29 March 2024, 07:50 Житомир: °C
Борислав Розенблат
Народний депутат України

5 тисяч гектарів землі незаконно віддали приватній компанії під видобуток бурштину

22 березня з трибуни Верховної Ради був змушений заявити про черговий злочин, пов'язаний з нелегальним видобутком бурштину. Злочин, вчинений не в поліських лісах, а у високих кабінетах тимчасово виконуючим обов’язки голови Державної служби геології та надр Миколою Бояркіним. 
Як стало відомо, нещодавно на Житомирщині з’явився монополіст з видобутку бурштину. Монополіст, що має виключно іноземне коріння, цілком вірогідно – з країни ворога, країни агресора.

Це іноземна компанія, яка створена зовсім недавно. ЇЇ єдиним засновником є фірма з Гонконгу. А назва та організаційна форма – цілком співпадають з назвою відомої компанії з російської федерації. Вона називається товариство «Райт Солюшн». 
Саме ця компанія без аукціону та без погодження обласної ради отримала права на розробку більше ніж п’яти тисяч гектарів надр на перспективних ділянках Житомирщини.

Назву лише три моменти, які дають мені право говорити, що це державний злочин! 


По-перше, дозволи отримані на підставі неіснуючого закону. Ви розумієте? Надати дозвіл на користування надрами згідно положення, що було скасовано за п’ять місяців до моменту видачі!


По-друге, дозволи видані всупереч відмові у погодженні. Нормальні компанії отримують право на видобуток корисних копалин на підставі погодження місцевої влади. А Райт Солюшн отримує їх на підставі відмов у погодженні. Звісно, закон таке забороняє. Але як виявилось, для Держгеонадр це не є перепоною. 


На запит Житомирської обласної ради від 21 грудня 2016 року щодо незаконного надання спецдозволів на видобуток бурштину відповідь надійшла лише 20 лютого 2017 року! Для чого це було зроблено? Для того, аби минуло півроку з моменту видачі цих спецдозволів, і обласна рада не могла оскаржити ці дії.

По-третє, номери спецдозволів, що видані цьому монополісту, повністю співпадають з номерами дозволів, що були видані раніше. Ви розумієте? Замилити очі, аби не було видно, звідки вуха ростуть! Було зроблено все, щоб приховати цю оборудку, але нам вдалося знайти докази! Наприклад, ось маємо спецдозвіл № 4786, виданий в 2008 році для видобутку вапна. Під цим же номером у 2016 році видається ліцензія на видобуток бурштину! 
І ще багато чого цікавого, що ми передаємо правоохоронцям. Подробиці читайте тут

 https://www.facebook.com/boryslav.rozenblat/posts/1433412460042689?pnref=story

 

Посадові особи вчинили державний злочин, забезпечивши монопольне право на видобуток бурштину на Житомирщині приватній компанії, яка зареєстрована в Гонконзі!!!
Відтак, жителів Житомирщини та громадян України було пограбовано державними службовцями Державної служби геології та надр. Адже згідно з Конституцією надра належать українському народу!
Тому ми з колегами сьогодні звернулися до Генеральної прокуратури, Президента України, до Уряду з вимогою негайно вжити заходів для захисту нашої землі та прав громадян України! 

Але це ще не все.

На мій виступ у Верховній Раді одразу відреагував т.в.о. Голови Держгеонадр Микола Бояркін. Він написав пост, у якому звинуватив мене у кришуванні чорних старателів. Який ступень цинізму та лицемірства цього посту!

Зі слів пана Бояркіна ж випливає, що він роздає народне добро без аукціону тому (увага!), що обласні ради не погоджують аукціони!

Що це означає? Держгеонадра подає документи на погодження в облраду не в повному обсязі або неправильно складені, і облрада відмовляє. Це нормально (до речі, сам т.в.о. Голови не говорить, що облради відмовляють з порушеннями закону).

Ненормально інше. Те, що коли облрада відмовляє у погодженні проведення аукціону, то т.в.о. Держгеонадр передає надра без (!) аукціону та жодних правових підстав. Інакше зрозуміти логіку висловлювань т.в.о. Голови Держгеонадр важко.

Як вам такий підхід? Впевнений, що з таким відношенням до українських надр пану Бояркіну дійсно доведеться довго та плідно співпрацювати з правоохоронними органами. 
Поки що ми виявили спецдозволів на 5 тисяч гектарів житомирських бурштиноносних надр. Можливо, є ще? Я з радістю передам усю зібрану інформацію слідчим НАБУ!

Хоч я і не юрист, але мушу нагадати – щиросердне зізнання пом’якшує відповідальність.