25 April 2024, 03:06 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Заява депутатів фракції Народний контроль Ружинської районної ради

 

Депутати Ружинської районної ради виступають за внесення змін у земельне законодавство України

  Про це йдеться у заяві, оприлюдненій ними цього тижня.

 Голова фракції «Народний контроль» у Ружинській районній раді Михайло Манько зазначає, що надання земель сільськогосподарського призначення державної форми власності у власність або користування для всіх потреб без погодження з територіальними громадами – породжує маніпуляції.

 «Тому ми пропонуємо ухвалити зміни до Земельного законодавства, які б поновили повноваження територіальних громад, сільських, селищних та районних рад погоджувати або не погоджувати передачу земельних ділянок», – повідомив він.

Детальніше у заяві:

 ЗАЯВА

Депутатів Ружинської районної ради

Ми, депутати Ружинської районної ради Житомирської області, стурбовані ситуацією, що склалася із наданням земель сільськогосподарського призначення державної форми власності у власність або користування для всіх потреб без погодження з територіальними громадами, районними державними адміністраціями, сільськими селищними радами.

Тому виступаємо з ініціативою стосовно розробки розумного і справедливого алгоритму передачі земельних ділянок державної власності у власність або користування.

З 1 січня 2013 року, відповідно до ухваленого Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розмежування земель державної та комунальної власності», землі державної власності були остаточно розмежовані. Цим Законом визначено, що всі землі, які розміщені на території сільських, селищних, міських рад, але не входять до земель населених пунктів, залишаються у власності держави. Це звужує повноваження районних державних адміністрацій щодо передачі земельних ділянок за межами населених пунктів із земель державної власності у власність або користування та відмінено погодження з територіальною громадою.

Голова фракції «Громадський рух «Народний контроль» у Ружинській районній раді Манько Михайло Адамович, наголошує на тому, що: «Влада не в змозі, в певній мірі, забезпечити на відповідній території вирішення питань економічного і соціального розвитку, яке включає ефективне і раціональне використання, серед іншого, природних ресурсів. Розпорошення повноважень із розпорядження землями, розташованими за межами населених пунктів між багатьма органами виконавчої влади, які здебільшого територіально розташовані у обласних центрах, не сприяє доступності адміністративних послуг, які вони надають  населенню. Це породжує обурення аграріїв як в нашому районі, так і по всій Україні».

З метою повернення прозорості, зрозумілості та справедливості в питанні передачі земельних ділянок у власність або користування та недопущення розпорядження земельними ділянками без відома територіальних громад  Фракція «Громадський рух «Народний контроль» у Ружинській районній раді ПРОПОНУЄ:

  1. Розробити та ухвалити зміни до Земельного законодавства України, які б поновили повноваження територіальних громад, сільських, селищних та районних рад погоджувати або не погоджувати передачу земельних ділянок а межами населених пунктів із земель державної власності у власність або користування.
  1. При розробці вищезазначених змін за основу взяти алгоритм, який діяв в Україні під час дії Земельного Кодексу України від 18.12.1990 року в редакції Закону №2196-XII (2196-12) від 13.03.1992 року.