25 April 2024, 22:31 Житомир: °C
Cвітлана Пахольчук
Голова Житомирського обласного осередку "Громадський рух "Народний контроль"

Тротуарний довгобуд: чому фірма з сумнівною репутацією до цього часу заробляє на житомирських тротуарах?


Житомирські тротуари... Пошрамовані часом вони не знали ремонту з часів Радянського Союзу. Житоиряни, збиваючи ноги об обшарпаний асфальт, мріяли про комфортні тротуари. І, нарешті, начебто, дочекалися! Восени 2015 року новообраний мер разом зі своєю командою вирішує виправити ситуацію. Реконструкція тротуарів на центральних вулицях Житомира–одна із перших обіцянок міського голови.
Про старт проекту заговорили наприкінці літа 2016. Реконструкцію поклали на плечі Управління капітального будівництва Житомирської міської ради. Саме вони і проводять тендер та обирають учасників. На тротуари з міського бюджету виділяють понад 30 млн грн.
Участь у конкурсі на облагородження житомирських тротуарів бере 2 компанії: Львівське ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» та Акціонерне товариство закритого типу «Фаворит» із Житомира.
Перемагає у тендері лвівське «Ві.Ай.Пі.», хоча пропозиція житомирського «Фавориту» по одному із об’єктів значно дешевша. Щонайменше на 1 млн грн . Але переважає не економія, а начебто майже втричі коротший термін виконання робіт (50 замість 140 днів) та удвічі більшу відстрочку платежу (60 замість 30 календарних днів).
Втім громада не розуміє такого вибору. Пропозиція Львівської фірми, яка вже не раз фігурує у скандалах, викликає сумніви. Щодо Віайпі навіть були відкриті кримінальні провадження та точилася судова тяганина.
Проте «підмочена» репутація львівської компанії міську владу не насторожує. Чиновники з легкістю віддають їй проект та заключають договори на виконання робіт.
Згідно з умовами договору, підписаного між управлінням капітального будівництва міської ради та фірмою «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», остання зобов’язується виконати капітальний ремонт тротуарів за два місяці і витратити на це понад 24 млн гривень.
Обіцяний чиновниками капітальний ремонт тротуарів у центрі Житомира став предметом щоденного обговорення та обурення містян. Від початку робіт минув рік, а частина плитки так і залишилась не покладеною. А те, що зроблено, не витримує жодної критики:
ось він результат роботи переможця тендеру, якого обрали начебто через обіцянку виконати роботи втричі швидше, аніж його конкурент.
Головне обіцяти, а далі, як бог дасть. Схожої позиції, вочевидь, дотримується і фірма «Ві.Ай.Пі.». Постійні обіцянки підрядника щоразу перетворюються у черговий фарс.
Вочевидь, погрози міського голови про розірвання договору та штрафні санкції не надто налякали тротуарних майстрів. Окрім того львівяни САМІ подають до суду на міську раду.
Як виявилося фірма дійсно має підстави подати до суду, адже начальник управління капітального будівництва підписав частину актів виконаних робіт фірмі «Ві.Ай.Пі.” Обуренню житомирян немає меж. Адже навіть не фахівець розбереться, що тротуарні майстри халтурять. А влада ніяк не реагує.
А от екс-начальник управління капітального будівництва міської ради Дмитро Мамрай, який і підписав підряднику акти виконаних робіт, переконаний, що фірмі “Ві.Ай.Пі.” просто заважають працювати. Втім переконує, якби не закрив актів, фірмачі і того б не зробили. І ситуація у Житомирі з тротуарами була б ще гіршою.
Житомирська поліція підозрює посадовців Управління капітального будівництва у зловживанні службовим становищем на користь ТОВ «Ві.Ай.Пі». За даними прокуратури загальна сума збитків бюджету від дій УКБ Житомирської міськради склала 3,26 млн грн.
А Дмитро Мамай більше не очолює управління. Вочевидь, не виправдав сподівань міської ради.
На даний час триває досудове розслідування. В управлінні капітального будівництва за рішенням суду вилучили усі документи пов’язані з роботами по укладанню тротуарної плитки. Проте новоспечений начакльник управління капітального будівництва Олександр Заблоцький такі дії праволохоронців та взагалі факт вилучення документів коментувати відмовляється.
За інформацією сайту “Наші гроші” у суді слідчий зазначив, що були виявлені ознаки завищення «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» вартості ремонту тротуарів в період серпня-жовтня 2016 року на загальну суму 1,30 млн грн. Крім того, він переконаний, що тут мають місце фіктивні роботи по підробленим документам.
Депутат Богунівської ради Микола Чередник впевнений, така недбалість на совісті місцевої влади.
Правоохоронці пояснюють, що завищення цін відбулося шляхом оформлення субпідрядних робіт трьома компаніями, з якими укладає договори ВІАЙПІ. А головне, що усі три фірми з невеликим штатом оформили документи на виконання значних обсягів будівельних та ремонтних робіт одночасно у Львівській, Івано-Франківській, Київській областях, в Києві та Житомирі. То ж усе це надто схоже на сплановану схему із розкрадання бюджетних коштів.
Адже не зважаючи на судову тяганину та порушене кримінальне провадження, міська рада дозволяє львівській фірмі відновити роботи на житомирських тротуарах і виділяє на це чергову суму, понад 1 мільйон гривень. Мовляв, представники «Ві.Ай.Пі» мають усунути попередні недоліки. Адже новенька плитка не пережила «осінь та зиму». Та от гарантій якості знову ніхто не дає.