29 March 2024, 13:17 Житомир: °C
Валерій Головатенко
Архітектор

І мертвим, і живим... кандидатам

І мертвим, і живим... кандидатам

Мартышка к старости слаба глазами стала;
А у людей она слыхала,
Что это зло еще не так большой руки:
Лишь стоит завести Очки.
Очков с полдюжины себе она достала;
Вертит Очками так и сяк:
То к темю их прижмет, то их на хвост нанижет,
То их понюхает, то их полижет;
Очки не действуют никак.
"Тьфу пропасть! — говорит она, — и тот дурак,
Кто слушает людских всех врак:
Всё про Очки лишь мне налгали;
А проку на-волос нет в них".
Мартышка тут с досады и с печали
О камень так хватила их,
Что только брызги засверкали.

___

К несчастью, то ж бывает у людей:
Как ни полезна вещь, — цены не зная ей,
Невежда про нее свой толк все к худу клонит;
А ежели невежда познатней,
Так он ее еще и гонит.

И.А. Крылов
басня "Мартышка и очки"

Хотів почати з якогось смішного анекдота, але щось нічого веселого в голову не лізе. Тому буде без анекдота.

Бажання відкрити блог у мене з'явилось коли я послухав обговорення результатів, так званого, конкурсу на меморіальний сквер на розі вулиць Київської та Театральної. Мене тоді обурила форма обговорення і закиди в бік архітектури і архітекторів з боку деких "активістів" та "громадських діячів" про бездіяльність і таке інше. Риторика, яка лунала з уст, спонукала мене запропонувати в інтернеті викласти повний зміст цього ганебного фарсу на межі хамства в тому числі в бік Небесної Сотні. Але пройшов час, і мені здається цих активісток не виправиш - деякі просто безнадійні. А проблеми розвитку міста, містобудування, архітектури дедалі загострюються, тому насьогодні конче треба розглядати проблеми ширше в контексті розвитку процесів.

Конкретно. Однією з особливо болючих проблем Житомира є спадковість в проведенні прийнятих рішень і програм. Наприклад: в Програмі розвитку Житомира, прийнятого В.Т. Шелудченко є пункти, які передбачають розвиток територій Парку ім. Гагаріна (до речі, по цій програмі кожне управління міськради щопівроку звітує про виконання). Молода команда професіоналів на чолі з Дебоєм лобіювала будівництво Житлового будинку на розі Старого Бульвару та вул. Фещенка-Чопівського (архітектура будівлі на слабеньку трійочку) і наче є плани будувати далі.

Вцій статті я хочу привести матеріали однієї містобудівної роботи, виконаної мною разом з С. Грабчуком та Л. Сергієнко у 2004 році. Так би мовити, перевірену часом, але за десять років нікому не потрібну. Час деякі пропозиції поправляє, але я вважаю що запропоновані варіанти по майдану Соборному, Перемоги, вул. Київській, 6 і т. д. заслуговують, принаймі, на увагу. Може і є сенс в докорах архітекторам від "активістів" в тому, що більшість архітектурної громади міста то знала про цю роботу, а саме як виправдати участь мого колеги Грабчука Сергія, учасника роботи 2004 р., в розробках АТБ на Київській та тимчасових споруд з Макдональдсом на майдані Перемоги. Тому друкую фото з макету 2004 року зроблені у тому ж 2004 році без фотошопа. Те що було. Раджу і прошу усіх кандидатів у депутати від усіх партій надрукованих у інтернеті до Житомирської міськради уважненько всеж таки переглянути, відірватись від політичної агітації, ви не пожалкуєте, і зробити для себе висновки. Дуже хотів би відчути реакцію саме тих кандидатів які вже, бачать себе членами нашої профільної комісії міськради. Будь яку реакцію.

Вертаючись до наших "мартишек", якщо дійсно комусь цікаво, я можу розмістити стенограму по прозгляду конкурсних робіт по Київській,6. Там серед загальної балаканини є "перли" які можуть когось насмішити, або здивувати. А взвгвлі це - на мій мій погляд небезпечний дзвіночок.

Якщо будуть пропозиції, побажання, критика, запитання, хочаб якась позитивна реакція.