19 April 2024, 10:19 Житомир: °C
Евгений Демчик
Екс-заступник міського голови Житомира

Коментар щодо скасування тролейбусного маршруту 5а

Мій коментар з приводу скасування маршруту 5а для Житомир.today

До мого коментаря для сайту хочу додати, що, на мою думку, ТТУ і надалі повинне мати пріоритет розвитку у місті, як екологічний транспорт, як це планувалось раніше. Маршрути мають бути зручними для житомирян, а не перевізників. Шкода, що з першого дня профільний заступник міського голови Дмитро Ткачук показує, що він прийшов лобіювати інтереси перевізників, а не пасажирів.

“Мені незрозуміла реакція заступника у другий день його роботи про те, що є якісь маршрути популістські. Коли у нас відкривалися маршрути, то вони узгоджувалися. Сергій Сухомлин і тоді, і зараз дуже серйозно займався питаннями транспорту. Ніхто не говорив про те, що ТТУ в нас прибутковий і рентабельний бізнес. Ми говорили про те, що його потрібно підняти і зробити рентабельним, дати йому заробляти.
Маршрут №5а – це соціальний маршрут, який з’єднав два райони: Богунію та Корбутівку, прямого сполучення соціальним транспортом між цими районами не було. Маршрут цей може бути невигідним тільки приватним перевізникам, який в даному випадку обслуговує маршрутне таксі “Богунія – Корбутівка через ЦУМ” – це маршрут № 3.
В цілому тролейбусний маршрут був підібраний правильно, тому що він соціально значущий для міста, коли говорять, що він популістський, мені це незрозуміло. Мабуть, Дмитро Ткачук із Сергієм Івановичем не узгоджує свої такі заяви, бо насправді все було узгоджено, коли він відкривався – це по-перше. Ми вийшли на 5 машин, а мало їздити 8, тобто перший етап менше, а потім збільшення, щоб це був нормальний інтервал графіків, щоб тролейбус ходив через кожних 10 хвилин”, – прокоментував Євгеній Демчик.
Новий заступник мав би продовжити почату роботу, а не руйнувати те, що почали робити до нього.
“Треба дати ТТУ можливість заробляти, а не скасовувати маршрути. Ті “маршрутки”, які дублюють комунальний транспорт, мають піти з центральних вулиць міста. Для цього було прийнято рішення виконкому. Так, воно було прийняте у рік виборів, але вибори пройшли і потрібно працювати. По Котовського і Бориса Тена затверджені зупинки, приміські маршрути ще в січні були затверджені на нову схему руху. Я так думаю, що профільний заступник по транспорту мав би почати з цього, а не знімати маршрути, які тільки “накатуються”.