19 April 2024, 17:57 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ЕРОЗІЯ ШИЙКИ МАТКИ - ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПРО ОНКОЛОГІЮ?

Практично кожна жінка так чи інакше зустрічається з проблемами шийки матки. Як, правило, вони не супроводжуються симптомами і дізнаються про них лише після огляду на кріслі.

Найпоширеніші питання в основному такі: що ж таке ця «ерозія», як її лікувати, чи боляче це, чи потрібно це, до чого може призвести наявність захворювання, чи можна лікувати «ерозію» під час вагітності і навіщо все це «адже у мене нічого не болить ».

Сьогодні ми торкнемося цієї теми, і я спробую максимально повно відповісти на ці та інші питання, що стосуються «ерозії» шийки матки, доцільності і методах її лікування.

«Ерозією» прийнято називати будь-які текстурні зміни на шийці матки. Насправді такого діагнозу як «ерозія» не існує. Є медичний термін «ектопія циліндричного епітелію». Своїм пацієнткам я для кращого розуміння навожу образне порівняння з епітелієм губ. Зовні він світленький, рожевий і гладкий, всередині - яскраво-червоний і не такий гладкий. Так само і на шийці матки зовні повинен бути гладкий і рожевий. А «ерозія» або ектопія шийки матки з'являється тоді, коли епітелій з каналу шийки матки виходить на її зовнішню частину. Образно кажучи, епітелій, який з рота виходить на губи.

Але тільки кольпоскопія може «поставити» точний діагноз.

Процедура кольпоскопії є дослідження шийки під мікроскопом і забарвлення шийки спеціальними рідинами, які виявляють приховані зміни. Мікроскоп встановлюється на деякій відстані від пацієнтки. Тобто, це фактично безконтактне дослідження, тому абсолютно безболісне. Його потрібно проводити раз на рік на профілактичному огляді. Огляд шийки матки без кольпоскопії є неповним, оскільки без мікроскопа і фарбування неможливо помітити зміни, які «неозброєним» оком не видно. У деяких випадках може знадобитися біопсія і додаткові аналізи. Але в більшості випадків кольпоскопії цілком достатньо.

Ця процедура є однією з найважливіших профілактичних заходів раку шийки матки. Саме таке дослідження допомагає виявити ранні симптоми онкологічних змін.

Другим обов'язковим дослідженням при постановці діагнозу «ерозія» шийки матки є ПАП-тест. Це цитологічне дослідження на наявність на поверхневих шарах епітелію шийки матки онкоклітин. Це мазок, який береться з шийки матки і відправляється в лабораторію. Дослідження повинно проводитися разом з кольпоскопією. Найчастіше ПАП-тест або підтверджує або спростовує результати кольпоскопії.

Якщо з діагностикою все ясно, то далі виникає питання про лікування і його доцільності. До появи сучасних методів лікування родили жінкам не рекомендувалося робити такі процедури як електрокоагуляцію або висічення, але вони були дуже травматичні.

З появою лазера, рідкого азоту, радіохвильових інструментів, сумішей кислот наслідки від лікування стали менш травматичні і за певними показниками можуть застосовуватися і для жінок, які ще тільки планують народження дитини - вони не впливають на еластичність шийки матки, що необхідно при пологах.

Сама процедура лікування шийки матки від ерозії (інакше ектопії) здебільшого безболісна. Хворобливі відчуття залежать від індивідуальних особливостей і методу лікування.

Коли ж потрібно, власне, застосовувати методи лікування ерозії шийки матки?

Сучасний підхід передбачає тільки два випадки, які вимагають втручання лікаря в природний хід речей. Перший - це якщо розростання тканин занадто великі і не регенеруються довгий час, а жінку турбують рясні слизові виділення.

Другий випадок - кров'янисті виділення після статевого акту.

Якщо площа ектопії невелика і не доставляє дискомфорту, то за нею потрібно динамічне спостереження.

Якщо вас турбує подібна симптоматика - детальна діагностика і лікування ерозії обов'язково.

Ви повинні також пам'ятати, що не варто плутати ектопію циліндричного епітелію з дисплазією шийки матки, яка вимагає обов'язкового лікування. Що таке дисплазія і якого лікування вимагає, ми поговоримо наступного разу.