20 April 2024, 12:50 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Нормативний акт, що зробить Житомир чистіше
               
          Проведення щорічної толоки не вирішує проблему стихійних сміттєзвалищ. Для того, щоб позбутися цього ганебного явища необхідно запровадити ефективний дієвий механізм взаємодії небайдужих громадян, комунальних підприємств та перевізників твердих побутових відходів. Роботу по прибиранню міста, у тому числі й ліквідацію стихійних смітників, необхідно проводити постійно.

Пропоную до обговорення проект положення про ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. Вказаний проект буде внесений на розгляд міськвиконкому ГО «САМОПОМІЧ». Сподіваємося, що члени виконкому підтримують цю ініціативу та ухвалять положення.


                                            

ПОЛОЖЕННЯ

Про ліквідацію стихійних (безхазяйних) сміттєзвалищ на території міста Житомира

             Це Положення розроблено відповідно до Законів України «Про відходи», «Про охорону навколишнього природного середовища», Постанови Кабінету Міністрів України №1147 від 17.09.1996 року «Про затвердження переліку видів діяльності, що належить до природоохоронних заходів», Постанови Кабінету Міністрів України №1217 від 03.08.1998 року «Про затвердження Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів» та Наказу №145 від 17.03.2011 р. Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених пунктів», з метою забезпечення екологічної безпеки, захисту життя і здоров’я жителів міста від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища.

 

 

1. Терміни, що вживаються у цьому Положенні

 

·        Стихійне сміттєзвалище – це будь-яке безхазяйне скупчення твердих побутових відходів (ТПВ), які виявлені на території м. Житомира. До стихійних сміттєзвалищ не відносяться: смітники (контейнерні майданчики) та інші обєкти з ТПВ, які обслуговуються підприємствами-перевізниками ТПВ.

 ·        Обслуговуючі організації – Комунальні виробничі житлові ремонтно-експлуатаційні підприємства (КВЖРЕПи), інші підприємства, що виконують функції КВЖРЕПів;

 ·        Підприємство-перевізник твердих побутових відходів (Перевізники ТПВ) – юридична особа, що забезпечує транспортування відходів від місць їх утворення або зберігання до місць чи об’єктів оброблення, утилізації чи захоронення, визначена на конкурсних засадах, з якою укладено договір на перевезення ТПВ з визначеної таким договором території м. Житомира.

 

2. Особи, що здійснюють ліквідацію стихійних сміттєзвалищ

 

2.1.         Особами відповідальними за ліквідацію стихійних сміттєзвалищ є:

·        Управління житлового господарства Житомирської міської ради;

·        Обслуговуючі організації;

·        Перевізники ТПВ;

·        Комунальне підприємство «Інспекція з благоустрою» Житомирської міської ради.

 ·        Безпосередні виконавці ліквідації стихійних сміттєзвалищ визначаються в кожному окремому випадку виявлення стихійного сміттєзвалища і залежать від місця виявлення сміттєзвалища та об’єму ТПВ, що підлягають вивезенню.

 

3.       Порядок ліквідації стихійних сміттєзвалищ

 3.1.  Виявлені стихійні сміттєзвалища ліквідується особами вказаними у розділі 2 самостійно та за відповідними заявами (додаток 1).

 3.2. Будь-яка особа, що виявила стихійне сміттєзвалище на території м. Житомира може звернутися із відповідною заявою до Виконавчого комітету Житомирської міської ради або до обслуговуючої організації, яка обслуговує територію, де виявлено стихійне сміттєзвалище.

 3.3.    Якщо до обов’язків та повноважень особи, що отримала відповідну заяву про ліквідацію сміттєзвалища не входить здійснення ліквідації стихійних сміттєзвалищ, то така особа зобов’язана протягом одного робочого дня з моменту отримання заяви направити її до особи, яка відповідальна за ліквідацію виявленого стихійного сміттєзвалища.

 3.4.    Особа, яка отримала заяву про ліквідацію стихійного сміттєзвалища зобов’язана визначити спосіб та безпосереднього виконавця ліквідації стихійного сміттєзвалища.

 3.5.  Ліквідація стихійного сміттєзвалища повинна бути здійснена протягом 3 (трьох) робочих днів з дати надходження відповідної заяви.

 3.6. Якщо ліквідація стихійого сміттєзвалища потребує більш тривалого часу та використання спеціальної техніки, то таке сміттєзвалище може бути ліквідовано у більш тривалий строк, але не більш як протягом 10 робочих днів з моменту подання заяви про ліквідацію стихійного сміттєзвалища.

 3.7. Обслуговуючі організації, Управління житлового господарства Житомирської міської ради, підприємства-перевізники ТПВ зобов’язані здійснювати постійну роботу по виявленню та ліквідації стихійних сміттєзвалищ на території м. Житомира.