16 April 2024, 08:54 Житомир: °C
Борислав Розенблат
Народний депутат України

Після виборів депутатський корпус міської та обласної ради має оновитися мінімум на 80%
Незабаром місцеві вибори і мені, як і кожному житомирянину, хочеться, щоб до влади прийшли нові люди, які здатні проводити реформи і розвивати наше місто. Депутатський склад має оновитися мінімум на 80%. Нові обличчя, незаплямовані люди, громадські діячі, які боролися і продовжують боротися за незалежність України – це те, що нам зараз потрібно.
Але не менш важливо, щоб ці нові люди, які прийдуть до влади, вміли працювати в команді на благо рідного міста та області. Досить вже чвар! Час шукати компромісів, а не мірятися політичними амбіціями.
Я знаю на власному прикладі, що дуже важливо мати сильну команду однодумців, якщо дійсно хочеш щось змінити. Я пишаюся тим, що колись доля звела мене з такими достойними людьми, як Геннадій Зубко, Сергій Машковський, Сергій Сухомлин, Олегом Корхом.
 
Ми ще більше згуртувалися під час Майдану. Тоді ми мріяли, як будемо розбудовувати країну після того, як виженемо Януковича. Я радий, що ми зараз працюємо спільно над вирішенням багатьох важливих питань – кожен на своєму місці, але в одній потужній команді. Звісно, не обходиться без чвар, але саме у суперечках знаходиться рішення і народжується компроміс. Я хочу трохи розказати про нашу команду і про те, чим займаємося.
На посаді Міністра  регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко успішно втілює програму масштабної енергомодернізації України, щоб зменшити залежність від російського газу. Він також активно займається децентралізацією, яка має на меті те, щоб більшість коштів залишалося на місцях і їх можна було спрямовувати на розвиток регіону.
 
Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський за останній рік дуже змінився. Він став більш жорстким і виваженим у своїх рішеннях. Правий був Вацлав Гавел, який на запитання: «Навіщо ви проводите люстрацію і даєте владу молодим – вони ж нічого не вміють», відповідав: «Краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу». Я повністю погоджуюсь: краще навчити молоду освічену людину, ніж залишати старі кадри, які були задіяні у якихось корупційних схемах і знають ці схеми, як кажуть, «від і до». Знаю, що Сергію Машковському зараз дуже важко проводити люстрацію. «Старі кадри» не хочуть звільняти «теплі крісла» і за будь-яку ціну хочуть залишитися на посадах. Але добре, що є воля рухатися вперед! За підтримки губернатора на Житомирщині проводиться реформа децентралізації, впроваджуються програми з енергоефективності, наша область однією з перших виконала роботи з будівництва фортифікаційних споруд на передовій. Рухаємося у правильному напрямку. 
 
Мій друг Сергій Сухомлин більше року пропрацював першим заступником міського голови Житомира. Йому було важко на цій посаді втілювати у життя свої новаторські ідеї, бо для декого особисті амбіції важливіші, ніж добробут житомирян. Роботу саботували депутати, чиновники. Знаю, що Сергій Сухомлин дуже скромна людина і рідко говорить про свої досягнення. Ніхто ж не знає про його допомогу армії та родинам загиблих військових, про кошти на лікування поранених… Але зараз, коли він збирається отримати посаду міського голови, йому потрібно розказувати про все, що він зробив за цей час і робить далі. Мені подобається, як він веде свою кампанію – без бруду і по-чесному. Я не бачу нічого поганого у тому, коли розказуєш про те, чого досягнув. Ти ж не присвоюєш собі чужі досягнення, не обливаєш брудом інших, щоб на їхньому фоні здаватися кращим. Сергію Сухомлину вдалося по-новому запустити ТТУ, розвалене «папєрєдніками». Саме він, розуміючи важливість здобуття Україною  енергонезалежності від російського газу, почав утеплювати бюджетні установи, зокрема дитячі садочки та лікарні. Поки, через саботаж депутатського корпусу, йому не вдалося втілити у життя плани по будівництву індустріального парку. Але сподіваємося, що нові прогресивні народні обранці це виправлять. Нехай щастить!
 
Я розумію, що дехто говорить, що змін немає. Але я переконаний – за останній час у Житомирі та області багато що змінилося на краще. Влада не на словах, а на ділі стала ближчою до людей. Я можу сказати за себе – я дуже люблю спілкуватися з житомирянами особисто, а не через помічників. Усі ви знаєте, що свою сторінку у Фейсбук я веду сам і сам відповідаю. Я постійно буваю на акціях і спілкуюся з громадськими діячами, прислухаюся до думки людей. Не всі питання можна вирішити швидко, але головне – рух уперед! 
 
Хтось може негативно сприйняти ці мої слова про команду, подумавши, що це якийсь «закритий клуб», куди не можна потрапити. Але я хочу, щоб наша команда розширювалася. Я хочу, щоб до нас долучалися нові люди, реформатори і патріоти. Закінчую тим, чим починав: я дуже хочу, щоб після місцевих виборів депутатський корпус міської та обласної ради оновився на 80%! Є достойні молоді люди, активісти, які вже проявили себе за останній час! Я вірю в те, що ми зможемо ефективно працювати у команді і побудувати справжнє європейське місто! Слава Україні!