26 April 2024, 19:26 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Заклади освіти Житомирського району приділяють велику увагу роботі з творчими та обдарованими учнями

 Одним із основних завдань системи національної освіти є формування творчо активної, всебічно розвинутої особистості школяра. Тому значну увагу заклади освіти району приділяють роботі з творчими та обдарованими учнями.

З метою пошуку шляхів удосконалення ефективності процесу навчання та виховання обдарованих учнів, у відділі освіти райдержадміністрації та в загальноосвітніх навчальних закладах району створено динамічний банк даних «Обдарованість», організована робота зі здібними учнями, проводиться їх діагностування з метою виявлення їх інтересів, обдарувань. У районному банку даних «Обдарованість» налічується 805 здібних та обдарованих дітей.

У 2017-2018 навчальному році на базі двох перших класів Озерненської та Новогуйвинської гімназій запроваджується науково-педагогічний проект «Інтелект України».

Сутність проекту полягає не в насиченні дитини поглибленими знаннями, а у набутті нею, перш за все, необхідних навичок роботи з інформацією, аналізу, гнучкого творчого мислення, самоконтролю та самооцінки, швидких реакцій, раціональної організації навчальної праці; розвитку пізнавальних процесів — сприйняття, пам'яті, мислення, уяви й уваги; розвитку якостей особистості школяра — цілеспрямованості, працелюбності, організованості, охайності, наполегливості, волі тощо.

Програма розроблялася таким чином, щоб врахувати вікові особливості учнів, не лише зберегти, а й збільшити їх інтерес до навчання. Завдяки міжпредметним зв'язкам, засобам наочності та відеоматеріалам, об'єкт вивчення стає більш зрозумілим та цікавим.

Для початку роботи у даному проекті вчителі Новогуйвинської та Озерненської гімназій були на дводенному семінарі у м. Києві у складі делегації з Житомирської області. Вчителі пройшли курсову перепідготовку і отримали сертифікати, які дозволяють працювати за програмою «Інтелект України».

 

Даний проект презентовано на батьківських зборах. Батьки майбутніх першокласників зацікавились і виявили бажання щодо навчання дітей у класах, які будуть працювати за науково-педагогічним проектом, який дає міцний фундамент для розвитку інтелекту, знань та майбутньої освіти нації.

Важливим показником роботи з обдарованими дітьми є результативність участі учнів в олімпіадах з навчальних предметів, конкурсах, турнірах.

У 2016-2017 навчальному році в обласних олімпіадах брали участь учні з 13 навчальних закладів району. Це учні Новогуйвинської та Озерненської гімназій, Березівської, Василівської, Високопічської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1, Високопічської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, Іванівської, Левківської, Ліщинської, Пісківської, Садківської, Сінгурівської, Станишівської загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів.

Із 73 учасників обласних олімпіад з нашого району 30, а це складає 41%, стали переможцями та призерами. З них 12 місць із 21 учасника мають представники Новогуйвинської гімназії, 10 із 26 - Озерненської гімназії, 2 із 8 – Березівської, 1 із 1 – Василівської, 1 з 4 – Високопічської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, 3 із 4 - Левківської, 1 з 1 – Садківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Загалом І-го місця удостоїлися двоє наших учнів (у минулому навчальному році було 3); ІІ-го – 10 (було 10), ІІІ-го – 18 місць (проти 23 місць у минулому навчальному році).

Абсолютних переможців підготували вчитель з економіки Новогуйвинської гімназії Слінчук Валентина Іванівна та з німецької мови Березівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Заброцька Надія Борисівна.

Участь наших учнів в олімпіадах ІІІ етапу (обласного) упродовж 2014-2017 рр. з таких предметів, як трудове навчання, історія, правознавство, математика дає стабільно високу результативність.

Уперше за три роки успішно виступила команда району в олімпіаді з хімії, здобувши диплом ІІІ ступеня, та з економіки.

Цьогоріч у порівнянні з попередніми роками гіршими є результати з таких предметів, як біологія, німецька мова, географія, астрономія, ІКТ.

У рейтингу команд за результатами ІІІ (обласного) етапу олімпіад 2017 року наш район посів серед районів області 9 місце.

Серед кращих закладів сільської місцевості області за підсумками ІІІ етапу 2016-2017 н. р. є Новогуйвинська гімназія, яка посіла ІІІ місце.

У 2017 році вагомі досягнення учні району мають і в обласних інтелектуальних конкурсах. Зокрема, - в інтелектуальному конкурсі юних філософів – 4 місце, турнірі юних журналістів - 3 місце,  інтелектуальному конкурсі  юних істориків – 6 місце (Новогуйвинська гімназія, керівники: Слінчук Валентина Іванівна, Шевчук Валентина Андріївна, Катуніна Світлана Миронівна), турнірі юних біологів - 2 місце (Озерненська гімназія, керівник Решетнікова Наталія Іванівна), турнірі юних економістів – 1 місце (Новогуйвинська гімназія, керівник Слінчук Валентина Іванівна), інтелектуальному конкурсі юних правознавців – 11 місце (Левківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів,  керівник Погорелова Леся Василівна).