8 May 2024, 23:23 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі триває цілеспрямована робота по збереженню, розширенню та впорядкуванню мережі дошкільних навчальних закладів

 1 листопада у с. Глибочиця відбулася знакова подія в житті району - пройшло урочисте відкриття оновленого сільського дошкільного навчального закладу «Веселка».

На свято до маленьких жителів приміського села завітали голова Житомирської райдержадміністрації Сергій Микитюк, депутат Житомирської обласної ради Руслан Павлюк, голова об’єднаної територіальної громади Глибочицької сільської ради Сергій Сокальський, методист відділу освіти РДА Наталія Зарудіна, депутат районної ради Лариса Нечипорук, директор Глибочицької школи Петро Сергійчук, старости с. Кмитів – Валентина Яремчук та с. Студениця – Василь Матвійчук.

Гості подарували дітлахам іграшки, спортивний інвентар, ікони. Урочиста частина відкриття завершилося святковим концертом.

Дошкільний заклад у Глибочиці працює у типовому приміщенні, тут функціонує 3 вікові групи, виховується 64 дитини.

Будівництво дитячого садочка у Глибочиці було розпочато у 1961 році силами будівельної бригади колгоспу «Будівник комунізму». В 1964 році садочок вперше гостино прийняв дітей колгоспників. Заклад на той час працював лише влітку. В 1973 році в садочку було створено 2 групи – ясельна та різновікова. В 1975 році в закладі відкрили підготовчу групу. Працювали на той час в садку всього три особи: завідувач-вихователь, кухар, няня.

В 1992 році садок передали на баланс районного відділу освіти. В 1993 році одну групу закрили, однак невдовзі вона знову відновила своє функціонування. У квітні 2017 року добудовано приміщення третьої групи, а протягом серпня-жовтня поточного року здійснено капітальний ремонт всіх приміщень дошкільного закладу. Усі роботи виконано за кошти сільського бюджету, витрачено майже 1,5 млн. грн.

З 1 вересня 2017 року у штатний розпис закладу введені посади завідувача господарством, старшої медичної сестри, підсобного робітника на кухні, кастелянки та постійного кочегара. Всього в колективі працює 17 спеціалістів: 6 педпрацівників та 11 осіб техперсоналу.

З 1 листопада 2017 року Глибочицький дошкільний навчальний заклад працюватиме за новим режимом - 10,5 годин.

Нагадаємо, що на даний час у районі працює 28 дошкільних навчальних закладів комунальної форми власності (без урахування закладів Тетерівської та Станишівської ОТГ), в яких функціонує 66 груп та здобуває освіту 1361 дитина, що складає 91% від загальної кількості дітей в районі віком від 3 до 6 років. Крім того, різними формами дошкільної освіти охоплено 100% дітей віком від 3-х до 6 років.

Упродовж п’яти останніх років у районі проводилася цілеспрямована робота по збереженню, розширенню та впорядкуванню мережі дошкільних навчальних закладів, створювались умови для збереження та зміцнення фізичного і психічного здоров'я дітей.

За останні два роки завершено реконструкцію і капітальні ремонти типових приміщень Вересівського,  Березівського, Левківського, Луківського, Садківського ДНЗ та переведено їх на повний режим роботи (10,5 годин).

На базі Озерненського дошкільного навчального закладу «Сонячний теремок» створено Центр розвитку дитини, у якому відкрито 2 логопедичні групи.

Значна увага приділяється модернізації матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів шляхом забезпечення сучасним електротехнічним та кухонним обладнанням, меблями, спортивним інвентарем. 

Так, протягом січня-серпня 2017 року на зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних закладів було використано 1 млн. 192 тис. 637 гривень (бюджетних коштів – 1 млн. 143 тис. 792 грн., позабюджетних – 48 тис. 845 грн.).                     

На забезпечення дошкільних навчальних закладів дидактичними та навчально-наочними, ігровими посібниками для дітей усіх вікових груп використано 78 тис. 664 гривні (бюджетних коштів – 46 тис. 664 грн., позабюджетних – 32 тис. грн.).        

Завдяки скоординованим діям райдержадміністрації, районної ради та органів місцевого самоврядування, з метою забезпечення конституційних прав і державних гарантій щодо доступності та безоплатності здобуття дошкільної освіти дітьми  дошкільного віку,  у приміщеннях сільських загальноосвітніх шкіл за останні п’ять років відкрито дошкільні навчальні заклади з короткотривалим режим перебування (4 години):

- у 2012 році - 4 ДНЗ (Покостівський ДНЗ на 13 дітей, Туровецький ДНЗ на 10 дітей, Пряжівський ДНЗ на 13 дітей, Гадзинський ДНЗ на 15 дітей);

- у 2015 році -  Березинський ДНЗ «Малятко» на 12 дітей;

- у 2016 році -  Заможненський ДНЗ «Сонечко» на 10 дітей.

          

Окрім того,ю проводиться відкриття додаткових груп в існуючих ДНЗ:

- з 1 вересня 2012 року - у Вертокиївському (на 15 дітей) та Новогуйвинському ДНЗ (на 20 дітей);

- з 1 січня 2013 року - у Вересівському ДНЗ (на 15 дітей);

- з 10 грудня 2013 року - у Василівському ДНЗ (на 12 дітей);

- з 1 листопада 2014 року - у Сінгурівському ДНЗ (на 20 дітей);

- з 1 лютого 2017 року - у Новогуйвинському ДНЗ відкрито дванадцяту групу – інклюзивну, у якій виховується дві дитини з вадами психофізичного розвитку та введено в штатний розпис ДНЗ посаду асистента вихователя.

Планується до кінця 2018 року провести реконструкцію під дитячий садок приміщень Вертокиївської та Миролюбівської шкіл. На це планується витратити 3 млн. грн. Окремо планується відкриття четвертої групи у Високопічському ДНЗ.

Незважаючи на послідовну, систематичну роботу в даному напрямку соціально-економічного розвитку є й певні проблеми. Зокрема залишаються частково не розв‘язаними питання комп’ютеризації дошкільних навчальних закладів та підключення їх до мережі Internet. На сьогодні 20 дошкільних навчальних закладів району мають комп’ютери і лише 6 з них  підключені до мережі Internet. Робота над вирішенням цих питань залишається на контролі райдержадміністрації, районної ради та органів місцевого самоврядування.