25 April 2024, 19:26 Житомир: °C
Валерій Зайченко
Член громадської ради при Житомирській облдержадміністрації

Хто захистить сьогодні українця на ринку…?

Покупки  в режимі «online».

      Інтернет – товари користуються сьогодні неабиякою популярністю. Зручно, швидко, а інколи й дешевше. Та не без сюрпризів: віртуальні шахраї знають не один спосіб, як привласнити гроші наївних покупців.

      Мабуть, найвідоміший трюк нечесних на руку мережевих продавців:  ви бачите товари на сайті інтернет-магазину, причому за досить привабливими цінами. Однак, коли телефонуєте, щоб їх замовити, вашої майбутньої покупки несподівано не виявляється в наявності. Вам можуть запропонувати купити аналогічний товар , який є на складі. Досвідчений покупець, якщо чує про відсутність товару, просто кладе слухавку. Якщо вас обманюють з самого початку, на що можна чеками далі?

     Буває також, що ціна знижується тільки в так званих інтернет-каталогах, тобто на сайтах, де вказано вартість одного й того самого товару в різних магазинах. Звертайте увагу на те, щоб ціни в каталозі і на «оригінальному» сайті збігалися.

     Ще однією хитрістю магазинів є продаж однієї й тієї самої  моделі товару,  але різних країн-виробників. Так,  наприклад,  часто можна побачити телевізори однієї марки, але російська збірка буде дешевше, ніж вироблена в Словаччині, Угорщині чи Китаї.

     Вважається, що європейська продукція краще. За статистикою сервісних центрів кількість поломок дійсно не на користь російського складання. Плюс у наших людей є упередження проти товарів,  вироблених у СНД. Деякі магазини цим користуються. Вони продають моделі російської збірки дешевше і вказують на сайті ціну саме на них. А коли ви телефонуєте, то пропонують вам доплатити 5-10% за товар європейського виробництва. При цьому деякі більш дорогі моделі не мають офіційної гарантії на 36 місяців. І покупець отримує гарантію від магазину на рік.

     Якщо немає скарг на певну збірку, то не варто переплачувати.

     Виробник товару часто випускає кілька моделей, які зовні схожі, але мають різну начинку або відрізняються програмним забезпеченням. Спосіб обману -  продати вам дешевший товар замість того, за який ви заплатили.

     Щоб цього уникнути, варто дивитися всі характеристики моделі, що сподобалася на офіційному сайті виробника.

Повернення товару.

     Відмовити вам у гарантії або у праві повернення товарів у 14 – денний термін інтернет-магазини не мають права, адже це записано у Законі  «Про захист прав споживачів».  Проте є безліч вивертів, щоб максимально ускладнити покупцям повернення неякісного товару.

      Непросто оформити повернення, якщо у компанії немає офісу. Вам будуть ввічливо пропонувати почекати день , потім другий … Поки не пройде 14 – денний термін.

     Інші магазини беруть за вивезення товару більше, ніж за доставку при покупці.

     Найчастіше клієнтам дозволяється повернути товар, який їм не підійшов, якщо вони самі будуть оплачувати його зворотню пересилку.

     Що стосується гарантії, то вона буде офіційною, тобто її  підтримує представник виробника в Україні, і від магазину. У першому випадку ви можете віднести товар  у будь-який офісний сервісний центр. У другому випадку ви прив’язані до магазину або до його сервісного центру.

     Якщо товар не підтримується офіційно, це не означає, що він неякісний. Швидше за все, його завозив в Україну неофіційний дистриб’ютор. Однак, якщо магазин, який вам його продав, зник, вам доведеться займатися ремонтом самостійно. А при зверненні в офіційний сервісний центр вам запропонують оплатити їхню роботу.

     До речі, важливий момент: деякі продавці при покупці ставлять печатку не на гарантійний талон, а на інструкцію. В цьому випадку центр у вас товар не прийме.

     Купуйте товари тільки в тих магазинах, які мають реальний офіс, і заздалегідь дізнавайтеся все про гарантійний ремонт.

 Кобельков Олег Валентинович, в.о. Начальника управління захисту прав споживачів та реклами Державної  інспекції України з питань захисту прав споживачів коментує цей напрямок торгівельної діяльності так:

      « Сьогодні дистанційна торгівля користується попитом серед споживачів. У даному випадку розповсюджувач має широке поле для діяльності: надіслати не той товар, відмовити у поверненні грошей, одним словом – порушити право споживача.

     Крім того, порушення при реалізації виявляють, як правило, в тому, що субєкт господарювання не оформлює належним чином правовідносини зі споживачем, а саме – не надає споживачеві документ, який підтверджує факт укладення договору, а також не надає споживачеві необхідну, достовірну, своєчасну і доступну інформацію, передбачену законодавством про захист прав споживачів.

     Держспоживінспекції  важко здійснювати контрольні функції та забезпечувати захист прав споживача у сфері дистанційної торгівлі. У першу чергу тому, що такі магазини вказують або неправильну адресу, або таку, якої взагалі не існує, інспектори просто  не можуть перевірити «безадресний» субєкт господарювання, на який  надійшла скарга від споживача.

     У звязку з тим, що розшук підприємств не відноситься до  повноважень органів у справах захисту прав споживачів. Держспоживінспекція України та її територіальні органи тісно співпрацюють з Міністерством внутрішніх справ України та органами місцевого самоврядування».

Неузгодженість законодавчих актів в Україні надає можливість шахраям обдурювати людей.

Захистити від них допоможе  досвідченність людей та Кодекс по захисту прав споживачів,проект якого вже підготували.

З повагою,

Валерій Зайченко,член громадської ради при Житомирській обласній державній адміністрації.