29 March 2024, 06:55 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

Транспортна реформа в м. Житомирі, чи певні не зручності для жителів Житомирського району.

     Житомирська міська влада «пропонує», а скоріше намагається власникам приміських автобусних маршрутів, що здійснюють перевезення з сіл району до обласного центру, змінити схему руху приміських маршрутів, прибравши їх з центральних вулиць на другорядні. Все це подається як «боротьба за рентабельність ТТУ». Але чомусь дивним чином під такі зміни потрапили тільки приміські маршрути, яких не так багато, і суттєво на ситуацію вони не вплинуть щодо того самого розвантаження центральних вулиць та не збільшить пасажиропотік для ТТУ, а міські маршрути в той час і надалі будуть працювати по звичним вулицям та у звичайному режимі.
 

     Що такі зміни дадуть місту?

 

  Зміниться схема руху для 8 приміських маршрутів, частково розвантажиться  вулиця Київська, але це буде навіть не помітно, тому що відомо що 8 приміських маршрутів , ніяким чином не вплинуть на 23 діючих міських маршрутів.  І під великим знаком питання чи збільшиться пасажиропотік саме в ТТУ, а не в інших приватних перевізників.

  

  Що такі зміни дадуть пасажиру приміської маршрутки?

 

З сіл Житомирського району до м. Житомира, люди переважно їдуть зранку – на роботу та ввечері – з роботи. Зміна схеми маршруту додасть незручностей для пасажирів – зупинки приміських маршрутів будуть віддалені від основних центрів інфраструктури міста, до яких зазвичай і прямують мешканці сіл. Також здорожчає проїзд для пасажира тому що він повинен буде робити пересадки на інший вид транспорту. Для приклада візьмемо маршрут № 108 «Зарічани – Восход» , пасажиру з села Зарічан потрібно добратися в м. Житомир а саме до площі Перемоги, або до ОДА. То пасажир повинен заплатити 4 грн з Зарічан до м. Житомир, потім зробити пересадку на тролейбус ( що не факт що він поїде саме тролейбусом, і тут під питання ставится до кого цей пасажир піде, чи до ТТУ, чи до іншого приватного перевізника ) чи іншу маршрутку яка його доставить до місця його призначення це ще плюс 2 або 3 грн. І того вартість дороги з пересадками пасажиру обійдеться 6-7 грн в одну сторону. То це таке покращення для людей? Це так влада переймається за людей з сіл району? Це називається «транспортна реформа?». Для чого тоді придумано пасажирське перевезення? Для задоволення потреб населення, тільки тут задоволення потреб населення не видно. Такі інновації краще вводити на прикладі міських маршрутів, з яких частину можна було дійсно зробити їх рух другорядними вулицями, бо в місті людина може зробити для себе вибір чи їхати маршруткою по Котовського  якщо їй потрібно до  автовокзалу як до прикладу, чи їхати по Київській  якщо їй потрібно до Цума, без будь – яких пересадок та заощаджувати кошти, а не витрачати кошти та час на пересадки з однієї маршрутки в іншу, або тролейбус.
 

Реформи повинні робитися для людей, а не проти людей.