28 March 2024, 16:52 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Щодо пристрастей навколо змін до Конституції

 31 серпня Верховною Радою України було ухвалено постанову «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади».

Перед тим, як перейти до аналізу норм, що стосуються особливостей здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, хочу звернути увагу на положення, які стосуються виборчого процесу 2015 року.

Так, вищевказаною Постановою пропонується записати у перехідних положеннях Конституції  наступне:

«1) наступні чергові місцеві вибори - вибори голів громад, депутатів рад громад, районних, обласних рад проводяться в останню неділю жовтня 2017 року.

Повноваження сільських, селищних, міських голів та депутатів місцевих рад, обраних на чергових виборах у жовтні 2015 року та місцевих виборах у період з жовтня 2015 року до жовтня 2017 року, припиняються з дня набуття повноважень відповідно головами громад, радами громад, районними та обласними радами, обраними на наступних чергових місцевих виборах у жовтні 2017 року»;

Звісно, що це ще не Закон, а лише попереднє схвалення змін до Конституції, ще будуть висновки Венеціанської комісії, друге голосування і т.д. Але тенденція така - 2 роки повноважень депутатів місцевих рад і голів. Цікаво, у кулуарах Парламенту подейкують, що остаточне ухвалення змін до Основного закону відбуватиметься  вже після місцевих виборів. Можливо Президент воліє подивитися на результат його політичної сили, скільки оберуть лояльних мерів, які більшості сформуються у місцевих радах і т.д. Якщо не на його користь – нові вибори через два роки. Якщо розклад буде сприятливий для Президента, - можна ситуацію зацементувати на всі чотири роки. Адже, як показало голосування останнього дня літа, Президент без проблем збирає більшість під потрібні рішення і гнів народу для нього не перепона.

Щодо палаючого Донбасу.

У вищезгаданій поставові міститься лише одна норма, де згадуються окремі райони Донецької і Луганської областей.

Так, пункт 18 перехідних положень пропонується викласти у наступній редакції: «Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом».

Як на мене цілком прийнятна норма. Закон ухвалюється набагато простіше ніж зміни до Конституції. Тобто залежно від ситуації можна змінювати спеціальний Закон з урахуванням інтересів держави і рівня суспільно-політичної зрілості мешканців окремих районів Донецької і Луганської областей.

Разом з тим, якщо проаналізувати положення закону, який наразі регулює дане питання, то закиди про зраду не є перебільшенням.

Наприклад стаття 3 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей»: 

«Держава гарантує відповідно до закону недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей.

Органам влади та їх посадовим (службовим) особам, підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності забороняється дискримінація, переслідування та притягнення до відповідальності осіб з приводу подій, що мали місце у Донецькій, Луганській областях».

 

Про які події і про яку відповідальність йдеться!? Зазомбована бабця учасник мітингу на підтримку сепаратистів є учасницею подій? Напевно, що так. А покидьки, які вбивали і катували наших воїнів, мирних мешканців теж є учасниками подій? Звісно, що так.

Так, ось наш законодавець таких учасників подій прирівнює і звільняє від відповідальності!!! Тобто від відповідальності звільняються всі незалежно від важкості вчинення злочину. Мають напевно бути підготовлені якісь зміни до Кримінального кодексу України в частині дії його положень на території окремих районів Донецької і Луганської областей.

 

Читаємо далі у статті 5 закону:

«Повноваження депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України цим Законом, не можуть бути достроково припинені.

В окремих районах Донецької та Луганської областей законами України запроваджується особливий порядок призначення керівників органів прокуратури і судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань».

 

Звертаю увагу, що згідно попереднього схвалення змін до Конституцій, Президент наділений правом достроково припиняти повноваження голів та депутатів місцевих рад. А от на окремі райони Донбасу ці повноваження не розповсюджуються. Така собі легалізація недоторканості бандитської влади. Ну а про особливий порядок призначення керівників прокуратури і судів годі щось говорити. Не важко уявити, що це буде за порядок і хто буде очолювати ті прокуратури і суди.

 

Не менш цікавою є положення статті 9 цього закону, згідно якої в окремих районах Донецької та Луганської областей рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народної міліції, на які покладається реалізація завдання з охорони громадського порядку в населених пунктах цих районів.

Координація діяльності загонів народної міліції з охорони громадського порядку в населених пунктах здійснюється відповідним сільським, селищним, міським головою.

 

Таким чином, зграя бандитів, т.з. ополченців матиме змогу легалізуватися. Командувати ними будуть ті ж самі польові ватажки, які оберуться сільськими, міськими головами і розпустити цих голів, згідно цього закону неможливо (див. ст.5 згаданого закону).

 

Ну а фінансуватися цей гармидер буде з державного бюджету України. Адже відповідно до статті 7 закону, у законі про Державний бюджет України щороку передбачаються видатки, що спрямовуються на державну підтримку соціально-економічного розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей. Україна гарантує визначення таких видатків загального фонду Державного бюджету України захищеними видатками, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень.

 

Ось такі зміни!