29 March 2024, 10:29 Житомир: °C
Роман Мусійчук
Депутат Житомирської районної ради, керівник ГО " Захист прав споживачів громадського транспорту".

ЯК ПРОВОДЯТЬСЯ КОНКУРСИ НА ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕВІЗНИКІВ!

 Не так давно, а саме 09.02.2016 року відбувся конкурс з визначення автомобільного перевізника на міському автобусному маршруті загального користування № 8 . Претендент на конкурсі був всього один ПП «Іваницька Т.В», яка як «зразковий претендент» показала громадськості свій транспорт який вона пропонує для використання на вищевказаному маршруті. А це автомобілі у кількості 14 основних (марка «РУТА») та 2 додаткових (марка «ПАЗ»). Серед транспортних засобів один – облаштований для перевезення маломобільних груп населення, ще один перевізника зобов’язали обладнати протягом 6 місяців, але таке забовязання пролунало на самому конкурсі. Що тоді зазначив заступник міського голови Дмитро Ткачук , що подібна практика тепер буде застосовуватися під час конкурсів з визначення перевізників для всіх маршрутів. Інформація про транспортні засоби разом з фото буде у вільному доступі на сайті міської ради. Тож кожен бажаючий зможе проконтролювати чи відповідають маршрутні таксі тому стану, у якому вони брали участь у конкурсі. А ось це його пряма мова: «Ми маємо вийти на таку постійну процедуру. Є проблема, що на конкурсі перевізники перемагають новою технікою, а по-факту їздить абищо. За цим потрібно слідкувати. Всі машини ми перефотографували, завантажимо всі номерні знаки і зовнішній вигляд машин на сайт. Людина буде наочно бачити цю всю ситуацію і зможе порівняти чи дійсно ті машини, які перемагали на конкурсі, сьогодні їздять, чи ні. Пізніше, коли перевізники приходять з пропозиціями замінити якийсь рухомий склад, оцінити кращий він чи гірший – доволі складно. Тепер ми матимемо відправну точку, що на конкурс подавалися такого вигляду машини, і такого стану, і відповідно, заміна може бути лише на кращий транспортний засіб, на новіший, на більш комфортний. Допускати, щоб перевізники змінювали рухомий склад на гірший є неприйнятним», - зазначив заступник міського голови Дмитро Ткачук.

А ось що сказав тоді ще не радник мера Володимир Іваницький співзасновник ПП «Іваницька Т.В»:

«Вони у більш-менш нормальному стані. Як бачите, і резина скрізь нова, виїжджало спеціально ДАІ, перевіряло кожну машину на предмет того, чи все працює. Все працює, задні двері відчиняються, всі машини у доброму стані, наскільки це зараз є можливим. Найновіша - це для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. Вона 13-го року, а найстаріша у нас всього одна машина 2005-го року. Ну, ми постійно оновлюємо». 
Це посилання на матеріали з преси про конкурс де є і фото і відео як транспортних засобів так і коментарів Д.Ткачука та В.Іваницького 
https://www.zhitomir.info/news_154396.html 

Йдемо далі. 

Ну звісно ПП «Іваницька Т.В» виграла конкурс завдяки вирішальному голосі Голови конкурсного комітету Д. Ткачука. Здається все прозоро та легітимно і дотримано Закон. Я теж був такої думки бо був присутній і на оглядинах транспортних засобів і на самому конкурсі. Хотілося дуже вірити що нове керівництво спроможне навести лад у цій сфері.

Що відбувається далі.

19.02.2016 року міський голова м. Житомир Сергій Іванович Сухомлин своїм розпорядженням № 111 від 19.02.16. призначає Іваницького Володимира Ігоровича радником Житомирського міського голови на громадських засадах (
http://zt-rada.gov.ua/laws/t2/p1?pageNum=5) . А от коментар інтернет виданню щодо цього призначення С.Івановича: «“Він ( тобто Іваницький В.) буде займатися реформуванням транспортної системи Житомира. Зарплатню він отримувати не буде – це чисто на громадських засадах. Поки не планую призначати ще радників, проте потрібен помічник, зараз шукаю хорошого юриста на це місце”. Отак от в Житомирі призначають радниками з транспортних питань прямих родичів перевізників, і не просто перевізників а родичів членів славнозвісної Партії Регіонів. Нагадаю Володимир Іваницький балотувався до місцевої ради на місцевих виборах 2015 року від Опозиційного блоку по 2 територіальному виборчому округу де набрав 13,38% зайняв 8 місце в рейтингу партійного списку. Тож бачимо кого мер від БПП взяв до себе в радники. Отак от і нівелюються здобутки Революції Гідності, скоріше за все Революція програла..

Йдемо далі. 
15 березня я перебуваючи на вулиці Покровській (Щорса) фіксую на маршруті №8 яке обслуговує ПП «Іваницька Т.В» порушення про використання транспортного засобу якого не було на конкурсі, а саме автобуса марки «Дельфін» державний номер АМ 0649 АА, дана подія була висвітлена як на моїй сторінці у Фейсбук так і на інтернет порталі Житомир Тудей 
http://www.zhitomir.today/news/society/radikali_zvinu.. 
Реакції з боку управління транспорту міської ради не було. То ж мене обурив той факт та мною на адресу заступника голови міської ради Д.Ткачука було надіслано відповідне депутатське звернення 28.03.2016 року за № 06/06-16. І 07.04.16 року було отримано відповідь за № 17/2909 в якому вказано що: « …. Що управлінням транспорту і звязку міської ради буде здійснено позапланову перевірку дотримання умов договорів про організацію перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Житомирі на даному маршруті. У разі виявлення грубих порушень, які вказані у Вашому зверненні, буде розглядатися питання про дострокове припинення дії Договору Організатором в односторонньому порядку.»( скрін відповіді нижче на фото.) Здається все, справедливість є на світі і молода команда реформаторів достойно покарає порушників.

Але не тут то було.
Новий радник напевне радити вміє «регіоналівськими» методами.

25.04.2016 року на своїй сторінці у Фейсбук, заступник міського голови розміщує пост
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1020836348007.. цитую : «На зображенні графік планових перевірок маршруток на травень місяць. Всім зацікавленим особам пропоную долучитись до працівників управління та промоніторити роботу. Разом з тим презентую ще одну ініціативу.
За посиланням 
http://ztrada.gov.ua/pages/p8424 окрім контактів перевізників зявляються лінки на фото транспортних засобів, що нині обслуговують даний маршрут. Інформація оновлюється та актуалізується. Саме ці машини є офіційно поданими перевізником і повинні їздити містом. Самовільна заміна рухомого складу перевізником не допускається. Управління транспорту погоджує зміни лише на новіші (кращі) машини. 
В разі виявлення розбіжностей повідомляйте: 
http://zt-rada.gov.ua/pages/p8442»
Пероходимо на сайт міської ради щоб побачити фото,( фото автобусів знизу у фотографіях) і тут вуаля, на маршруті номер 8 дивним чином зникають транспортні засоби, які були представлені перед конкурсом. Зникають автобуси марки ПАЗ, зате зявляються автобуси марки «Дельфін», які за словами перевізника Іваницької на конкурсі «Я їх давно продала, а закупила автобуси Рута».

Тепер знову хочу процитувати Д.Г.Ткачука, який 9 лютого 2016 року перед конкурсам журналістам сказав наступне: «Ми маємо вийти на таку постійну процедуру. Є проблема, що на конкурсі перевізники перемагають новою технікою, а по-факту їздить абищо. За цим потрібно слідкувати. Всі машини ми перефотографували, завантажимо всі номерні знаки і зовнішній вигляд машин на сайт. Людина буде наочно бачити цю всю ситуацію і зможе порівняти чи дійсно ті машини, які перемагали на конкурсі, сьогодні їздять, чи ні. Пізніше, коли перевізники приходять з пропозиціями замінити якийсь рухомий склад, оцінити кращий він чи гірший – доволі складно. Тепер ми матимемо відправну точку, що на конкурс подавалися такого вигляду машини, і такого стану, і відповідно, заміна може бути лише на кращий транспортний засіб, на новіший, на більш комфортний. Допускати, щоб перевізники змінювали рухомий склад на гірший є неприйнятним» . 

Скажіть, після такого маленького розслідування ви ще вірите словам чиновників, які на камеру декларують одне, а на ділі роблять інше? Ви вірите в те що позапланова перевірка перевізника дасть результат? Ви ще вірите в цю молоду команду, яка йшла навести лад в сфері пасажирських перевезень? Для цього потрібна була Революція Гідності щоб отак керувати? Що змінилося? Вам презентують один транспорт, а потім усілякими змінами до Договорів проводять тихенько «старий транспорт» ніяк не краще того що був представлений перед конкурсом? 

Обличчя при владі нові, молоді, а от схеми залишаються старими «регіоналівськими».