28 March 2024, 14:10 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Депутати об’єднання «Народний контроль» разом із колегами-«Єврооптимістами» закликають ВРУ негайно ухвалити відповідні зміни до Конституції та ратифікувати Римський статут.

 Разом з колегами депутатами з МФО "Єврооптимісти" вимагаємо ратифікувати Римський Статут і закликаємо своїх колег підтримати відповідні зміни до Конституції!

Ратифікація Римського статуту - це шанс на ефективне правосуддя, яке є передумовою встановлення миру в Україні. Це можливість покарати винних у скоєнні найтяжчих злочинів на окупованій території та в Криму. Україна вже подала дві декларації щодо визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду однак досі не ратифкувала Римський статут, а це одна з умов угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Коли держава просто визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, у неї з'являються обов'язки, однак у неї немає прав. Це те, що Україна має зараз. Ми не можемо мати жодного українського суддю у МКС, ми не можемо голосувати в Асамблеї країн-учасниць, ми не можемо нічого пропонувати, ми не затверджуємо бюджет суду та не робимо до нього внеску. Ми просто пасивний суб'єкт судової системи.

Україна повинна стати повноцінним членом "клубу" держав, де немає місця для безкарності за найтяжчі злочини!

Якщо ми відтерміновуємо ратифікацію Римського статуту на три роки, то не зможемо проголосувати за те, щоб Міжнародний кримінальний суд зміг братися за злочини агресії. Це історичне питання розглядатимуть лише у 2017 році, а ми просто втрачаємо шанс вплинути на нього.

Через два роки після початку бойових дій на Сході України наша судова система досі залишається нездатною притягати до відповідальності за воєнні злочини: вона до цього просто не пристосована, що додатково ускладнюється непідконтрольністю окремих територій та російським втручанням. Ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду дозволить посилити і національні системи правосуддя.

Приєднатися до Міжнародного кримінального суду це показати світові, що в Україні немає місця безкарності за найтяжчі злочині, нам немає чого приховувати, ми вимагаємо правосуддя!

Закликаю своїх колег підтримати відповідні зміни до Конституції та ратифікувати Римський статут без зволікань.

#‎ВимагаюРимськийСтатут!