактор зростання міоми! І, не дивуйтеся, якщо «медикаменти не допомагають» - вони просто неправильно підібрані!
 
Новітня методика лікування міоми матки - емболізація маткових артерій. Суть методики полягає в «перекритті» кровеносних судин, які живлять міоматозні вузли. Переваги методики полягають у тому, що вже через рік обсяг утворень зменшується на 65% і практично відсутні рецидиви. Після ЕМА немає потреби приймати ліки або проводити інші підтримуючі терапії. Цей метод самодостатній. Більше того, після емболізації зберігається здатність вагітніти і народжувати, кровопостачання матки відновлюється протягом декількох місяців.
Процедура триває від 15 до 40 хвилин без накрозу, оскільки абсолютно безболісна. Втручання проводиться в умовах стаціонару, жінка спостерігається протягом доби. Далі вона може бути виписана додому на лікарняний протягом 5-7 днів.
 
Більш складне оперативне втручання з видалення вузлів матки називається консервативна міомектомія. Технічно складна процедура має два варіанти виконання - лапароскопічний і лапаротомічний. Тут величезну роль відіграє кваліфікація та майстерність оперуючого хірурга.
 
Найсучасніший і найдорожчий метод - високочастотний фокусований ультразвук. Процедура полягає в направленні цілеспрямованого потоку ультразвуку на міоматозні вузли під контролем МРТ. Однак, існують певні складнощі і нюанси для застосування цього виду лікування лейоміоми - одночасному впливу променів підлягає тільки один-два вузла, на передній черевній стінці не повинно бути шрамів, рубців або жиру, без інших перешкод на шляху променя.
 
До видалення самої матки, на мою думку, варто вдаватися в особливо запущених випадках, коли на самій матці «немає живого місця». Все інше можна виправити і навіть попередити, якщо регулярно проходити обстеження!
 
 Милі жінки, не запускайте себе, відвідуйте свого гінеколога раз на рік, бережіть своє здоров'я!